16 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες στα Χανιά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 21 Απριλίου 2008

16 πυρκαγιές μέσα σε 24 ώρες στα Χανιά..

Δεκαέξι πυρκαγιές είχαν ξεσπάσει έως αργά χθες το βράδυ στον Νομό Χανίων.
Σοβαρότερες ήταν οι φωτιές που ξέσπασαν σχεδόν ταυτόχρονα, λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι, στον Δήμο Μουσούρων, στις περιοχές Μεσκλά και Σκινέ. Από τις φωτιές κινδύνεψαν άνθρωποι, κάηκαν αγροτοδασικές εκτάσεις, ενώ εκκενώθηκαν και οικισμοί.. Στα Μεσκλά αποτεφρώθηκε όχημα της Πυροσβεστικής, χωρίς ευτυχώς να τραυματιστούν οι πυροσβέστες. Τα αίτια παραμένουν άγνωστα, ωστόσο έντονες είναι οι υποψίες για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Αξιωματούχοι δεν θεωρούν τυχαίο το γεγονός ότι ξέσπασαν ταυτόχρονα οι πυρκαγιές, το διάστημα μάλιστα που οι άνεμοι ήταν πολύ ισχυροί. Ενισχύσεις είχαν φτάσει από την πρωτεύουσα με ομάδα πεζοπόρου τμήματος, ενώ για την αιτία των πυρκαγιών έχει σταλεί από την Αθήνα ειδικό κλιμάκιο από πυροσβέστες του ανακριτικού τμήματος. Η φωτιά στα Μεσκλά εκδηλώθηκε ένα τέταρτο πριν από τις 12 το μεσημέρι, ενώ οι πρώτες φλόγες φάνηκαν σε αγροτοδασική έκταση και γρήγορα επεκτάθηκαν, φτάνοντας κοντά στα σπίτια. Ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής έσπευσαν στην περιοχή. Το μεσημέρι κρίθηκε αναγκαίο να εκκενωθεί ένας οικισμός των Μεσκλών, καθώς υπήρχε κίνδυνος να καούν σπίτια.
Η φωτιά στα Μεσκλά συνέχιζε να καίει μεγάλες εκτάσεις μέχρι τοπρωί και οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατέβαλλαν τεράστιες προσπάθειες να την απομακρύνουν από το χωριό..


πηγή "τα νέα"

25 σχόλια:

  1. ola deixnoun pws fetos tha kaei olh h xwra.ligo h zesth,ligo to veto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ola deixnoun pws fetos tha kaei olh h xwra.ligo h zesth,ligo to veto..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΑΝ ΑΝΑΛΟΓΙΣΤΟΥΜΕ ΠΩΣ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΠΗΡΕ ΦΩΤΙΑ Ο ΧΙΟΝΙΣΜΕΝΟΣ ΓΡΑΜΜΟΣ 2 ΦΟΡΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΜΕΡΑ,16 ΦΟΡΕΣ ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΦΟΒΕΡΟ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. H KALYTERH DOULEIA EINAI ASFALISTHS SPITIWN APO FWTIA STHN ELLADA TOY 2008.TRELLA LEFTA!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έχουμε να γράψουμε υπερωρίες και φέτος..








    ο Πυροσβέστης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. AN KAOYME FETOS THA EINAI ,LOGO VETO.

    ENW PERYSI HTAN LOGO AGWGWN.

    H "ASSYMETRH APEILH" DEN EIPWTHHKE TYXAIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. AN KAOYME FETOS THA EINAI ,LOGO VETO.

    ENW PERYSI HTAN LOGO AGWGWN.

    H "ASSYMETRH APEILH" DEN EIPWTHHKE TYXAIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχουμε να γράψουμε υπερωρίες και φέτος..








