Τακτική υποχώρηση η κίνηση του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 8 Μαΐου 2014

Τακτική υποχώρηση η κίνηση του Πούτιν στην ανατολική Ουκρανία

 
  • Η αναγνώριση των επικείμενων προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία από τη Μόσχα και η «σύσταση» στους φιλορώσους ενόπλους για αναβολή δημοψηφισμάτων στα ανατολικά ερμηνεύεται στη Δύση ως κίνηση τακτικής υποχώρησης του Κρεμλίνου.


Οι αναφορές του Βλαντιμίρ Πούτιν δείχνουν προς το..
παρόν πως απομακρύνεται το ενδεχόμενο επανάληψης του «σεναρίου Κριμαίας» ή, κάτι που επαναλάμβαναν ως ανησυχία οι δυτικές κυβερνήσεις, το ενδεχόμενο ανοικτής εισβολής των ρωσικών δυνάμεων στις ανατολικές επαρχίες της Ουκρανίας.

Οι φιλορώσοι ένοπλοι, που έχουν καταλάβει κτίρια στην ανατολική Ουκρανία και είχαν προαναγγείλει δημοψήφισμα για την ερχόμενη Κυριακή, δύσκολα δεν θα αποδεχθούν τη σύσταση του ρώσου προέδρου για «αναβολή».

Η αναφορά του δε ότι μείωνεται η ρωσική στρατιωτική παρουσία κοντά στα σύνορα -κάτι για το οποίο δεν διαπιστώνει ενδείξεις η Δύση- μοιάζει με άλλο ένα βήμα αποκλιμάκωσης.

Οι ουκρανικές προεδρικές εκλογές, είπε ο Πούτιν, είναι «θετικό βήμα» αλλά πρέπει να συνοδευτούν με διάλογο με τα ανατολικά για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις -χωρίς τις οποίες, οι εκλογές «δεν θα έχουν αποτέλεσμα».

Θυσιάζοντας προς το παρόν το δημοψήφισμα, σχολιάζουν αναλυτές στο βρετανικό Reuters, ο ρώσος πρόεδρος κερδίζει περισσότερες πιθανότητες να αναγκάσει το Κίεβο να αναγνωρίσει μεγαλύτερη αυτονομία στις ανατολικές επαρχίες (αυτό σημαίνει η πάγια έκκληση της Μόσχας για συνταγματική αναθεώρηση).

Το να ξεκινήσει το Κίεβο συνομιλίες σε ισότιμη βάση με την επαρχία του Ντονέτσκ είναι από μόνο του κόκκινο πανί για την ουκρανική κυβέρνηση. Ο Βλαντιμίρ Φρολόφ, αναλυτής δεξαμενής σκέψης στη Μόσχα που επικαλείται το βρετανικό πρακτορείο, λέει ότι το Κρεμλίνο ευελεπιστεί πως οι ενδοουκρανικές συνομιλίες θα οδηγήσουν σε «μία νέα Συμφωνία του Ντέιτον, υπό την οποία το Κίεβο θα αναγκαστεί να αποδεχθεί το είδος της Ουκρανίας που θέλει η Ρωσία».

Επιπλέον, η αλλαγή τόνων από τη Ρωσία μπορεί να αμβλύνει την απειλή νέων κυρώσεων από τη Δύση, με απτές οικονομικές επιπτώσεις.

Το ρίσκο για τη Μόσχα είναι πως η έκβαση που θα έχει η διαδικασία εντός της Ουκρανίας είναι αβέβαιη. Όπως σχολιάζει στη γαλλική Liberation o Γκλεμπ Παβλόβσκι, πρώην σύμβουλος στο Κρεμλίνο, ο Πούτιν «θέλει μία εύθραυστη και ασταθή Ουκρανία, αλλά τον εξυπηρετεί ένα Βιετνάμ της δεκαετίας του '70 πάνω στα σύνορα».

Επιπλέον, σχολιάζει στη γαλλική εφημερίδα ο Βασίλι Κασίν του κέντρου στρατηγικών αναλύσεων Vedomosti, οι ανατολικές ουκρανικές επαρχίες δεν έχουν στο ρωσικό θυμικό τη θέση που είχε η Κριμαία. «Η ανατολική Ουκρανία δεν έχει την ίδια πατριωτική αξία, και έτσι δεν αξίζει τις ίδιες θυσίες με την Κριμαία» λέει, «και έτσι η Μόσχα δεν θέλει να συρθεί σε μία πιθανώς δύσκολη σύγκρουση για χάρη της».

Bookmark and Share