"Λονδίνο 2012": Διοργάνωση της ...πλάκας απ΄τους Βρετανούς. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 5 Αυγούστου 2012

"Λονδίνο 2012": Διοργάνωση της ...πλάκας απ΄τους Βρετανούς.

Γκάφες... ολυμπιακών διαστάσεων κάνουν σχεδόν καθημερινά οι Βρετανοί διοργανωτές των Ολυμπιακών του Λονδίνου, γκάφες που άρχισαν πολύ πριν από τους Αγώνες και συνεχίζονται σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παρουσία του Μίστερ Μπιν (του γνωστού τηλεοπτικού σούπερ γκαφατζή ήρωα) στην τελετή έναρξης ήταν πέρα για πέρα επιβεβλημένη..

  • Οι διοργανωτές είχαν καλέσει ακόμη και τον Κιθ Μουν -πρώην ντράμερ των Who- να παίξει στην τελετή έναρξης παρότι αυτός είχε ...πεθάνει το 1978!

Οι ίδιοι τις αντιμετωπίζουν μάλλον με χιούμορ και με μια δόση ελαφριάς γκρίνιας, ο υπόλοιπος κόσμος τις επισημαίνει με μια δόση χαιρεκακίας, ενώ αν είχαν γίνει στην...  Ελλάδα το 2004, μάλλον θα είχε πέσει ο ουρανός να μας πλακώσει.

Η αλήθεια είναι ότι τα προβλήματα ξεκίνησαν από πολύ νωρίς: πριν από έναν χρόνο και κάτι, έγιναν, με τη φανφάρα που αρμόζει στην περίσταση, τα αποκαλυπτήρια του μεγάλου ρολογιού που θα έκανε την αντίστροφη μέτρηση έως τους Αγώνες, το οποίο είχε στηθεί στην πλατεία Τραφάλγκαρ.
Μία ημέρα μετά, το ρολόι σταμάτησε... εξαιτίας τεχνικής βλάβης, για να επιδιορθωθεί οκτώ ώρες αργότερα.
Προφανώς ήταν κάποιο μήνυμα από τους θεούς του Ολύμπου, το οποίο μάλλον δεν έγινε αντιληπτό... Στο μεταξύ, ένας 11χρονος ταξίδεψε μόνος, ανενόχλητος, χωρίς εισιτήριο και διαβατήριο από την Αγγλία στη Ρώμη, αποδεικνύοντας πόσο μεγάλες ήταν οι τρύπες στην ασφάλεια...



1 Προθέρμανση με μαύρη αγορά



Στα μέσα Ιουνίου, η εφημερίδα «Sunday Times» αποκάλυψε πως εισιτήρια για αγωνίσματα με υψηλό ενδιαφέρον -μεταξύ των οποίων τα 100 μέτρα ανδρών (όπου αγωνίζεται ο «Κεραυνός» Μπολτ)- είχαν πουληθεί ως και 8.700 ευρώ το ένα στη μαύρη αγορά, πολλά δε από τα οποία είχαν διοχετευτεί απευθείας από τις τοπικές Ολυμπιακές Επιτροπές, αλλά και από τη βρετανική. Το θέμα βρίσκεται υπό διερεύνηση... Τα εισιτήρια, ή μάλλον η απουσία τους, έχουν προκαλέσει τεράστιο πονοκέφαλο στους διοργανωτές, καθώς πολλοί είναι αυτοί που διαμαρτύρονται επειδή δεν βρίσκουν θέσεις, ενώ αυτές παραμένουν απελπιστικά άδειες και σε δημοφιλή αγωνίσματα.

Ασκείται κριτική επειδή δόθηκαν πολλά στους σπόνσορες -περισσότερα απ' ό,τι προβλέπεται- οι οποίοι και αγνοούν επιδεικτικά τους αγώνες και όπως έγινε με την ασφάλεια, κλήθηκε ο στρατός για να καλύψει -κυριολεκτικώς- τα κενά. Προηγουμένως, έσπευσε να καλύψει και τα κενά της ασφάλειας, όταν μία από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρείες παροχής προστασίας, η G4S, ενημέρωσε τους υπευθύνους λίγες εβδομάδες πριν από την έναρξη, ότι δεν μπορούσε να παρέχει όλους τους φύλακες που είχε υποσχεθεί, το κόστος της ασφάλειας εκτοξεύτηκε στο 1,6 δισ. δολάρια και ένας εξαγριωμένος Κάμερον απαίτησε από την εταιρεία να καλύψει μέρος των εξόδων του στρατού.


2 Μπέρδεψαν τη σημαία


Παραλίγο να σημειωθεί διπλωματικό επεισόδιο εξαιτίας της... γκάφας των διοργανωτών να προβάλουν τη σημαία της Νότιας Κορέας σε αγώνα που συμμετείχαν αθλητές της Βόρειας Κορέας!

