Εθνική-Alpha ..γάμος με το ζόρι; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Εθνική-Alpha ..γάμος με το ζόρι;

Με νέα βελτιωμένη πρόταση ετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να επανέλθει η Εθνική Τράπεζα αναφορικά με το θέμα του deal με την Alpha Bank.

Η νέα στρατηγική που φαίνεται να έχει επιλέξει η διοίκηση της Εθνικής άρχισε να...ξεδιπλώνεται με την εμφάνιση στο προσκήνιο της Μorgan Stanley, ως νέου μεγαλομετόχου της Alpha Bank, με ποσοστό 5,1% και την έντονη αντίδραση της τελευταίας.

Έτσι, με δεδομένο ότι η κυβέρνηση, η τρόικα και η Τράπεζα της Ελλάδος επιμένουν να διατηρηθεί ο φιλικός χαρακτήρας των συγχωνεύσεων, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Απ. Ταμβακάκης, στη φάση αυτή τουλάχιστον, επιδιώκει να ξαναρχίσουν οι συζητήσεις με τους επιτελείς της Αlpha Bank.

Όπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο υποβολής μιας δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Αlpha Bank, ενέργεια που συνιστά επιθετική εξαγορά. Προηγουμένως, όμως, η διοίκηση της Εθνικής επιθυμεί να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια. Έτσι φαίνεται ότι κλιμακώνει τις ενέργειές της, με στόχο να αποφευχθεί η «τελική αναμέτρηση». Επιχειρεί, επομένως, να δημιουργήσει μια κρίσιμη μάζα μετόχων της Alpha, οι οποίοι αθροιστικά θα κατέχουν στα χαρτοφυλάκιά τους περίπου το 15% με 20% του μετοχικού της κεφαλαίου τουλάχιστον, η οποία θα λειτουργήσει ως μοχλός πίεσης στη διοίκηση της Τράπεζας. Θα αναγκάσει, δηλαδή, την ισχυρή τριανδρία της Alpha (Γ. Κωστόπουλο, Δημ. Μαντζούνη και Σπ. Φιλάρετο) να καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.

Όμως, μόλις την προηγούμενη εβδομάδα ο τρίτος από την τριανδρία δήλωσε ότι η «συμφωνία μεταξύ Εθνικής και Alpha είναι νεκρή». Η «νεκρανάσταση», όμως, δεν κινείται στα όρια του μεταφυσικού θαύματος, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις, και μάλιστα τράπεζες. Στη συγκυρία αυτή, και μετά τους φραστικούς διαξιφισμούς που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές, έχει δημιουργηθεί κλίμα ψυχρότητας και καχυποψίας.

Παρά ταύτα, η διοίκηση της Εθνικής επιμένει στην αναγκαιότητα της συγχώνευσης, προβάλλοντας τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτή για τους μετόχους και των δύο τραπεζών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις απόψεις αυτές τις συμμερίζονται και μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές του εξωτερικού, οι οποίοι είναι μέτοχοι και των δύο τραπεζών. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, στο πρόσφατο ταξίδι τους στο Λονδίνο δύο κορυφαία στελέχη της ΕΤΕ, οι κ. Ανθ. Θωμόπουλος και Παύλος Μυλωνάς, σε επαφές που είχαν με θεσμικούς επενδυτές και εκπροσώπους hedge funds, φαίνεται να έπεισαν αρκετούς από αυτούς για την πρόταση που προσκόμιζαν.

Άλλωστε, όπως φαίνεται και από την πορεία των μετοχών στο Χ.Α., είναι πρόδηλο ότι κάποιοι επενδυτές του εξωτερικού έχουν ακολουθήσει την τεχνική του stock arbitrage. Δηλαδή, έχουν προχωρήσει σε ανοιχτές πωλήσεις (σορτάρισμα) μετοχών της Εθνικής, αγοράζοντας ταυτοχρόνως μετοχές της Αlpha. Τα χαρτοφυλάκια που έχουν ακολουθήσει το χρηματιστηριακό αυτό παίγνιο είναι βέβαιο ότι θα αποδεχθούν μια βελτιωμένη πρόταση ανταλλαγής από την Εθνική, καθώς με τον τρόπο αυτό θα εγγράψουν σημαντικά κέρδη.

Η ομάδα αυτή, λοιπόν, των μετόχων της Αlpha αρχίζει να διευρύνεται. Η διοίκηση της Αlpha, η οποία καθημερινά ελέγχει το μετοχολόγιό της, προφανώς διαθέτει επαρκείς ενδείξεις προς τούτο, γεγονός που εξηγεί και την οργισμένη απάντησή της στην ανακοίνωση της Morgan Stanley, η οποία διαθέτει προνομιακή σχέση με την Εθνική (σύμβουλός της στην πρόταση που υπέβαλε στις 18 Ιανουαρίου στην Alpha Bank και συνδιαχειριστής βιβλίου προσφορών για την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου τον περασμένο Σεπτέμβριο).

Είναι πολύ πιθανόν το παράδειγμα της Morgan Stanley να το έχουν ακολουθήσει και άλλοι θεσμικοί του εξωτερικού, καθώς τα περίφημα «κινέζικα τείχη» που υποτίθεται ότι υπάρχουν μεταξύ των επιμέρους δραστηριοτήτων τους αποδείχθηκε, με τον πλέον δραματικό τρόπο στη διάρκεια της πρόσφατης χρηματοοικονομικής κρίσης, ότι ήταν ανύπαρκτα. Τούτο σημαίνει ότι οι μέτοχοι αυτοί, και ίσως και κάποιοι από το εσωτερικό της χώρας, λειτουργούν ως μοχλός πίεσης στη διοίκηση της Αlpha.

Τι φοβούνται

Βέβαια, για να γίνει αποδεκτή μια δημόσια πρόταση από την Εθνική Τράπεζα, θα πρέπει να την αποδεχθεί τουλάχιστον το 51% των μετόχων της Αlpha, κάτι που στις παρούσες συνθήκες κρίνεται εξαιρετικά απίθανο. Όμως, ακόμη και οι μισοί εξ αυτών αν προσχωρήσουν στο στρατόπεδο της Εθνικής, η διοίκηση της Alpha θα περιέλθει σε δύσκολη θέση. Ωστόσο, για να μεταφερθούν αυτές οι ασκήσεις επί χάρτου στο πραγματικό πεδίο, θα πρέπει προηγουμένως να ξεκαθαρίσει το τοπίο του δημόσιου χρέους, κάτι που δεν αναμένεται ότι θα γίνει στις 25 Μαρτίου.

Εκτιμάται ότι ένα «κούρεμα», έστω και προαιρετικό, των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου, της τάξεως του 20% με 25%, θα προκαλέσει στο νέο τραπεζικό σχήμα Εθνικής - Alpha μαύρη τρύπα 7 δισ. ευρώ στο μετοχικό κεφάλαιο. Επιπροσθέτως, θεωρείται αμφίβολο κατά πόσο η νέα μεγάλη τράπεζα που θα δημιουργηθεί θα κατορθώσει να αποκτήσει πρόσβαση στη διατραπεζική αγορά, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες για ρευστότητα.

Οι αβεβαιότητες αυτές βαραίνουν στις αποφάσεις των ξένων οίκων, αλλά δημιουργούν και κλίμα αναβλητικότητας στο εσωτερικό της χώρας.πηγή Ισοτιμία.
Bookmark and Share