Χρεοκοπία συντεταγμένα χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

Χρεοκοπία συντεταγμένα χωρίς έξοδο από την Ευρωζώνη;


Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες «έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο, που στο τέλος θα καταλήξει σε συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα θέσει ένα ιστορικό δίλημμα στους Έλληνες πολιτικούς και στην ελληνική κοινωνία:
Ή θεραπεία-σοκ εντός του ευρώ ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή».

Ένα ευρύτερο σχέδιο για την Ελλάδα φαίνεται ότι επεξεργάζονται πολιτικοί, κοινοτικοί αξιωματούχοι, τρόικα, νομικοί και θεσμικοί κύκλοι.
Αυτό περιλαμβάνει...
χρεοκοπία εντός του ευρώ σε, συντεταγμένη μορφή. Όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία του PSI+.

To διεθνές χρηματοοικονομικό ινστιτούτο IIF εκτιμά ότι θα υπάρξει συμφωνία στο σχέδιο αναδιάταξης του ελληνικού χρέους με haircut 50%. Όμως, το βασικό πρόβλημα του PSI+ θα είναι η συμμετοχή. Όπως έχει τονιστεί, το αρχικό σχέδιο προέβλεπε μείωση του χρέους, μέσω του haircut, κατά 100 δισ.: από 365 δισ. ευρώ το χρέος να μειωθεί σε 265 δισ. ευρώ.

Λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραδοχές, η συμμετοχή των ιδιωτών θα περιοριστεί στα 65 με 70 δισ. ευρώ. Αν σε αυτά προστεθούν και τα 30 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών (να υποτεθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν τα 20 δισ.), τότε το καθαρό όφελος στο χρέος θα είναι 45 με 50 δισ. ευρώ. Εκ των πραγμάτων, θα τεθεί θέμα μεγαλύτερου haircut. 72% με 80% θα είναι ο τελικός στόχος.

Σε αυτή την περίπτωση, όμως, παύει η διαδικασία να είναι εθελοντική και θα καταστεί υποχρεωτική, μέσω της ενεργοποίησης ρητρών συλλογικής δράσης.

Σύμφωνα με κύκλους στο Λονδίνο και πηγές με παρέμβαση στα διεθνή δρώμενα, «έχει εκπονηθεί ένα σχέδιο, που στο τέλος θα καταλήξει σε συντεταγμένη χρεοκοπία εντός του ευρώ. Σε αυτή την περίπτωση, η τρόικα θα θέσει ένα ιστορικό δίλημμα στους Έλληνες πολιτικούς και στην ελληνική κοινωνία: Ή θεραπεία-σοκ εντός του ευρώ ή έξοδος από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή».

Μια άλλη παράμετρος, εξίσου σημαντική, είναι η εκταμίευση των 89 δισ. ευρώ και η κατανομή των κεφαλαίων αυτών. Από αυτά τα 89 δισ. ευρώ του δανείου, έως 30 δισ. θα διατεθούν για την εφαρμογή της συμφωνίας διαγραφής, όπου προβλέπεται η άμεση καταβολή έως του 30%. Πιθανότατα, η άμεση καταβολή κεφαλαίων να είναι τελικά 15% και το υπόλοιπο 35% νέα ομόλογα.

Αναφερόμαστε στο υπόλοιπο 50% του αρχικού σχεδίου. Το 50% θα υποστεί haircut και το υπόλοιπο 50% θα αντικατασταθεί από cash και νέα ομόλογα.

Τα 30 δισ. έχουν προβλεφθεί για την αναχρηματοδότηση του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας. Τα 14 δισ. θα κατευθυνθούν στην αποπληρωμή ενός ομολόγου, το οποίο λήγει στα μέσα Μαρτίου. Τα υπόλοιπα 6 δισ. προορίζονται για την πληρωμή μισθών και συντάξεων του Δημοσίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share