Εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσοβο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2007

Εν αναμονή εξελίξεων στο Κόσοβο..


Η κατάσταση ασφαλείας στο Κόσοβο είναι "επιφανειακά ήρεμη", αν και υπάρχει ενδεχόμενο για βία, κυρίως λόγω της δυσαρέσκειας που εκφράζουν οι Αλβανοί του Κοσόβου για την καθυστέρηση στη διαδικασία διευθέτησης του καθεστώτος της περιοχής, υποστηρίζει ο γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν.
Η νέα έκθεση του γ.γ. του ΟΗΕ θα παρουσιαστεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας στις 9 και 10 Οκτωβρίου παράλληλα με τις εκτιμήσεις του επικεφαλής της πολιτικής αποστολής του οργανισμού στο Κόσοβο (UNMIK) Ιωακείμ Ρίκερ. Ο σχεδιαστής της πρότασης για την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου Μάρτι Αχτισάαρι εξέφρασε την εκτίμηση ότι στα τέλη του τρέχοντος έτους η εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να δώσει τεστ αξιοπιστίας, εφόσον κληθεί να αποφασίσει για το μέλλον του Κοσόβου. "Εάν η Ε.Ε. δεν μπορεί να χειριστεί ένα ζήτημα όπως το Κόσοβο, όσο περίπλοκο και αν είναι, αυτό είναι πολύ δυσάρεστο".
Δικές μας πληροφορίες λένε πως και στη δυτική FYROM η κατάσταση μοιάζει με αυτή του Κοσόβου.Οι Αλβανοί του Τετόβου και της υπόλοιπης δυτικής περιοχής του κρατιδίου βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής και θα κινηθούν και αυτοί ανάλογα με την εξέλιξη που θα έχει το ζήτημα των ομοεθνών τους στο Κόσοβο.Η "επιφανειακά ήρεμη"κατάσταση της περιοχής μοιάζει όπως λένε οι κάτοικοι των Σκοπίων με την "ηρεμία πριν την καταιγίδα".Στα βόρ.σύνορα της Ελλάδας φαίνεται πως σιγοβράζει και πάλι το καζάνι των Βαλκανίων..
Bookmark and Share