60.000 ευρώ πρόστιμο για "μη σύναψη συμβολαίου λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 15 Μαρτίου 2008

60.000 ευρώ πρόστιμο για "μη σύναψη συμβολαίου λόγω σεξουαλικών προτιμήσεων".

Η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την υπ’ αριθμ. 3/2008 απόφασή της επέβαλε πρόστιμο 60.000 σε ασφαλιστική εταιρεία, επειδή παράνομα επεξεργάστηκε ευαίσθητα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που περιλαμβάνονται στο απολυτήριο στρατού πολίτη και αφορούσαν αποκλειστικά το σεξουαλικό του προσανατολισμό, προκειμένου να αξιολογήσει την αίτηση του πολίτη για σύναψη σύμβασης ασφάλειας ζωής..
Ειδικότερα, πολίτης που είχε ασφαλιστήριο συμβόλαιο πυρός και κλοπής αποφάσισε να συνάψει και ασφαλιστήριο συμβόλαιο ζωής. Για το λόγο αυτό υπέβαλε αίτηση και έδωσε προκαταβολή, ενώ παράλληλα του ζητήθηκε από την ασφαλιστική εταιρεία να προσκομίσει αντίγραφο του απολυτηρίου στρατού, κάτι που έπραξε.
Παρά την παρέλευση δύο μηνών δεν είχε καταρτιστεί το ασφαλιστήριο ζωής και ο πολίτης επισκέφθηκε τα γραφεία της ασφαλιστικής εταιρείας, όπου υπάλληλός της, του είπε προφορικά ότι «δεν τον ασφαλίζουν γιατί είναι ομοφυλόφιλος». Ο πολίτης ζήτησε εγγράφως η ασφαλιστική εταιρεία να του απαντήσει εγγράφως και πάλι επί της αίτησής του για σύναψη ασφαλιστηρίου συμβολαίου ζωής.
Η εταιρεία απάντησε ότι δεν μπορεί να προβεί στη σύναψη ασφάλειας ζωής και η απόφασή της στηρίζεται σε ιατρικά και στατιστικά δεδομένα, καθώς και στην πάγια τακτική που ακολουθεί σε ανάλογες περιπτώσεις.
Η Αρχή κάλεσε την εταιρεία, μετά από αίτημα του πολίτη, να παρέχει εξηγήσεις και εκείνη επικαλέστηκε το απολυτήριο στρατού του πολίτη, σύμφωνα με το οποίο απηλλάγη των στρατιωτικών του υποχρεώσεων (Ι 5), λόγω της «διαταραχής της σεξουαλικής ταυτότητας σε άτομο με χαρακτηρολογική εκτροπή».
Παράλληλα, η στρατιωτική επιτροπή απαλλαγών Αθηνών κλήθηκε από την Αρχή να αναλύσει τον λόγο απαλλαγής του πολίτη. Όπως αναφέρεται στην απόφαση της Αρχής, από την απάντηση της εν λόγω επιτροπής προκύπτει ότι η αιτιολογία της απαλλαγής από τις στρατιωτικές υποχρεώσεις δεν αφορά την κατάσταση της υγείας του πολίτη, αλλά τις σεξουαλικές του προτιμήσεις, οι οποίες δυσκολεύουν υπέρμετρα την προσαρμογή του στο στρατιωτικό περιβάλλον και δικαιολογούν την απαλλαγή του από τη στράτευση. Παράλληλα, δεν προκύπτει από την απάντηση «υπαρκτή βλάβη της υγείας» του πολίτη.
Τελικά, η Αρχή επέβαλε το πρόστιμο στην ασφαλιστική εταιρεία για παράνομη επεξεργασία ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων από το απολυτήριο στρατού του πολίτη και για προσβολή της προσωπικότητάς του. Ακόμη, αναφέρει η Αρχή ότι ο πολίτης δεν κλήθηκε από την εταιρεία να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις προκειμένου να διαπιστωθεί η κατάσταση της υγείας του, αλλά ούτε προσκόμισε κάποιο στοιχείο που να δικαιολογεί τους ισχυρισμούς της, ότι η άρνησή της στηρίζεται σε ιατρικά και στατιστικά δεδομένα.
.

8 σχόλια:

  1. ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΛΑΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΑΘΟΣ ΚΙΝΗΣΗ ΑΠ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ.
    ΑΝ ΔΕΝ ΑΣΦΑΛΙΖΕΙΣ ΤΟΥΣ ΦΟΥΣΤΗΔΕΣ ΣΕ ΛΙΓΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕ ΘΑ ΧΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΠΕΛΑΤΗ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΠΡΑΒΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΣΑΡΚΟΖΙ ΠΟΥ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΗΡΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΚΟΠΙΩΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. poia asfalistikh einai ayth re paidia?giati de lete to onoma?
    ayto einai alhteia,prepei na kseroume ti ginetai

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. TA 60000 ΕΥΡΩΠΟΥΛΑ ΤΑ ΠΗΡΕ Ο ΦΟΥΣΤΑΚΟΣ Ή ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ;
    ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EISTE PARA POLY WREOI RE BRAVO SAS, ESEIS (OI DEMEK STR8) ANIKETE SE OMADA IPSILOU KINDINOU GIATI DEN FORATE POTE KAPOTA OTAN KANETE SEX
    http://homo-gr.pblogs.gr/2008/03/gia-osoys-oses-goystaroyn.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ντικγι-ντάγκας δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. 2:00 Μιλας κιόλας παρά φύση παρακμιακιέ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share