    ο Υπάλληλος της CIA.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εχουμε να γραψουμε υπερωριες και φετος.
    Δημοσιογραφος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. EXOYME NA GRAPSOYME YPERWRIES FETOS
    BLOGGER

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. πολυ δουλεια ρε παιδια εδω μεσα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μακρυά απ'τα περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Αλληλοβοήθειας για τους πυρόπληκτους του περασμένου καλοκαιριού μένουν οι εν λόγω δικαιούχοι οι οποίοι εξακολουθούν στη συντριπτική πλειονότητά τους να διαμένουν σε λυόμενα και σκηνές.
    Μπορεί προεκλογικά να δόθηκαν εκατομμύρια ευρώ με ελάχιστα δικαιολογητικά για τις "πρώτες ανάγκες" σε χιλιάδες "δικαιούχους",έπειτα από 8 μήνες όμως, ελάχιστα έχουν διατεθεί για την ανακατασκευή κατοικιών και την υλοποίηση έργων υποδομής, όπως παραδέχεται και ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου, κ. Πέτρος Μολυβιάτης.
    Με την κομψή διατύπωση «θα θέλαμε ταχύτερους ρυθμούς», εξέφρασε τη δυσφορία του για τον ρυθμό αποκατάστασης των προβλημάτων στις πυρόπληκτες περιοχές και τη γραφειοκρατία που καλά κρατεί. Με επιστολή που απέστειλε στις 8 Απριλίου 2008 προς τον πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα, ο κ. Μολυβιάτης αναφέρει ότι στο Ειδικό Ταμείο έγιναν δωρεές ύψους 168.265.935 ευρώ, ενώ ελάχιστα από αυτά τα χρήματα έχουν φθάσει στους δικαιούχους, καθώς έως τις 4 Απριλίου «το υπόλοιπο του λογαριασμού μας στην Τράπεζα της Ελλάδος ήταν 149.275.540 ευρώ»! Όπως υπογραμμίζει στην ίδια επιστολή ο κ. Μολυβιάτης, «όλοι μας, και πρώτοι εμείς εδώ στο Ταμείο, θα θέλαμε το έργο της ανοικοδομήσεως και επισκευής των σπιτιών που κάηκαν να προχωρήσει με ταχύτερους ρυθμούς. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφουμε όλες τις προσπάθειές μας και ελπίζω ότι θα το επιτύχουμε με τη βοήθεια και τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων».
    «Είναι ακατανόητο τόσα εκατομμύρια ευρώ να κοιμούνται», δήλωσε χθες ο δήμαρχος Πύργου Μάκης Παρασκευόπουλος, ενώ ο νομάρχης Ηλείας Χαράλαμπος Καφύρας κατήγγειλε πως δεν έχει φτάσει στην περιοχή ούτε ένα ευρώ από το Ταμείο Αλληλοβοήθειας. Αλλά ακόμη και χρήματα που είχαν κατατεθεί απευθείας σε ειδικούς λογαριασμούς της νομαρχίας δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. «Μας απαγορεύουν να τα εκταμιεύσουμε», υποστηρίζει ο κ. Καφύρας, παραπέμποντας σε απόφαση του υπουργού Οικονομίας βάσει της οποίας πρέπει να πάνε πρώτα στο Ταμείο Αλληλοβοήθειας και μετά να διανεμηθούν στους πυρόπληκτους! Παράλληλα, αποτρεπτικό για τους περισσότερους πυρόπληκτους είναι το κόστος για την έκδοση οικοδομικής άδειας προκειμένου να προχωρήσει η κατασκευή νέων κατοικιών. Οι πυρόπληκτοι δεν έχουν τα 8.000- 10.000 ευρώ που απαιτούνται για το κόστος σύνταξης του φακέλου από μηχανικό, υποστήριξε ο νομάρχης. Όπως ανέφερε, στη διεύθυνση Πολεοδομίας της νομαρχίας έχουν φθάσει μόνο δώδεκα αιτήσεις για οικοδομικές άδειες, από τις οποίες έχουν ήδη εγκριθεί οι δέκα και εκκρεμούν άλλες δύο.Στην επιστολή του προς τον κ. Σιούφα πάντως, ο πρόεδρος του Ειδικού Ταμείου που χειρίζεται τις δωρεές που δόθηκαν για να ξεπεραστούν γρήγορα και άμεσα τα προβλήματα στέγασης και καθημερινότητας των πληγέντων, αναφέρει ακόμη ότι στις αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν κατατεθεί 446 αιτήσεις για κατασκευή ή επισκευή σπιτιών από τις οποίες έχουν εγκριθεί μόνον 205 αιτήσεις.
    Συνολικά από τις 2.723 αυτοψίες που έκαναν μηχανικοί του ΥΠΕΧΩΔΕ σε καμένα κτίρια προκύπτει πως 380 κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 792 κατοικίες είναι επισκευάσιμες, ενώ άλλα 613 βοηθητικά κτίσματα καταστράφηκαν ολοσχερώς και 790 είναι επισκευάσιμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αρχίσαν νωρις να μας προειδοποιούν φέτος;;;;


    Ποιες κατασκευαστικές τα καίνε ρε παιδιά!

