Τα δανεικά του Μνημονίου πάνε στους ξένους δανειστές.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Τα δανεικά του Μνημονίου πάνε στους ξένους δανειστές..

Τα 32 απ΄τα 38 εκ. που εκταμιεύσαμε ήδη, δεν πήγαν στην εθνική οικονομία!

Στους δανειστές μας επιστρέφεται το μεγαλύτερο μέρος από τα δανεικά που εισπράττει η χώρα μας από το Μηχανισμό Στήριξης του Μνημονίου
Συνεπώς το δίλημμα που έχει θέσει η κυβέρνηση...«Μνημόνιο ή πτώχευση» αποδεικνύεται παρελκυστικό, καθώς στην ουσία τα δάνεια που ήδη έχει εισπράξει ή έχει λαμβάνειν η χώρα μας από το Μηχανισμό αυτό που έχει στηθεί, διασφαλίζουν πρωτίστως τους πιστωτές μας.

Αμφίβολο παραμένει το κατά πόσον η χρηματοδοτική στήριξη που θα λάβει η Ελλάδα από το ΔΝΤ και την Ε.Ε. θα βοηθήσει και την εθνική οικονομία, παρέχοντάς της ένα στήριγμα για να βγει από το τούνελ της ύφεσης. Παρά ταύτα, η σωτηρία της χώρας εμφανίζεται από την κυβέρνηση ως μόνιμο άλλοθι στο σκληρό πρόγραμμα που εφαρμόζει, το οποίο πλήττει συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες.

Φέτος, για παράδειγμα, με την «ετεροχρονισμένη δόση» που αναμένεται να εισπράξει η χώρα τον Ιανουάριο, το συνολικό ποσόν που θα έχει εκταμιεύσει από το Μηχανισμό του Μνημονίου, αγγίζει τα 38 δισ. ευρώ.

Από το ποσόν αυτό ήδη οι δανειστές μας, οι οποίοι στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ξένοι επενδυτές, με δεδομένο ότι το 80% του δημόσιου χρέους βρίσκεται εκτός Ελλάδος, έχουν εξοφληθεί στο ακέραιο για τα ομόλογα που έληξαν εντός του 2010.

Το ποσόν αυτό των ομολόγων, που αποπληρώθηκε στους επενδυτές, έφτασε τα 19,5 δισ. ευρώ.

Επιπροσθέτως όλοι αυτοί οι επενδυτές που έχουν διακρατήσει στο χαρτοφυλάκιό τους ομόλογα του Ελληνικού Δημοσίου εισέπραξαν τόκους περίπου 13 δισ. ευρώ.

Με άλλα λόγια, από τα 38 δισ. ευρώ του Μνημονίου το Δημόσιο θα πληρώσει στους ξένους κατά κύριο λόγο επενδυτές περίπου 32 δισ. ευρώ.

Υπερδιπλάσια απ' ό,τι για μισθούς

Το δεύτερο χρόνο του Μνημονίου, το 2011, η Ελλάδα για ακόμη μία φορά θα πληρώσει τους ξένους με τα δανεικά από το Μηχανισμό. Αν λοιπόν η χώρα τηρήσει όλες τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και πετύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, οι εταίροι μας έχουν δεσμευτεί να μας δανείσουν 46,5 δισ. ευρώ.

Από αυτά τη μερίδα του λέοντος, περίπου 44 δισ. ευρώ, θα πάρουν και πάλι οι δανειστές μας, ενώ για μισθούς και συντάξεις ο Προϋπολογισμός θα καταβάλει περίπου 20 δισ. ευρώ.

Επομένως χωρίς τα χρήματα του Μνημονίου μπορεί, όπως διατείνεται ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, να μην ήταν σε θέση να καλύψει τις υποχρεώσεις του στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους, είναι όμως βέβαιο ότι οι ξένοι επενδυτές θα έχαναν τελικώς πολύ περισσότερο.

Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι η λύση της χρεοκοπίας και της αναδιάρθρωσης του χρέους είναι ενδεδειγμένη για την Ελλάδα.

Ομως είναι προφανές ότι αυτοί που βγήκαν πρωτίστως κερδισμένοι από την υπογραφή του Μνημονίου και την ένταξη της χώρας στο ΔΝΤ ήταν οι πιστωτές μας.

Η ιστορία φαίνεται να επαναλαμβάνεται, καθώς και σε άλλες χώρες η παρέμβαση του ΔΝΤ με προκλητικό τρόπο ωφέλησε τους ξένους κερδοσκόπους, οι οποίοι έσπευσαν να επαναπατρίσουν τα κεφάλαιά τους, όπως έγινε στην περίπτωση της Βραζιλίας, και λιγότερο την εθνική οικονομία.
Bookmark and Share