Πούτιν: Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά για να νικήσουμε στην Ουκρανία - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 8 Ιουνίου 2024

Πούτιν: Δεν χρειαζόμαστε πυρηνικά για να νικήσουμε στην Ουκρανία

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν δεν βλέπει τις προϋποθέσεις για χρήση πυρηνικών όπλων, σύμφωνα με δηλώσεις του στο περιθώριο του Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει αλλαγές στο ρωσικό πυρηνικό δόγμα, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Έχουμε ένα πυρηνικό δόγμα που λέει ότι η χρήση πυρηνικών όπλων είναι δυνατή σε εξαιρετική περίπτωση, όταν απειλείται η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας. Αλλά το δόγμα μπορεί να αλλάξει. Το ίδιο ισχύει και για τις πυρηνικές δοκιμές. Θα πραγματοποιήσουμε δοκιμές εάν χρειαστεί, αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοια ανάγκη», είπε απαντώντας σε ερώτηση του Σεργκέι Καραγκάνοφ, σημαντικού Ρώσου αναλυτή ο οποίος ρώτησε εάν θα έπρεπε να επικρέμαται ο «πέλεκυς των πυρηνικών» πάνω από το κεφάλι της Δύσης.

Ο Καραγκάνοφ, σημειώνεται, είχε εισηγηθεί πέρυσι ένα περιορισμένο πυρηνικό χτύπημα σε κάποιο μέλος του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη ώστε να αναγκαστεί η Δύση να υποχωρήσει στη σύγκρουση για την Ουκρανία και έτσι να αποφευχθεί ο Τρίτος Παγκόσμιος Πόλεμος.

Ο Πούτιν, επιπλέον, αρνήθηκε ότι η Ρωσία ξεκίνησε την κλιμάκωση της πυρηνικής ρητορικής και ξεκαθάρισε ότι δεν προετοιμάζει ανάπτυξη πυρηνικών όπλων. «Δεν μας χρειάζονται τα πυρηνικά για να νικήσουμε. Και θα νικήσουμε».

Σχετικά με ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία, εκτίμησε ότι είναι πιθανές, αλλά πρόσθεσε ότι πρέπει να υπάρχει πλαίσιο βάσει του οποίου θα κινούνται προς το συμφέρον της Ρωσίας, «με βάση τη σημερινή πραγματικότητα». 

«Όλες οι ένοπλες συγκρούσεις τελειώνουν με ειρηνευτικές συνομιλίες. Είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες, αλλά με τις ίδιες συνθήκες που συζητήσαμε πρώτα στο Μινσκ και μετά στην Κωνσταντινούπολη, όχι σε ναρκοθετημένο έδαφος».

Επανέλαβε δε την άποψή του ότι, «με βάση το σύνταγμα της Ουκρανίας, οι σημερινές αρχές της χώρας στερούνται νομιμότητας», καθώς έχει λήξει η θητεία Ζελένσκι και «υπάρχει σφετερισμός τηςεξουσίας»

«Εχουμε δικαίωμα να χτυπήσουμε στόχους στη Δύση», τόνισε αναφορικά με την αδειοδότηση της Ουάσιγκτον προς το Κίεβο ώστε να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα εντός ρωσικού εδάφους, ενώ όσον αφορά τα επιχειρησιακά δήλωσε: «Απωθούμε σταδιακά τις εχθρικές δυνάμεις στην Ουκρανία και είμαι βέβαιος ότι όλα τα σχέδιά μας θα ευοδωθούν». Τόνισε επίσης ότι ο ρωσικός στρατός έχει ικανό απόθεμα ανθρώπινου δυναμικού.


«Αποτοξινώθηκε» από το δολάριο η ρωσική οικονομία 
Μείωση εισαγωγών, σημαντική ενίσχυση της χρήσης μη δυτικών νομισμάτων στις εμπορικές συμφωνίες και ισχυρή επέκταση των εγχώριων χρηματοοικονομικών αγορών ζήτησε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Όπως τόνισε, το εμπόριο με την Ασία εκτινάσσεται στα ύψη και σχεδόν το 40% του ρωσικού εξωτερικού εμπορίου γίνεται πλέον σε ρούβλια, ενώ το μερίδιο σε δολάρια, ευρώ και άλλα δυτικά νομίσματα μειώθηκε.

Ο Πούτιν, μεταδίδει το Reuters, πρόσθεσε ότι η Ρωσία θα επιδιώξει να ενισχύσει το μερίδιο των εμπορικών συμφωνιών που θα διεκπεραιώνονται στα νομίσματα των χωρών BRICS - της ομάδας οικονομιών που περιλαμβάνει τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική.

«Πέρυσι, το μερίδιο πληρωμών για ρωσικές εξαγωγές σε "τοξικά" νομίσματα μη φιλικών κρατών μειώθηκε στο μισό, ενώ το μερίδιο του ρουβλίου στις συναλλαγές εξαγωγών και εισαγωγών αυξάνεται - πλησιάζει το 40% σήμερα», είπε ο Πούτιν.

«Θα αυξήσουμε τη χρήση εθνικών νομισμάτων σε διακανονισμούς εξωτερικού εμπορίου και θα βελτιώσουμε την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα τέτοιων επιχειρήσεων, μεταξύ άλλων μέσω των BRICS».

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκμεταλλεύονται τη μονοπωλιακή τους θέση στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική αγορά. Οφείλουν στην παγκόσμια οικονομία 54,3 τρισ. δολάρια», πρόσθεσε.

Η Μόσχα χαρακτηρίζει τακτικά ως «μη φιλικές» τις χώρες, κυρίως της Δύσης, που έχουν επιβάλει κυρώσεις στην οικονομία της εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία.

Η Ρωσία πρέπει να μειώσει τις εισαγωγές δημιουργώντας ανταγωνιστική παραγωγή και ενισχύοντας τις επενδύσεις σε πάγια στοιχεία ενεργητικού κατά 60% έως το 2030, επισήμανε ο Πούτιν.

Συμπλήρωσε ότι η αξία του ρωσικού χρηματιστηρίου θα πρέπει να διπλασιαστεί μέχρι το τέλος της δεκαετίας και να ανέλθει στα δύο τρίτα του ρωσικού ΑΕΠ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Bookmark and Share