Αμερικάνοι πεζοναύτες εθεάθησαν να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 26 Μαΐου 2016

Αμερικάνοι πεζοναύτες εθεάθησαν να πολεμούν στο πλευρό των Κούρδων εναντίον των τζιχαντιστών.

  • Άνδρες των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στη Συρία βρίσκονται στο μέτωπο, στο πλευρό των κουρδικών δυνάμεων οι οποίες διεξάγουν επιχειρήσεις στην επαρχία Ράκα εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Χαλιφάτο, σύμφωνα με αξιωματικούς των Κούρδων ανταρτών κι έναν φωτοειδησεογράφο του Γαλλικού Πρακτορείου ο οποίος βρίσκεται επί τόπου.

Αμερικανοί στρατιωτικοί βρίσκονταν χθες στο...χωριό Φάτσα, στο βόρειο τμήμα της επαρχίας, μετά την απόσπασή του από τα χέρια του ΙΚ, τη δεύτερη ημέρα της εφόδου που εξαπέλυσε η αραβοκουρδική συμμαχία εναντίον των τζιχαντιστών. Ένας φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είδε περίπου είκοσι Αμερικανούς στρατιώτες σε αυτό το χωριό, περίπου 55 χιλιόμετρα βόρεια της πόλης της Ράκας, του σημαντικότερου προπυργίου του ΙΚ στη Συρία.

Αξιωματικοί των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), μιας συμμαχίας στην οποία μετέχουν κυρίως Κούρδοι μαχητές, επιβεβαίωσαν ότι είναι παρόντες επί του πεδίου Αμερικανοί στρατιωτικοί.
«Οι αμερικανικές δυνάμεις συμμετέχουν σε αυτή την επιχείρηση στο πλευρό των ΣΔΔ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Χαουκάρ Κομπάνι, μιλώντας μπροστά σε ένα μισοκατεστραμμένο σπίτι στο χωριό. «Από την ταράτσα αυτού του σπιτιού, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί χρησιμοποίησαν (σ.σ. αντιαρματικούς) πυραύλους TOW για να πλήξουν οχήματα παγιδευμένα (με εκρηκτικά) στα οποία κατέφυγε το ΙΚ για να επιτεθεί στις ΣΔΔ», πρόσθεσε ο ίδιος.

Ένας αντάρτης των Συριακών Δημοκρατιών Δυνάμεων, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, επιβεβαίωσε ότι πρόκειται για μέλη των «αμερικανικών ειδικών δυνάμεων», οι οποίοι εκπαιδεύουν και συμβουλεύουν τους συμμάχους των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον συριακό πόλεμο. «Για αυτό δεν μπορείτε να φωτογραφίζετε καμιά από τις επιχειρήσεις τους», διευκρίνισε.

Ο φωτοειδησεογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είχε δει νωρίτερα πολλούς Αμερικανούς στρατιώτες στην ταράτσα αυτού του κτιρίου με αντιαρματικούς πυραύλους. «Δυνάμεις του συνασπισμού υπό αμερικανική διοίκηση είναι παρούσες σε όλες τις θέσεις στο μέτωπο (...) Αεροσκάφη του συνασπισμού μας συνδράμουν βομβαρδίζοντας θέσεις του ΙΚ. Οι δυνάμεις που βρίσκονται επί τόπου κατευθύνουν τα αεροσκάφη», δήλωσε ο Μπαράα αλ Γάνεμ, ένας άλλος αξιωματικός των ΣΔΔ.

Οι κουρδικές δυνάμεις υποστηρίζονται από αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στην έφοδό τους στη Ράκα, την οποία εξαπέλυσαν προχθές Τρίτη σε τομείς στο βόρειο τμήμα της επαρχίας. Επίσημα πάντως δεν είναι σαφές εάν οι Αμερικανοί παίρνουν μέρος στις μάχες ή εάν δρουν ως σύμβουλοι των ανταρτών και ποια είναι η εντολή και οι κανόνες εμπλοκής τους που έχουν οριστεί από το γενικό επιτελείο.

Ερωτηθείς σχετικά από το Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του διεθνούς συνασπισμού, ο Αμερικανός συνταγματάρχης Στιβ Ουόρεν, επανέλαβε την επίσημη θέση του Πενταγώνου, σύμφωνα με την οποία «οι Αμερικανοί σύμβουλοι βρίσκονται στη βόρεια Συρία για να δίνουν συμβουλές και να βοηθούν τις ΣΔΔ».

Περίπου 250 Αμερικανοί στρατιωτικοί αναμένεται να προστεθούν στις δεκάδες μέλη των αμερικανικών ΕΔ οι οποίες έχουν αναπτυχθεί εδώ και μήνες στη βόρεια Συρία εδώ και μήνες, με αποστολή επίσημα την εκπαίδευση των Κούρδων μαχητών που πολεμούν το ΙΚ.

Οι στρατιωτικοί στο χωριό Φάτσα αρνήθηκαν να μιλήσουν σε δημοσιογράφους. Ορισμένοι επέβαιναν σε οχήματα με προσαρμοσμένα πολυβόλα, ενώ άλλοι πήγαν μαζί με μέλη μιας ειδικής «αντιτρομοκρατικής» μονάδας των ΣΔΔ σε ένα κτίριο για να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους.

«Σκοπεύουμε να επωφεληθούμε από τη μεγάλη εμπειρία των Αμερικανών στρατιωτών στον αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και για την ανακατάληψη και άλλων χωριών το ταχύτερο δυνατόν, με όσο λιγότερες απώλειες είναι δυνατόν», είπε ο διοικητής Κομπάνι.
Bookmark and Share