Νερό απ'το βιολογικό καθαρισμό θα πίνουν οι Θεσσαλονικείς.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2007

Νερό απ'το βιολογικό καθαρισμό θα πίνουν οι Θεσσαλονικείς..

Τεχνητό εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα της δυτικής Θεσσαλονίκης με τα νερά που σήμερα αποβάλλονται στη θάλασσα από τις εγκαταστάσεις του βιολογικού καθαρισμού, περίπου 100.000 τόνοι νερού ημερησίως, σχεδιάζει η ΕΥΑΘ..!
Το πρώτο ειδικό πεδίο για την πιλοτική εφαρμογή του εμπλουτισμού έχει διαμορφωθεί στη Σίνδο, όπου το ερχόμενο Σάββατο θα γίνουν οι πρώτες δοκιμές παρουσία διεθνούς επιστημονικής ομάδας, επικεφαλής της οποίας είναι ο γνωστός καθηγητής Υδρολογίας Jacob Bear από το Ισραήλ.

Η εταιρεία, μαζί με την ΕΥΑΘ και τον τομέα Μετεωρολογίας του ΑΠΘ, συμμετέχει στο ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα "Garardine", στο πλαίσιο του οποίου γίνονται οι πιλοτικές δοκιμές. Στη Σίνδο έχουν δημιουργηθεί δύο μικρές χωμάτινες δεξαμενές, όπου οδηγείται μια ποσότητα νερού από τον βιολογικό.
Η πιλοτική εφαρμογή εμπλουτισμού του υδροφόρου ορίζοντα θα διαρκέσει επιπλέον δεκαοκτώ μήνες. Εάν τελικά πετύχει, τότε μπορεί να δημιουργηθεί ένα μεγάλο σύστημα αποθήκευσης ύδατος, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί κυρίως για τις ανάγκες ύδρευσης. Το σύστημα εφαρμόζεται στο Ισραήλ, όπου ο υδροφόρος ορίζοντας εμπλουτίζεται με επεξεργασμένα νερά δεύτερης ποιότητας και στη συνέχεια αντλείται πάλι το νερό με γεωτρήσεις και χρησιμοποιείται ως πόσιμο.
Στην υγειά μας..
Bookmark and Share