Συγκεκριμένα, το περιστατικό που προκάλεσε τον τεράστιο εκνευρισμό και την αποχώρηση της ομάδας γυναικών της χώρας, συνέβη στην αναμέτρηση μεταξύ της Κολομβίας με τη Βόρεια Κορέα στο «Χάμπντεν Παρκ» της Γλασκόβης κατά τη διάρκεια της 1ης ημέρας του Ολυμπιακού τουρνουά ποδοσφαίρου των Γυναικών. Ξαφνικά στη γιγαντοοθόνη εμφανίστηκε η λάθος σημαία και οι Βορειοκορεάτισες αποχώρησαν από το γήπεδο. Μετά από μία ώρα και τη «συγνώμη» των διοργανωτών, επέστρεψαν στο γήπεδο κι όπως ειρωνικά παρατήρησε αρθρογράφος της Guardian, «σ' αυτήν την περίπτωση δεν μπορείς να επικαλεστείς το επιχείρημα, αν έχεις δει τη μία Κορέα, είναι σαν να τις έχεις δει όλες...» Με χιούμορ αντέδρασε και η Ενωση Οφθαλμιάτρων της χώρας που έβγαλε μια διαφήμιση με τις δύο εντελώς διαφορετικές σημαίες και το σύνθημα: «Αν δεν μπορείτε να διακρίνετε τις διαφορές, πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε οφθαλμολογικό έλεγχο».


3 Ακόμα ψάχνουν για τα κλειδιά


Αν και το περιστατικό έγινε τρεις ημέρες πριν από την έναρξη των Αγώνων, η αστυνομία το επιβεβαίωσε πρόσφατα. Πρόκειται για το μυστήριο των χαμένων κλειδιών -για να είμαστε κι εντός της ατμόσφαιρας των περίφημων βρετανικών ιστοριών μυστηρίου- καθώς ανακαλύφθηκε πως είχε χαθεί ένα σετ κλειδιών για κάποια από τις πόρτες ασφαλείας του σταδίου «Γουέμπλεϊ» κατά τη διάρκεια καθιερωμένου ελέγχου του σταδίου. Το σετ δεν ήταν και όποιο όποιο, αφού κόστιζε 45 χιλιάδες ευρώ. Αστυνομικοί κλήθηκαν να ψάξουν τα κλειδιά, τα οποία όμως είχαν γίνει άφαντα, δήλωσαν πάντως πως δεν υπήρχε λόγος ανησυχίας -και γιατί να προκληθεί ανησυχία, απλώς ο οποιοσδήποτε θα μπορούσε να είχε τα κλειδιά και να βολτάρει στο γήπεδο- έσπευσαν πάντως να τα αντικαταστήσουν, ακριβώς γιατί δεν ανησυχούσαν...




4 Παρέλαση με γκεστ σταρ


Και τα μυστήρια -είπαμε, οι Βρετανοί είναι εξπέρ του είδους- συνεχίστηκαν στην τελετή έναρξης, όταν διαπιστώθηκε -κατόπιν εορτής φυσικά- πως άγνωστη γυναίκα παρέλασε μαζί με την ολυμπιακή αποστολή της Ινδίας. Η γυναίκα, η οποία ήταν ντυμένη με κόκκινο μπλουζάκι και μπλε παντελόνι, παρέλασε δίπλα στον σημαιοφόρο της Ινδίας, παρόλο που δεν αποτελούσε μέρος της Ολυμπιακής αποστολής της χώρας. Οπως ήταν φυσικό, η Ινδία κατέθεσε επίσημη διαμαρτυρία στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων κι αργότερα έγινε γνωστό πως η γυναίκα ήταν μία εθελόντρια συνοδός της ινδικής ομάδας, η οποία «ενθουσιάστηκε λίγο περισσότερο από το φυσιολογικό», όπως δήλωσαν οι διοργανωτές.



5 Στα ντραμς ο ...μακαρίτης


Το περιστατικό επίσης έγινε πριν από την έναρξη -τον Απρίλιο συγκεκριμένα- ωστόσο, έγινε επίσης γνωστό πρόσφατα. Οι διοργανωτές ίσως αισθάνθηκαν ενοχλημένοι από την άρνηση του Κιθ Μουν -πρώην ντράμερ των Who- να παίξει στην τελετή, ίσως όμως όχι τόσο ενοχλημένοι όσο όταν ο μάνατζερ του συγκροτήματος τους ειδοποίησε ότι δεν θα μπορούσε να εμφανιστεί εξαιτίας ενός μικρού προβλήματος: ο Μουν είχε πεθάνει το 1978 στα 32 του από υπερβολική δόση ναρκωτικών. Στο e-mail που τους έστειλε έγραφε πως «τα τελευταία 35 χρόνια κατοικεί στο νεκροταφείο Γκόλντεν Γκριν»... Βιάστηκε να πεθάνει...



