Βρετανικά τρικ στον ΟΗΕ για την Κύπρο - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

Βρετανικά τρικ στον ΟΗΕ για την Κύπρο

Η απομόνωση της Βρετανίας από τα υπόλοιπα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας επέτρεψε να εγκριθεί το ψήφισμα για την... εξάμηνη ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης (UNFICYP) στην Κύπρο που υπήρξε προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των εμπλεκομένων μερών.
Η Βρετανία για πρώτη φορά επιχείρησε με τη συνδρομή της Ουάσιγκτον να πολιτικοποιήσει στο έπακρο το ψήφισμα για την ανανέωση της UNFICYP πιέζοντας να συμπεριληφθούν στο σχέδιο συστάσεις από την έκθεση καλών υπηρεσιών του γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν που υπέβαλε στο Σ.Α. στις 24 Νοεμβρίου. Ανάμεσα στις συστάσεις του γ.γ. του ΟΗΕ ήταν χρονοδιάγραμμα για συμφωνία επί όλων των κεφαλαίων το πρώτο τρίμηνο του 2011 και απειλές για την αναδιάρθρωση της ειρηνευτικής δύναμης στο νησί.
Η Ρωσία, με τη σιωπηρή στήριξη Γαλλίας και Κίνας, στάθηκε απέναντι στις εκβιαστικές προσπάθειες του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον, παρουσιάζοντας μια συμβιβαστική πρόταση που άφηνε έξω την UNFICYP και συμπεριελάμβανε στο προοίμιο του σχεδίου τις παρατηρήσεις (υπό τη μορφή ότι «σημειώνονται») του Μπαν Κι Μουν. Η Λευκωσία κινούμενη παράλληλα το προηγούμενο διάστημα έκανε διάβημα προς το Στέιτ Ντιπάρτμεντ προβάλλοντας το επιχείρημα ότι η ειρηνευτική δύναμη ενισχύει τις συνομιλίες και δεν θα πρέπει να μπαίνει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αμερικανική πλευρά τελικά υπαναχώρησε εγκαταλείποντας τους Βρετανούς οι οποίοι αποφάσισαν να συναινέσουν στο ρωσικό σχέδιο.
Δυτικός διπλωμάτης στην έδρα του ΟΗΕ εξέφραζε στην «Ε» τον προβληματισμό του και την ανησυχία του για τις κινήσεις της βρετανικής διπλωματίας, που παραδοσιακά κινεί τα νήματα του Κυπριακού μέσα στο Σ.Α., θεωρώντας τη στάση της ως πρόβα τζενεράλε για την αλλαγή της βάσης των ψηφισμάτων στο μέλλον. «Αυτή τη φορά δεν μπήκαν οι συστάσεις, αλλά θα μπουν την επόμενη φορά όταν η συζήτηση για την UNFICYP γίνει υπό το κράτος των εξελίξεων στις διαπραγματεύσεις», σχολίαζε ο ίδιος διπλωμάτης που έκρινε ότι στην παρούσα φάση το ψήφισμα κρατήθηκε σε «τεχνοκρατική βάση κι αυτό είναι επιτυχία για τη Λευκωσία». Το ψήφισμα υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία (14-1) με την Τουρκία να το καταψηφίζει.
Bookmark and Share