Σκύλοι - διασώστες εξοπλισμένοι με υψηλή τεχνολογία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Σκύλοι - διασώστες εξοπλισμένοι με υψηλή τεχνολογία

 
  • Σκύλοι εξοπλισμένοι με υψηλή τεχνολογία θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως «περιπλανώμενοι αισθητήρες» σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, για τον εντοπισμό θυμάτων γρήγορα και εύκολα, ενώ παράλληλα μεταδίδουν πληροφορίες στα σωστικά συνεργεία σε πραγματικό χρόνο, σύμφωνα με δημοσίευμα του LiveScience.



Όπως αναφέρεται, ερευνητές αναπτύσσουν εξελιγμένα... «γιλέκα» για σκύλους που χρησιμοποιούνται σε επιχειρήσεις διάσωσης, τα οποία διαθέτουν αισθητήρες και συσκευές επικοινωνίας για να συνδράμουν στο έργο των σωστικών συνεργείων. «Αναπτύξαμε τεχνικές και τεχνολογικές πλατφόρμες για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα της εκπαίδευσης σκύλων έρευνας και διάσωσης και να αυξήσουμε τις δυνατότητές τους στο πεδίο» ανέφεραν σε email τους στο LiveScience οι Αλπέρ Μποζκούρτ και Ντέιβιντ Ρόμπερτς, του North Carolina State University.

Οι δύο ερευνητές είναι μέλη μίας ομάδας από πολλαπλούς φορείς που αναπτύσσει το Smart Emergency Response System (SERS), το οποίο συνδυάζει τις δυνατότητες ανθρώπων, σκύλων, ρομπότ και drones για επιχειρήσεις διάσωσης.

Τα «γιλέκα» αυτά διαθέτουν μικρόφωνα, κάμερες και αισθητήρες περιβάλλοντος που θα μεταδίδουν στοιχεία από περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, θα είναι δυνατή η παραμετροποίησή τους, έτσι ώστε να ανταποκρίνονται στις συνθήκες κάθε διαφορετικής περίπτωσης (μετρητές Γκάιγκερ σε περιοχές με ραδιενέργεια, αισθητήρες για φυσικό αέριο σε χώρους με διαρροές κλπ). Επίσης, θα υπάρχουν αισθητήρες που θα παρακολουθούν την συμπεριφορά και την κατάσταση του σκύλου – όπως, για παράδειγμα, μετρητής χτύπου καρδιάς, για να παρακολουθείται η υγεία του ή να φαίνεται πότε το ζώο έχει αντιληφθεί κάτι ενδιαφέρον. Παράλληλα, ειδικές συσκευές (ηχεία και συσκευές δόνησης) θα χρησιμεύουν για τη μετάδοση εντολών στους σκύλους εξ αποστάσεως, κατόπιν ειδικής εκπαίδευσης.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να φανεί ιδιαίτερα χρήσιμη όταν οι σκύλοι αφήνονται ελεύθεροι να εξερευνήσουν μεγάλες περιοχές ή να κινηθούν σε ζώνες όπου οι επιβλέποντές τους δεν μπορούν να φτάσουν εύκολα. Σύμφωνα με τους Μποζκούρτ και Ρόμπερτς, οι σκύλοι μπορούν να κάνουν πράγματα που τα ρομπότ αδυνατούν: κανένα ρομπότ δεν μπορεί να φτάσει την αντίληψη των σκύλων, με την όραση, την ακοή και την όσφρησή τους, που παραμένουν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και μετά από πολλές ώρες σε επικίνδυνα περιβάλλοντα. Επίσης, σημαντικό πλεονέκτημα είναι η ευελιξία τους, που τους επιτρέπει να βρίσκουν θύματα καταστροφών εύκολα και γρήγορα.

Η ομάδα του SERS θα διαγωνιστεί το καλοκαίρι στο πλαίσιο της Smart America Challenge, όπου συμμετέχουν άλλες 20 ομάδες.

Bookmark and Share