512 κατασχέσεις σπιτιών στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2007!! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2007

512 κατασχέσεις σπιτιών στη Θεσσαλονίκη το πρώτο εξάμηνο του 2007!!


Σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί βασική αιτία αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών προς τις τράπεζες.
Εφιαλτικές διαστάσεις λαμβάνουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων, καθώς κατά μέσο όρο 3 ακίνητα την ημέρα βγαίνουν στο σφυρί ακόμη και για ποσά, που δεν ξεπερνούν τα 4.000 ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία του πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης μόνο τους πρώτους έξι μήνες του έτους ο αριθμός των πλειστηριασμών έφτασε τους 512, τη στιγμή που το 2006 συνολικά έγιναν 693..
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι υπάρχουν συμβολαιογραφικά γραφεία που μία ημέρα την εβδομάδα διενεργούν πλειστηριασμούς.
Σύμφωνα με εκπροσώπους της κτηματαγοράς η άνοδος των επιτοκίων αποτελεί βασική αιτία αδυναμίας αποπληρωμής των οφειλών προς τις τράπεζες. Συνήθως οι τράπεζες μετά τις τρεις ή τέσσερις ληξιπρόθεσμες οφειλές κάνουν απαιτητό το συνολικό ποσό του δανείου, και αν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού δεν κατορθώσει να εξασφαλίσει το εν λόγω ποσό, τότε προβαίνουν στον πλειστηριασμό. Μάλιστα είναι κοινό μυστικό στους κτηματομεσιτικούς κύκλους ότι την τελευταία διετία εκατοντάδες ακίνητα "πωλούνται αναγκαστικά". Δηλαδή οι ιδιοκτήτες τους αναγκάζονται να τα πουλήσουν, για να τα... σώσουν από τον πλειστηριασμό και για να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες.
Πάντως ένα θετικό βήμα είναι ο νόμος 3587 για την προστασία του καταναλωτή, σύμφωνα με τον οποίο, όταν οι οφειλές (από δάνεια και κάρτες) προς τις τράπεζες είναι έως 10.000 ευρώ και πρόκειται για πρώτη κατοικία, τότε το σπίτι δεν βγαίνει στον πλειστηριασμό. Ο εν λόγω νόμος ισχύει από τον Ιούλιο του 2007.
(πηγή "μακεδονία")
Bookmark and Share