Αμετακίνητος ο Καντάφι - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Αμετακίνητος ο Καντάφι

  • Συνεχίζουν οι διαδηλωτές
Mάχη για να κρατήσει την Τρίπολη και πόλεις στα δυτικά της χώρας δίνει ο Μουαμάρ Καντάφι.
Την ίδια ώρα στελέχη του τον εγκαταλείπουν, οι διαδηλωτές ανακηρύσσουν την απελευθέρωση πόλεων στα...ανατολικά, με την αρχή να έχει γίνει στην Βεγγάζη και τη Διεθνή κοινότητα να απειλεί με κυρώσεις και να προσπαθεί να βρει τρόπους να σταματήσει τη σφαγή που συντελείται τις τελευταίες ημέρες στη Λιβύη εις βάρος των αντικαθεστωτικών διαδηλωτών. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καταδίκασε χθες ως απαράδεκτη τη χρήση βίας εναντίον των διαδηλωτών. Χάος επικρατεί στο αεροδρόμιο της Τρίπολης καθώς οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στη χώρα την εγκαταλείπουν μαζικά. Σε εξέλιξη επιχείρηση επαναπατρισμού των Ελλήνων που ζουν στη Λιβύη με τον υφυπουργό Εξωτερικών να μεταβαίνει στη χώρα για το συντονισμό της επιχείρησης. Ο Μπαράκ Ομπάμα στο διάγγελμά του τόνισε ότι ο κόσμος πρέπει να μιλήσει με "μια φωνή" και πως οι ΗΠΑ εξετάζουν διάφορες επιλογές για δράση σε συνεργασία με τους συμμάχους της. "Η κυβέρνηση της Λιβύης θα βρεθεί προ των ευθυνών της για τις πράξεις της" είπε ο Ομπάμα.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον θα ταξιδέψει τη Δευτέρα στη Γενεύη προκειμένου να παραστεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ. Οι Ευρωπαίοι πρεσβευτές στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να επιβάλλουν επιπλέον μέτρα κατά της κυβέρνησης του Καντάφι.

Εκτιμάται ότι θα επιβληθούν οικονομικές κυρώσεις κατά της Λιβύης, ωστόσο αμφισβητείται η αποτελεσματικότητα αυτών.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,στη συνεδρίαση της Τρίτης, καταδίκασε τη χρήση βίας στη Λιβύη και ζήτησε να οδηγηθούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν, αυτοί που ευθύνονται για τις επιθέσεις σε βάρος των πολιτών.

Ωστόσο ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, δήλωσε αντίθετος στην επιβολή κυρώσεων κατά του λιβυκού καθεστώτος με το σκεπτικό ότι αυτές θα επιβαρύνουν το λαό.
"Δεν είναι σωστό να ενεργήσουμε βεβιασμένα σ΄αυτήν την περίσταση. Και δεν είναι σωστό στην παρούσα φάση να ληφθούν μέτρα κατά της Λιβύης γιατί τα μέτρα αυτά θα τιμωρήσουν τον πληθυσμό", τόνισε ο Ερντογάν.
"Δεν είναι δικό μας έργο ν΄αναμιχθούμε στις υποθέσεις της Λιβύης και είναι ο λιβυκός λαός αυτός που θα αποφασίσει για την τύχη του...Είμαι πεπεισμένος ότι αυτοί που βρίσκονται στο τιμόνι της Λιβύης θα διαπιστώσουν στο τέλος ότι αυτή είναι η πραγματικότητα", πρόσθεσε ο Ερντογάν.

Μάλιστα ο Ερντογάν κατά τις χθεσινές του δηλώσεις στο Γαλλικό πρακτορείο επισήμανε ότι η Τουρκία, η οποία έδειξε ότι το Ισλάμ και η δημοκρατία μπορούν να συνυπάρξουν τέλεια", μπορεί ν΄αποτελέσει "πηγή έμπνευσης" για τους αραβικούς λαούς που σήμερα εξεγείρονται.
Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου έρχονται την ώρα που ο Μουαμάρ Καντάφι προσπαθεί να "κρατήσει" την Τρίπολη και πόλεις της δυτική Λιβύης από το κύμα των λαϊκών εξεγέρσεων που έχουν ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξεγέρσεις σημειώνονται και σε δυτικές περιοχές και συγκεκριμένα στις πόλεις Μισουράτα, Σαμπράθα και Ζαουίγια, η οποία απέχει μόνο 50 χιλιόμετρα από την Τρίπολη.

