Κομισιόν: Να βρεθεί επειγόντως λύση στην ονομασία των Σκοπίων - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

Κομισιόν: Να βρεθεί επειγόντως λύση στην ονομασία των Σκοπίων



Την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και των διαδικασιών επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας των Σκοπίων, ζητά η Κομισιόν, που έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ.

Ο επίτροπος διεύρυνσης...
Στέφαν Φούλε, τόνισε ότι δεν θα πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος για να βρεθεί λύση στο ζήτημα της ονομασίας, και ξεκαθάρισε ότι προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τα Σκόπια θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις και για εξεύρεση λύσης στο ζήτημα του ονόματος.

Βέβαια, ακόμη κι αν το δεύτερο ζήτημα λυθεί «η σύσταση της Επιτροπής για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη και για το επόμενο έτος, αν οι μεταρρυθμίσεις συνεχίσουν με τον ίδιο αργό ρυθμό».

Παρά τη «μικρή πρόοδο», τα Σκόπια θα πρέπει να λάβουν μέτρα για την ανεξαρτησία του δικαστικού τομέα, να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις στη δημόσια διοίκηση, να καταπολεμήσουν τη διαφθορά και να κατοχυρώσουν την Ελευθεροτυπία.

Στην έκθεση αναφέρεται ρητά ότι η χώρα θα πρέπει να προχωρήσει «χωρίς άλλες καθυστερήσεις, στο δεύτερο στάδιο της Εταιρικής Σχέσης, όπως προβλέπεται από τη Συμφωνία Σύνδεσης και Σταθεροποίησης».

Για τις σχέσεις Σκοπίων-Ελλάδας

Επίσης, η Κομισιόν διαπιστώνει ότι οι σχέσεις Σκοπίων - Ελλάδος «συνεχίζουν να επηρεάζονται αρνητικά από το ανεπίλυτο ζήτημα της ονομασίας», σημειώνοντας ότι η ΠΓΔΜ παραμένει δεσμευμένη στις συνομιλίες που διεξάγονται υπό τον ΟΗΕ.

Στα πλαίσια αυτά, η ΕΕ καλεί τις δύο πλευρές να απέχουν από δράσεις και δηλώσεις που θα μπορούσαν να έχουν αρνητική επίδραση στις σχέσεις καλής γειτονίας.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει ότι «η ΠΓΔΜ βελτίωσε τη θέση της όσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για να καταστεί μέλος της ΕΕ. Έχει επιτελέσει κάποια πρόοδο σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προτεραιοτήτων για την Εταιρική Σχέση. Ωστόσο, η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικά μειονεκτήματα στην εφαρμογή και την αποτελεσματική ενίσχυση της νομοθεσίας».
Bookmark and Share