6 Οι «αόρατες» καταδύσεις


Είναι εντυπωσιακό, είναι σύγχρονο, κι όμως 3.500 θέσεις δεν έχουν ορατότητα. Πρόκειται για το «Aquatic Centre», το κολυμβητήριο που φιλοξενεί τα αγωνίσματα του υγρού στίβου στο Λονδίνο, στο οποίο περισσότεροι από 3.500 θεατές δεν θα μπορέσουν να παρακολουθήσουν οκτώ από τα αγωνίσματα που θα γίνουν στις καταδύσεις - και ειδικά όσα θα διεξαχθούν από τον βατήρα δέκα μέτρων. Κι αυτό επειδή οι κατασκευαστές δεν υπολόγισαν πως οι θέσεις στο πάνω διάζωμα δεν έχουν ορατότητα προς τους βατήρες, με αποτέλεσμα οι κάτοχοι των φθηνών εισιτηρίων (υπολογίζονται στους συνολικά 30.000 και για τα οκτώ αγωνίσματα) να μπορούν να δουν μόνο την είσοδο των αθλητών στο νερό. Για να παρακολουθήσουν την πλήρη προσπάθειά τους, θα πρέπει να στρέψουν το βλέμμα τους στις γιγαντοοθόνες.


7 Εχασαν τον δρόμο

Αθλητές της αμερικανικής ομάδας και της καναδικής είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα αξιοθέατα της βρετανικής πρωτεύουσας, χωρίς καν να το ζητήσουν, αφού οι οδηγοί των πούλμαν που τους μετέφεραν από το αεροδρόμιο στο Ολυμπιακό χωριό έχασαν τον δρόμο, με αποτέλεσμα να περιπλανιούνται δύο ώρες στους δρόμους του Λονδίνου.
Επίσης, κατά την υποδοχή της ομάδας της Μαλαισίας και της Ινδονησίας, η επιγραφή των εθελοντών που τους περίμεναν, έγραφε: «MLOWIIKOTR TO PORON», κι όχι δεν ήταν γραμμένη στη γλώσσα των επισκεπτών, αλλά σε μάλλον ξεχασμένα ανά τους αιώνες αγγλικά, αφού ήθελε να πει: «Welcome to London». Μπορεί να ήταν και κάποιο πρωτότυπο παιχνίδι του τύπου, μαντέψτε τι γράφει η ταμπέλα και θα κερδίσετε ένα γεύμα fish&chips δωρεάν...



Είναι παράδοση να ...σβήνει η φλόγα!

Αν και λάτρεις της παράδοσης οι Αγγλοι, φαίνεται πως η... λατρεία τους σταματάει στη βασίλισσα με τα παστέλ ταγιεράκια και το τσάι στις πέντε το απόγευμα, ενώ αγνοείται αυτή των Ολυμπιακών Αγώνων. Ετσι έσβησαν τη Φλόγα την περασμένη Κυριακή, προκειμένου να μπορέσουν να μετακινήσουν τον βωμό της Ολυμπιακής Φλόγας, και την άναψαν τη Δευτέρα το πρωί. Ο βωμός των Ολυμπιακών Αγώνων άναψε και πάλι από ένα φανάρι, το οποίο χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας.

Ο Τζάκι Μπροκ Ντόιλ, διευθυντής επικοινωνίας των διοργανωτών, επιβεβαίωσε ότι όντως ο βωμός είχε σβήσει, προκειμένου να μπορέσει να μετακινηθεί σε άλλο τμήμα του σταδίου. Βέβαια, η Ολυμπιακή φλόγα πρέπει να καίει σε όλη τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων και να τοποθετείται σε σημείο που να είναι ορατή και από ανθρώπους που βρίσκονται εκτός του σταδίου... αλλά αυτά είναι μικρολεπτομέρειες για τους Βρετανούς.
Αντίθετα, οι διοργανωτές τοποθέτησαν τη φλόγα στο κέντρο του σταδίου, ενώ ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής «Λονδίνο 2012», Λόρδος Σεμπάστιαν Κόε, χρειάστηκε να υπερασπιστεί την απόφαση των διοργα­νωτών να τοποθετήσουν τον Βωμό στο κέντρο του Σταδίου, παρότι ήταν δεδομένο ότι θα έπρε­πε να μετακινηθεί για τις ανάγκες των αγωνισμάτων του στίβου, λέγοντας ότι το τοποθέτησαν εκεί επειδή το ίδιο είχαν κάνει και στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου το 1948.

Τελικά φαίνεται πως κρατούν την ολυμπιακή παράδοση -τουλάχιστον στη βρετανική της εκδοχή- καθώς το 1948 η φλόγα είχε σβήσει ξανά! Σύμφωνα με δημοσίευμα της εποχής της εφημερίδας Guardian, άνθρωπος του σταδίου σκαρφάλωσε στην εξέδρα για να διαπιστώσει έντρομος ότι ακουγόταν μόνο ένα «φςς» και δεν υπήρχε πουθενά φλόγα. Δοκίμασε να την ανάψει με... σπίρτα, αλλά τζίφος! Τελικά επιστρατεύτηκε η εφεδρική από τη λαμπαδηδρομία, η οποία επίσης είχε σβήσει και την είχαν ανάψει από ένα πυροτέχνημα... Τουλάχιστον τότε, ο κόσμος δεν είχε συνέλθει ακόμα από τον Πόλεμο, ούτε υπήρχαν τα social media για να κάνουν χαμό, τώρα όμως οι δικαιολογίες -τύπου έπρεπε να μετακινηθεί- ακούγονται κάπως κενές...
Εθνος
Bookmark and Share