Πληροφορίες που μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια, στρατεύματα προσκείμενα στον Μουαμάρ Καντάφι επιτέθηκαν σήμερα εναντίον αντικυβερνητικών διαδηλωτών στην πόλη Ζαουίγια. Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο πως η πόλη έχει μετατραπεί σε "σφαγείο" και πως είναι δύσκολο να πει κανείς πόσοι άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί.
Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες οι διαδηλωτές φέρονται ότι έχουν υπό τον έλεγχό τους και πόλεις που βρίσκονται στα σύνορα με την Αίγυπτο.

Αιγύπτιοι εργάτες οι οποίοι πέρασαν στη γειτονική Τυνησία ανέφερα στο πρακτορείο Ρόιτερς, ότι αντι-κυβερνητικοί πολιτοφύλακες έχουν τον έλεγχο της λιβυκής πόλης Ζουάρα, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων δυτικά της πρωτεύουσας.
Οι εργάτες, οι οποίοι είπαν ότι εργάζονταν σε ένα εργοτάξιο στη Ζουάρα μέχρι που εγκατέλειψαν τη χώρα, πρόσθεσαν ότι δεν υπήρχε παρουσία αστυνομικών ή στρατιωτών και ότι η πόλη ελέγχεται από "λαϊκές επιτροπές" οπλισμένες με αυτόματα όπλα.

Ο ιστότοπος Quryna, που επικαλείται το BBC αναφέρει ότι δύο πιλότοι άφησαν το αεροσκάφος τους να συντριβεί στα βουνά της Αζμπαμίγια αφού πρώτα χρησιμοποίησαν τα εκτινασσόμενα καθίσματά τους, αρνούμενοι να εκτελέσουν εντολή για βομβαρδισμό του άμαχου πληθυσμού.
Το μεγαλύτερο μέρος της πρωτεύουσας είναι έρημο σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία καθώς τις προηγούμενες ημέρες ακολούθησε μια άνευ προηγουμένου σφαγή, ενώ τώρα στους δρόμους περιπολούν οπλισμένες ομάδες προσκείμενες στον Καντάφι.

Ο Καντάφι κάλεσε τους υποστηρικτές του να επιτεθούν στις "κατσαρίδες" και να "καθαρίσουν τη Λιβύη πόρτα πόρτα".

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ενώ η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κάνει λόγο για 700 νεκρούς. Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός των θυμάτων είναι πολύ μεγαλύτερος με τον υπουργό Εξωτερικών της Ιταλίας Φράνκο Φρατίνι να επικαλείται πληροφορίες που κάνουν λόγο ακόμη και χίλιους νεκρούς.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Αραμπίγια μετέδωσε ότι εξακολουθεί να αγνοείται η τύχη 1.400 ανθρώπων.

Ο γιος του Καντάφι Σαιφ αλ Ισλάμ Καντάφι, σε τηλεοπτικό του μήνυμα χθες δήλωσε ότι όλα είναι φυσιολογικά.

«Τα λιμάνια τα σχολεία και τα αεροδρόμια είναι ανοιχτά" είπε και πρόσθεσε ότι το πρόβλημα παραμένει στις ανατολικές περιοχές. "Αδελφοί μου πρέπει όλοι να ενωθούμε σε αυτή την εθνική μάχη" τόνισε ο ίδιος.

Επίσης όπως έχει γίνει γνωστό, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν λάβει εντολή να καλέσουν όλους τους δήμοσιους υπαλλήλους στην εργασία τους. Ενώ κανονιοφόροι του πολεμικού ναυτικού έχουν στρέψει τα κανόνια τους στην πόλη της Τρίπολης.

Αυτόπτες μάρτυρες δηλωσαν στο BBC ότι στην πόλη περιπολούν στρατιώτες, αστυνομικοί και αφρικανοί μισθοφόροι ενώ έκαναν λόγο για εν ψυχρώ πυροβολισμούς εναντίον διαδηλωτών που νοσηλεύονταν σε νοσοκομεία.
Σήμερα, η Επιτροπή του Λιβυκού Λαού για τη Γενική Ασφάλεια κάλεσε τους διαδηλωτές να παραδώσουν τα όπλα τους και προσέφερε αμοιβές σε όσους δώσουν πληροφορίες για τους ηγέτες της εξέγερσης. "Οποιος παραδώσει το όπλο του και δείξει μεταμέλεια θα εξαιρεθεί από δικαστικές διώξεις. Η επιτροπή καλεί τους πολίτες να συνεργασθούν και να δώσουν πληροφορίες για τα πρόσωπα που ηγήθηκαν της νεολαίας, τούς προμήθευσαν με όπλα, χρήματα, τοξικές ουσίες και παραισθησιογόνα χάπια", ανέφερε ανακοίνωση της επιτροπής, τονίζοντας ότι όποιος συνεργασθεί θα λάβει αμοιβή.
Bookmark and Share