Τελικά θα καταφέρουν να κάνουν το Σέιχ-Σου τσιμέντο. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2007

Τελικά θα καταφέρουν να κάνουν το Σέιχ-Σου τσιμέντο.





Απόφαση-σταθμός για τις διεκδικήσεις κληροδοτημάτων στο Σέιχ Σου. Η δευτεροβάθμια επιτροπή επίλυσης δασικών αμφισβητήσεων, με την απόφαση 51/2004, χαρακτήρισε ως ιδιωτική καλλιέργεια πεύκης,έκταση την οποία παλαιότερα το δασαρχείο με απόφασή του είχε χαρακτηρίσει ως δασική. Η υπόθεση ήρθε στο προσκήνιο με ανακοίνωση των Οικολόγων Πρασίνων, οι οποίοι καταγγέλλουν ότι σε έκταση στο Σέιχ Σου έχουν μπει εργολαβικά μηχανήματα και εκτελούν εργασίες.
Αρχικά η έκταση 17.217 τετρ. μ., που βρίσκεται σε περιοχή που συνορεύει με ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, κρίθηκε αναδασωτέα. Φαίνεται όμως ότι οι ιδιοκτήτες της έκτασης προσέφυγαν στη Δευτεροβάθμια Επιτροπή Δασικών Διαφορών με το αιτιολογικό ότι στην έκταση είχε γίνει δενδροφύτευση ιδιωτικού χαρακτήρα από το 1937 και όχι αναδάσωση. Το σκεπτικό της απόφασης στηρίζεται σε νόμο (26/64) που αφορά κληροδοτήματα. Έτσι, η επιτροπή αποδέχτηκε ότι η αναδάσωση που έγινε το 1937 είχε ιδιωτικό χαρακτήρα(!!), κατά συνέπεια η συγκεκριμένη έκταση δεν αποτελεί μέρος του Σέιχ Σου, και ήρε το δασικό της χαρακτήρα..
Αντίθετοι με την απόφαση είναι οι Οικολόγοι Πράσινοι, που υποστηρίζουν ότι "η δευτεροβάθμια επιτροπή παρέκαμψε τις αεροφωτογραφίες του 1945 και μετά και ανέσυρε από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τα ανταλλάξιμα αγροτεμάχια του 1934, που ενσωματώνουν στην πλειονότητά τους εκτάσεις που αναδασώθηκαν, άλλες επειδή κηρύχθηκαν αναδασωτέες και άλλες με πρωτοβουλία των ίδιων των ιδιοκτητών τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποχαρακτηρίζεται σταδιακά το δάσος του Σέιχ Σου.
Πολλοί πιστεύουν πως με τη συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει ο δρόμος για τα κληροδοτήματα και ότι και άλλοι ιδιώτες που έχουν έκταση στο Σέιχ Σου θα κινηθούν παρόμοια, προκειμένου να την αποχαρακτηρίσουν. Είναι γνωστό ότι στο δάσος του Σέιχ Σου υπάρχουν αρκετές ιδιωτικές εκτάσεις, για τις οποίες εκατοντάδες ιδιοκτήτες περιμένουν να ληφθεί μια οριστική απόφαση.
Bookmark and Share