«Η Ελλάδα πουλάει τα ασημικά της», «Η Ελλάδα πουλάει κρατική περιουσία», «Οι ιδιωτικοποιήσεις θα φέρουν δις».. Με αυτούς και παρόμοιους τίτλους υποδέχεται σήμερα ο γερμανικός τύπος το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων.
*Μεταδίδει σχετικά η Ντόιτσε Βέλλε:
«Η Ελλάδα ιδιωτικοποιεί», είναι ο σχετικός τίτλος στην εφημερίδα Frankfurter Rundschau. O ανταποκριτής της εφημερίδας στην Αθήνα Γκερντ Χέλερ παρατηρεί: «Άγνωστο παραμένει εάν βρεθούν αγοραστές και πόσο βαθιά θα βάλουν αυτοί το χέρι στη τσέπη. Γιατί πολλές από τις επιχειρήσεις που.. είναι τώρα προς πώληση σημειώνουν απώλειες. Για παράδειγμα η Trainose η οποία ανήκει στον ΟΣΕ και που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί κατά 49 % έχει χρέη ύψους 10 δις ευρώ. Αγοραστής θα βρεθεί όταν θα έχει ολοκληρωθεί η εξυγίανση της εταιρίας και αυτό μπορεί να πάρει καιρό. Και τα Ταχυδρομεία που πρόκειται να ιδιωτικοποιηθούν κατά 39 % είναι ζημιογόνα.
Καλύτερες είναι οι προοπτικές για τη μετοχοποίηση του αεροδρομίου της Αθήνας που καταγράφει σημαντικά κέρδη. Προϋπόθεση όμως είναι να υπάρξουν διαπραγματεύσεις με την κατασκευαστική Hochtief που κατέχει το 40 % των μετοχών και που έχει την εκμετάλλευση του αεροδρομίου. Η κυβέρνηση εξετάζει τώρα το ενδεχόμενο να παραχωρήσει την εκμετάλλευση και άλλων κρατικών αεροδρομίων σε ιδιώτες. Τεράστιο ενδιαφέρον αναμένεται να προσελκύσουν τα κρατικά μερίδια σε καζίνα καθώς είναι γνωστό το πάθος των Ελλήνων για τα παιχνίδια. Το 2009 περίπου 10 δις πήγαν στα τυχερά παιχνίδια. Ιδιαίτερα επικερδής θεωρείται η κρατική συμμετοχή με 51 % στο Καζίνο της Πάρνηθας, το οποίο είναι το δεύτερο σε μέγεθος στη χώρα».
Το χρονικό της ελληνικής κρίσης
Ένα δισέλιδο χρονικό της ελληνικής δημοσιονομικής κρίσης παρουσιάζει σήμερα στις οικονομικές της σελίδες η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. To εκτενές άρθρο φέρει τον τίτλο: «Από την ελληνική κρίση σε μια διαφορετική Ευρώπη». Οι συνολικά πέντε συντάκτες διηγούνται τι ακριβώς συνέβη από τη στιγμή που «η Ελλάδα παραδέχθηκε τα ψέματά της», μέχρι την απόφαση για παροχή βοήθειας προς την Ελλάδα αλλά και τα προβλήματα των λοιπών αδύναμων κρίκων της ευρωζώνης και κυρίως της Ισπανίας. Η εφημερίδα παρατηρεί μεταξύ άλλων:
«Αυτό που το φθινόπωρο του 2009 ξεκίνησε ως ελληνική κρίση εξελίχθηκε κατά τους πρώτους μήνες του έτους σε μια πραγματική νομισματική κρίση, στο τέλος της οποίας υπάρχει μια διαφορετική Ευρώπη με αβέβαιες οικονομικές και πολιτικές προοπτικές. Την ώρα που πολλοί Γερμανοί ανησυχούν για την αναζωπύρωση του πληθωρισμού, όλο και περισσότερα στελέχη των χρηματοοικονομικών αγορών ασχολούνται με το ενδεχόμενο μιας ύφεσης που θα συνοδεύεται από αποπληθωρισμό. Η παροχή έκτακτης βοήθειας είναι μια προσωρινή ανακούφιση. Οι ουσιαστικές δυσκολίες παραμένουν άλυτες.
Αναστάτωση στο νησί των Αποστόλων
Αυτός είναι ο τίτλος σημερινού άρθρου στην εφημερίδα του Μονάχου Süddeutsche Zeitung, που αναφέρεται στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου του 16ου στην Κύπρο, «την πρώτη επίσκεψή του σε ορθόδοξη χώρα η οποία δεν χαροποιεί όλους τους πιστούς», παρατηρεί η εφημερίδα και σημειώνει μεταξύ άλλων:
«Άγνωστο παραμένει εάν στο τέλος του ταξιδιού του ο Πάπας θα ακολουθήσει τα ίχνη της ιστορίας ή εάν, αντίθετα, τον καταδιώξει η ιστορία. Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είναι αποφασισμένος να υποδεχθεί φιλικά τον Πάπα, αλλά καταβάλλει μεγάλες προσπάθειες να δαμάσει τους σκληροπυρηνικούς του ποιμνίου του. Επίσημη αφορμή της επίσκεψης είναι η προετοιμασία της επισκοπικής συνόδου για την Εγγύς Ανατολή, που θα πραγματοποιηθεί προσεχώς στο Βατικανό. Ωστόσο ο Πάπας δεν έχει κρύψει ποτέ ότι θεωρεί πως η μεγαλύτερη πρόκληση της θητείας του είναι να συμβάλει στην υπέρβαση του σχίσματος που εδώ και 1000 χρόνια χωρίζει την παγκόσμια εκκλησία σε μια καθολική δυτική και σε μια ορθόδοξη ανατολική εκκλησία. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε και η επίσκεψή του το 2006 στην Κωνσταντινούπολη, στην έδρα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.
Post Top Ad
Κυριακή 6 Ιουνίου 2010
Home
Unlabelled
"Από την ελληνική κρίση σε μια διαφορετική Ευρώπη"