Οι δύο όψεις της σημερινής Ελλάδας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Οι δύο όψεις της σημερινής Ελλάδας.

Πριν από περίπου ένα χρόνο οι γκουρού των αγορών, οι διεθνείς αναλυτές και οι ξένοι οίκοι θεωρούσαν βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οι εκτιμήσεις επικεντρωνόταν απλώς στον χρόνο που θα συμβεί..


Η αναρρίχηση του ελληνικού χρηματιστηρίου, χθες, πάνω από τις 1.100 μονάδες μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί. Οι αγορές λειτουργούν σαν...προεξοφλητικοί μηχανισμοί και συνήθως δείχνουν τις μελλοντικές εξελίξεις.

Πολλά έχουν αλλάξει τον τελευταίο χρόνο δικαιολογώντας, πλέον, στοιχεία αισιοδοξίας ότι τα χειρότερα για την ελληνική οικονομία είναι πίσω. Ξένες επιχειρήσεις δείχνουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα, διεθνείς οίκοι αναβαθμίζουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τα μεγάλα έργα επανεκκινούν, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών βρίσκεται στην τελική ευθεία, το πρόγραμμα της δημοσιονομικής ανασυγκρότησης προχωρεί, φέτος αναμένεται ρεκόρ στις αφίξεις ξένων τουριστών.

Όχι, τα προβλήματα δεν λύθηκαν ως δια μαγείας. Η ανεργία συνεχίζει να κινείται σε τεράστια επίπεδα και τα όνειρα των νέων για αξιοπρεπή εργασία είναι ερείπια, οι ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς και τις συντάξεις είναι τεράστιες. Τα νοικοκυριά, στη συντριπτική τους πλειονότητα, αντιμετωπίζουν πολύ μεγάλα οικονομικά προβλήματα, που πολλές φορές αγγίζουν και τα όρια της επιβίωσης. Οι ελληνικές επιχειρήσεις υποφέρουν από ασφυξία ρευστότητας.

Δύο όψεις της σημερινής Ελλάδας, η μια της φτώχειας και της μιζέριας και η άλλη της αισιόδοξης προοπτικής. Αυτό όμως αποτελεί ένα σημαντικό βήμα που έχει πραγματοποιηθεί. Πριν από περίπου ένα χρόνο οι γκουρού των αγορών, οι διεθνείς αναλυτές και οι ξένοι οίκοι θεωρούσαν βέβαιη την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και οι εκτιμήσεις επικεντρωνόταν απλώς στον χρόνο που θα συμβεί. Θυμάμαι τους «κόκκινους συναγερμούς» της Παρασκευής, όταν έκλειναν οι τράπεζες για το Σαββατοκύριακο, με τις φήμες να μιλούν για διαδικασίες μετάβασης στη δραχμή, με ό,τι συνέπειες θα είχε αυτό για την Ελλάδα. Όσο για επενδύσεις στην Ελλάδα από ξένους, αποτελούσε ένα κακόγουστο ανέκδοτο.

Το τελευταίο θετικό μήνυμα ήρθε από τον οίκο Fitch Ratings που προχώρησε σε θετική αναθεώρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Ελλάδας, εξέλιξη η οποία συνάδει με το σενάριο επιστροφής της χώρας στις αγορές το 2014. Ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας σε Β- από CCC που ήταν προηγουμένως (δηλαδή κατά δυο βαθμίδες), χαρακτηρίζοντας παράλληλα σταθερή την πιστοληπτική της προοπτική.

Όπως επισημαίνει η Fitch η αναβάθμιση έρχεται ως συνέπεια της επαναφοράς της οικονομίας σε ισορροπία, ενώ κάνει λόγο για σαφή πρόοδο της Ελλάδας στη μείωση των δίδυμων ελλειμμάτων, στον προϋπολογισμό και το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε αγοραστικό ενδιαφέρον στο ελληνικό χρηματιστήριο, με τους επενδυτές να προχωρούν σε κινήσεις και τον γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.113,67 μονάδες με μεγάλα κέρδη κατά 3,74%. Στους τραπεζικούς τίτλους το τελευταίο διάστημα υπάρχει ένα συνεχιζόμενο και έντονο ράλι μετά την κατακρήμνιση των αποτιμήσεων που είχε προηγηθεί. Η ανακεφαλαιοποίηση και οι διαδικασίες αυξήσεων κεφαλαίου βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη. Όσο το κλίμα βελτιώνεται, τόσο η αγορά θα ανταμείβει όσους τόλμησαν να αναζητήσουν ευκαιρίες στα χαμηλά.
Του Ν.Ζάβρα
Bookmark and Share