Ηφαίστειο το νέο νησί που αναδύθηκε στο Πακιστάν.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2013

Ηφαίστειο το νέο νησί που αναδύθηκε στο Πακιστάν..

Ηφαίστειο λάσπης είναι πιθανότατα το νησί που αναδύθηκε στην επιφάνεια της Αραβικής Θάλασσας, μετά τον ισχυρό σεισμό των 7,7 Ρίχτερ στο Πακιστάν.

  • Δείτε εδώ το σχετικό βίντεο

Σύμφωνα με τον επικεφαλής σεισμολόγο του Βρετανικού Γεωλογικού Κέντρου, το νησί είναι... μάλλον ηφαίστειο λάσπης που δημιουργήθηκε από τη μετακίνηση αερίων που ήταν παγιδευμένα στο εσωτερικό πυθμένα της θάλασσας, έπσρωξαν προς τα πάνω και έφεραν την επιφάνεια το κομμάτι αυτό γης.

Τα ηφαίστεια λάσπης εκτοξεύουν λάσπη αντί για λάβα και εμφανίζονται όταν ιζήματα όπως λάσπη και άργιλος δέχονται πίεση από θερμά αέρια στο υπέδαφος.

«Αυτού του είδους τα ηφαίστεια συνήθως δημιουργούνται σε ορισμένες περιοχές ως αποτέλεσμα της κίνησης του εδάφους κατά τη διάρκεια σεισμικών δονήσεων. Αυτές οι κινήσεις επιφέρουν την απελευθέρωση της λάσπης που βρίσκεται πεπιεσμένη στο υπέδαφος. Ρευστοποιείται και μπορεί να ανέλθει στην επιφάνεια», δήλωσε ο σεισμολόγος.

Πρόσθεσε, δε, ότι τα ηφαίστεια αυτά μπορούν να παραμείνουν για πολύ καιρό στην επιφάνεια ή να επιστρέψουν στον ωκεανό, αναλόγως με τη σύνθεσή τους.

Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει τους κατοίκους να μην επισκέπτονται το νησί, διότι ακόμη εκλύει αέρια.
Bookmark and Share