Μεταμοσχεύσεις ημετέρων και...μεταμοσχεύσεις του λαού. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2007

Μεταμοσχεύσεις ημετέρων και...μεταμοσχεύσεις του λαού.

Τη στιγμή που όλη η Ελλάδα παρακολουθεί το συγκίνητικό,όντως ,αγώνα του Αρχιεπισκόπου,ξεχνάμε τους υπόλοιπους συνάνθρώπους μας που βρίσκονται στην ίδια ακριβώς κατάσταση και αγωνίζονται σε κάποιο Ελληνικό νοσοκομείο..Η μόνη διαφορά είναι πως πρόκειται για απλούς καθημερινούς ανθρώπους για τους οποίους ούτε πρωθυπουργικό αεροσκάφος δε θα δοθεί για μεταφορά στο Μαιάμι ούτε κανένας διάσημος κ.Τζάκης θα ενδιαφερθεί..
Στην αναμονή για το σωτήριο μόσχευμα, που θα τους προσφέρει μια νέα ζωή, βρίσκονται εκατοντάδες έλληνες ασθενείς.
Αυτή τη στιγμή, στη λίστα αναμονής του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων βρίσκονται 886 ασθενείς για νεφρικό μόσχευμα, 70 για ηπατικό, οκτώ για καρδιακό και τρεις για πνεύμονες.
Την ίδια στιγμή τουλάχιστον 40.000 ασθενείς βρίσκονται σε λίστες αναμονής στην Ευρώπη, εκ των οποίων δέκα πεθαίνουν κάθε μέρα. Μάλιστα, τα ποσοστά θνησιμότητας κατά την αναμονή για μόσχευμα καρδιάς, ήπατος ή πνεύμονος κυμαίνονται από 15% έως 30%. Δυστυχώς για τους ανθρώπους αυτούς δεν μπορεί κανείς να υπολογίσει το χρόνο αναμονής. Κι αυτό διότι η λίστα καθημερινά μεταβάλλεται, ιδιαίτερα για τους ασθενείς που χρειάζονται μεταμόσχευση ήπατος. Αυτοί, εάν δεν βρεθεί σύντομα το συμβατό μόσχευμα, καταλήγουν και τη θέση τους καταλαμβάνουν άλλοι συνάνθρωποί μας..
Το 1990 έγινε στο Ιπποκράτειο Θεσ/νίκης,η πρώτη μεταμόσχευση ήπατος στην Ελλάδα, ενώ από το 1990 μέχρι σήμερα έγιναν συνολικά 247 μεταμοσχεύσεις ήπατος. Εξάλλου από την αρχή του 2007 μέχρι σήμερα πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη 23 μεταμοσχεύσεις ήπατος και νεφρών.
Σήμερα, έχουμε οκτώ δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, όταν παλαιότερα είχαμε 4 ή 5. Βέβαια, το ιδανικό είναι να φτάσουμε τους 40 δότες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, κάτι πολύ δύσκολο για τις περισσότερες χώρες.
Ιατρικοί κύκλοι της Θεσσαλονίκης αναφέρουν πως η περιπέτεια της υγείας του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου μάλλον συγκίνησε τους Έλληνες, με αποτέλεσμα τους τελευταίους τρεις μήνες να γίνουν στη Θεσσαλονίκη 14 μεταμοσχεύσεις ήπατος..
Bookmark and Share