Και στραβός είναι ο γιαλός ...και στραβά αρμενίζουμε. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2016

Και στραβός είναι ο γιαλός ...και στραβά αρμενίζουμε.




Οσοι κατάφεραν να φύγουν για λίγες μέρες διακοπές σε κάποιον προορισμό εκτός των μεγάλων αστικών κέντρων, θα διαπίστωσαν ότι η πολύχρονη οικονομική κρίση, κατά κύριο λόγο, αφορά τους κατοίκους των πόλεων και πολύ λιγότερο τους ανθρώπους της επαρχίας. 
Οπως και στην περίοδο της Κατοχής η πείνα αφορούσε τις πόλεις και λιγότερο τα χωριά..




Οι λόγοι προφανείς.
 Στην...επαρχία υπάρχουν ακόμα και σήμερα ρεζέρβες επιβίωσης είτε από τον κήπο και το κτηματάκι, είτε από το κοτέτσι και γενικά από την οικιακή παραγωγή. Επιπλέον, στις λεγόμενες τουριστικές περιοχές, όπου μεγάλος αριθμός των κατοίκων ασχολείται έστω και περιστασιακά με την εξυπηρέτηση των επισκεπτών του τόπου του, η κατάσταση έχει παραμείνει σχεδόν όπως στα προ κρίσης επίπεδα. Οι τιμές των ενοικιαζόμενων δωματίων έχουν παραμείνει στα ίδια ή και λίγο πιο πάνω επίπεδα, οι τιμές στην εστίαση το ίδιο, ενώ οι αποδείξεις είναι σχεδόν μια άγνωστη λέξη.

Οποιος, δε, έχει το «θράσος» να ζητήσει την απόδειξή του, ακούει τις πιο παιδαριώδεις δικαιολογίες για την ταμειακή που χάλασε αιφνιδίως, για το μπλοκ που του τελείωσαν οι σελίδες και να περάσει την επομένη να του τη δώσουν και πάει λέγοντας.

Χώρια που τέτοιοι «θρασείς» πελάτες με «παράλογες» απαιτήσεις, μπαίνουν σε μαύρη λίστα και καλύτερα να μην ξαναπεράσουν από το συγκεκριμένο μαγαζί! Τα δε POS είναι άγνωστα στα μικρά νησιά και τα απομακρυσμένα μέρη ή τις παραλίες όπου χρεώνουν μεν την ομπρέλα 10 ευρώ και τον καφέ 4 ευρώ, αλλά μόνο μετρητοίς, αδιαφορώντας για την έλλειψη ρευστού λόγω capital controls από τις τσέπες των Ελλήνων. Το μόνο που τους νοιάζει είναι να μην ανοίξουν παρτίδες με την Εφορία!

Ετσι όμως η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Οσοι φόροι και να μπουν, όσες εισφορές και να θεσπιστούν και όσα μνημόνια και να ψηφιστούν, η χώρα θα βυθίζεται αενάως και αυτοί οι οποίοι δεν θα έχουν ποτέ ελπίδα για κάποια ανάσα είναι οι συνεπείς φορολογούμενοι και οι έντιμοι πολίτες που δεν μπορούν να εισπράξουν μαύρο χρήμα, δεν μπορούν να κρύψουν τίποτα και είναι μέσα στη λίστα των μόνιμων και σταθερών υποζυγίων. Ομοια και με τις συνεπείς επιχειρήσεις, που πληρώνουν φόρους, χαράτσια, ασφαλιστικές εισφορές, μισθούς, δάνεια και ουσιαστικά είναι τα κορόιδα της υπόθεσης σε σχέση με κάποιες άλλες που έχουν κηρύξει στάση πληρωμών αλλά συνεχίζουν να λειτουργούν σε βάρος των υγιών επιχειρήσεων.

Κυρίως βέβαια η κατάσταση δεν πρόκειται να αλλάξει και θα χειροτερεύει γιατί οι δανειστές θέτουν όρους και στόχους έχοντας μαύρα μεσάνυχτα από την πραγματική κατάσταση της χώρας και θεωρούν ότι επειδή εκβιαστικά επέβαλαν κάποια μέτρα τα οποία αποδέχονται οι κυβερνήσεις, που επίσης έχουν μαύρα μεσάνυχτα από τις αντοχές της ελληνικής κοινωνίας, η ελληνική οικονομία θα εξυγιανθεί!

Οταν τα μέτρα που επιβάλλονται 6 χρόνια τώρα έχουν μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα και ούτε καν ψήγματα ανάπτυξης, δεν χρειάζεται κανείς να είναι διακεκριμένος οικονομολόγος για να αντιληφθεί ότι όλα αυτά πέφτουν σε βαρέλι δίχως πάτο. Και όσο κι αν αδιαφορούν για την τύχη των απλών πολιτών, δεν είναι δυνατόν να μην καταλαβαίνουν ότι και το δικό τους κύρος έχει τρωθεί ανεπανόρθωτα, καθώς αρνούνται να παραδεχθούν πως η συνταγή τους είναι λάθος. Μπορεί το manual τους που διαμορφώθηκε από την πείρα τους σε τριτοκοσμικές χώρες να είναι καλό για τέτοιες περιπτώσεις, όχι όμως για μια ευρωπαϊκή χώρα όπως η Ελλάδα και μάλιστα με τόσες ιδιαιτερότητες και κυρίως πολιτικές.

Οσο κι αν η αρχική κατεύθυνση των εξυγιαντικών μέτρων ήταν προς τη σωστή κατεύθυνση, έπρεπε να συνυπολογίσουν ότι ο λαϊκισμός στην ελληνική πολιτική σκηνή είναι δευτέρα φύσις. Οι δε απαιτούμενες συναινέσεις και συνεννοήσεις των κομμάτων κενό γράμμα, καθώς όποιος καταφέρνει να αναρριχηθεί στην εξουσία με τις γνωστές ψεύτικες υποσχέσεις, για το μόνο που νοιάζεται στη συνέχεια είναι να παραμείνει στην εξουσία όσο γίνεται περισσότερο, κάνοντας μυριάδες καθημερινούς συμβιβασμούς ακόμα και στον κεντρικό ιδεολογικό του πυρήνα.

Και παρότι είναι Αύγουστος ακόμα και η χαλάρωση δεδομένη, ελάχιστοι είναι αυτοί που νιώθουν είτε σε προσωπικό είτε σε γενικό επίπεδο αισιόδοξοι για το άμεσο μέλλον, καθώς τα δεινά που έρχονται έχουν ήδη δρομολογηθεί και προεξοφληθεί...



Του κ.Β.Στεφανακίδη
Bookmark and Share