Απόρρητα έγγραφα WikiLeaks για Ελλάδα και πολιτικούς - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Απόρρητα έγγραφα WikiLeaks για Ελλάδα και πολιτικούς


Απόρρητα τηλεγραφήματα του ιστότοπου WikiLeaks, που δεν έχουν ακόμα δημοσιοποιηθεί και αφορούν Έλληνες πολιτικούς αλλά και εθνικές υποθέσεις της χώρας, δημοσιεύει για πρώτη φορά αποκλειστικά...η «Καθημερινή της Κυριακής».

Τα περισσότερα έγγραφα προέρχονται από την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα και αναφέρονται -μεταξύ άλλων- στη δράση της 17 Νοέμβρη, τις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις για το θέμα των Σκοπίων, το άνοιγμα της κυβέρνησης Καραμανλή προς τη Μόσχα, και τις σχέσεις Αθήνας - Λευκωσίας, μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

Χαρακτηριστική είναι η αναφορά στο Θεόδωρο Πάγκαλο, ο οποίος σε συνάντησή του με τον Αμερικανό πρέσβη, φέρεται να χαρακτήρισε την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων «γελοία» και εξέφρασε την άποψη ότι «οι Μακεδόνες πρέπει να χρησιμοποιούν όποιο όνομα θέλουν».

Επίσης, περιγράφονται οι κυπριακές αντιδράσεις μετά το διορισμό της Ντόρας Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών. Το στέλεχος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης διευκρινίζει στον Αμερικανό πρέσβη στη Λευκωσία άτι δεν ανήσυχει για το διορισμό της κ. Μπακογιάννη γιατί «κανένας Έλληνας δεν μπορεί να τσακωθεί μαζί μας, αλλιώς θα το πληρώσει ακριβά στην Ελλάδα».

Τέλος, λεπτομερείς είναι οι αναφορές σε υπουργούς. Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτηρίζει τον Θεόδωρο Πάγκαλο «επηρεασμένο από το γαλλικό μαοϊκό κίνημα», τον Κώστα Καραμανλή «Βούδα της ελληνικής πολιτικής σκηνής και τον Ευάγγελο Βενιζέλο «έξυπνο, δεινό ρήτορα, που δεν αντέχει συζητήσεις με χαζούς»..
Bookmark and Share