ΟΤΕ: Εθελουσία για 1.200 - 1.300 εργαζόμενους - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

ΟΤΕ: Εθελουσία για 1.200 - 1.300 εργαζόμενους



  • Στόχος της διοίκησης του ΟΤΕ είναι να αποχωρήσουν εργαζόμενοι με πολλά χρόνια και υψηλές αμοιβές και να προσληφθούν νέοι με προσόντα.
  • Υπό εξέταση τα κίνητρα.
  • Αναμένεται να υπάρξει σημαντικό ενδιαφέρον από την πλευρά των εργαζομένων



 Σε περαιτέρω σημαντική μείωση του προσωπικού του ΟΤΕ στοχεύει η Διοίκηση του ομίλου με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου, που αυτό το...διάστημα βρίσκεται σε φάση σχεδιασμού και αναμένεται ότι θα ανακοινωθεί μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Οκτωβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στόχος της διοίκησης είναι με το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου να αποχωρήσουν από τον Οργανισμό 1.200 με 1.300 εργαζόμενοι. Παρότι πρόκειται για εξαιρετικά φιλόδοξο νούμερο, που σχεδόν προσεγγίζει το 10% του συνολικού αριθμού των εργαζομένων στον όμιλο, εν τούτοις εκτιμάται ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ο στόχος αυτός να επιτευχθεί.

Άλλωστε από την πλευρά των εργαζομένων επιβεβαιώνεται ότι μεγάλος αριθμός του προσωπικού αναμένει «πώς και πώς» την ανακοίνωση των λεπτομερειών του προγράμματος προκειμένου να αποχωρήσει κάνοντας χρήση των κινήτρων που θα δοθούν.

Πηγές που γνωρίζουν πολύ καλά τα εργασιακά θέματα του ΟΤΕ αναφέρουν ότι για να επιτευχθεί ο στόχος της αποχώρησης μεγάλου αριθμού του προσωπικού είναι πολύ πιθανό ότι θα δοθούν κίνητρα αποχώρησης σε εργαζόμενους που συμπληρώνουν τα απαιτούμενα χρόνια συνταξιοδότησης ακόμη και ως το 2020.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές η δεξαμενή των εργαζομένων που συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης τα επόμενα χρόνια έχει πλέον μικρύνει αισθητά, καθώς με το πρόγραμμα που εφαρμόστηκε την προηγούμενη χρονιά δόθηκε η δυνατότητα να αποχωρήσουν όσοι κανονικά θα συνταξιοδοτούνταν ως το 2015.

Και εθελουσία και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus

Το νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου αναμένεται ότι θα έχει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με αυτό που εφαρμόστηκε πέρυσι, ενώ, όπως και την προηγούμενη χρονιά, θα υπάρξει και πρόγραμμα αποχώρησης με bonus για προσωπικό που δεν βρίσκεται κοντά στη σύνταξη, αλλά έχει συμπληρώσει 15ετή υπηρεσία στον ΟΤΕ. Για το προσωπικό που βρίσκεται κοντά στη σύνταξη ο ΟΤΕ θα καταβάλει μέρος των καθαρών αποδοχών.

Η αναπλήρωση των καθαρών αποδοχών που θα λάμβανε ο εργαζόμενος από την αποχώρησή του ως την λήψη της σύνταξης αναμένεται ότι θα κινηθεί κοντά στο 75%.

Επιπλέον ο ΟΤΕ θα καταβάλει στους εργαζόμενους που θα αποχωρήσουν και το κόστος αυτασφάλισης για το διάστημα που υπολείπεται ως την συνταξιοδότηση. Με τον τρόπο αυτόν επωφελούνται ιδιαίτερα οι εργαζόμενοι εκείνοι που φεύγοντας από τον ΟΤΕ βρίσκουν άλλη δουλειά και δεν προχωρούν σε αυτασφάλιση, καθώς και εκείνοι που έχουν χρόνο ασφάλισης εκτός ΟΤΕ και συμπληρώνουν τα συντάξιμα έτη χωρίς να χρειαστούν νέα ασφάλιση.

Το ζήτημα του νέου προγράμματος εθελούσιας εξόδου θα συζητηθεί σε συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΜΕ - ΟΤΕ η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Πέμπτη. Η ανακοίνωση των λεπτομερειών θα γίνει αφού το πρόγραμμα λάβει την έγκριση του μετόχου και μετά από συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΟΤΕ.

Η ανακοίνωση αναμένεται ως τα μέσα του επόμενου μήνα προκειμένου να υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα ώστε η αποχώρηση του προσωπικού να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους.

Εκείνο πάντως που σημειώνεται με κάθε τρόπο από την πλευρά του ΟΤΕ είναι ότι ο Οργανισμός με τα προγράμματα αποχώρησης του προσωπικού που εφαρμόζει δεν επιβαρύνει τα ασφαλιστικά ταμεία, αφού αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος.
Bookmark and Share