    Κατασκευαστικές στην Πελλοπόνησο να το καταλάβω!!!

    Αλλα κατασκευαστικές στους δρυμούς, στις ελιές, στα βουνά και στα λαγκάδια ε αυτο ειναι περίεργο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Οι αλβανοι και οι τούρκοι έχουν πει οτι καίνε την Ελλάδα! Γιατί δεν ξαναβγαίνουν στην φόρα τα δημοσιεύματα με τις μαρτυρίες;

    Πέρισυ ξέρουμε τι ήταν!

    Φέτος θα ειναι οι αγωγοι, το Κόσοβο και το Βέτο!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Μην παραμυθιάζεστε ρε. Ανακοινώθηκε το Εθνικό Χωροταξκό σχέδιο και μερικοί θέλουνε να τελειώνουνε μια και καλή με τα δασαρχεία.
    Στο Γράμμο υπάρχει ενδιαφέρον λόγω εγνατίας οδού. Στα Χανιά και στο Λασίθι υπάρχει πάντα ενδιαφέρον.
    Τα περί ασύμμετρης απειλής είναι παραμύθια της χαλιμάς. Τις φωτιές τις βάζουνε συμφέροντα. Όπως κάψανε όλη την Άττική, όπως κάψανε την Αιγειαλία και την Ηλεία, έτσι τώρα καίνε και άλλες ανερχόμενες περιοχές που μέχρι πρόσφατα δεν είχαν πρόσβαση ή είχαν πρόβλημα λόγω ανυπαρξίας χωροταξικού σχεδίου.
    Τα χωροταξικά σχέδια του Σουφλιά πουθενά δε μιλάνε για προστασία δασών. Αυτόν ρωτείστε για τις φωτιές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ο Μητσοτάκης είχε πει ότι η χώρα πάσχει από δυο πληγές, το δασαρχειο και την αρχαιολογική υπηρεσία. Στην αρχαιολογική υπηρεσία βάλανε τους Ζαχόπουλους που είχανε στησει βιομηχανία αποχαρακτηρισμών. Όσο για το δασαρχείο αναλαμβάνει η φωτιά και ο στρατηγός άνεμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Ο σκοπός αγιάζει τα μεσα!

    Και για τις κατασκευαστικές και για τα σαμποτάζ τουρκων, σκοπιανών και αλβανών.

    Ο ένας εξυπηρετεί τον άλλο για τους δικους τους λόγους...

    Και η δράση του ενός δεν αναιρεί την δράση του αλλου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Μια ζωή ψάχνουμε τους εχθρούς αλλού, ενώ είναι οφθαλμοφανώς δίπλα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_20/04/2008_230079

    http://macedonia-greece.blogspot.com/2008/04/blog-post_21.html

    H Μπακογιάνναινα έταξε 75 ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΕΥΡΑ!!! για να συναινέσουν τα Σκοπια στο ονομα για να βρεθεί....γρηγορη λύση! (Νεα Μακεδονια δηλαδή και γρήγορα για να μπουν στο Νατο πριν φύφει ο Μπουςκαι βγει κανας Ομπαμα!)

    Ρε αυτοι έχουν αποθρασυνθεί τελειως!!!! Πάμε καλα;;;;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. *φύγει

    Οριστε, είπα για Μπους και Ντόρα και μπέρδεψα το φύγε με τους φιφήδες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υπέπεσε στην αντίληψή μου το παρακάτω δημοσίευμα απο το balkanalysis:


    Η ύποπτη φράση είναι η εξής:
    "the massive summer fires, which blazed along fronts of up to 70km in width and which reached urban Athens, while decimating large stretches of the Peloponnese, can be considered the greatest threat to national security, and we expect that they will be happen again this coming summer."

    Προβλέπει δηλαδή νέες καταστροφικές φωτιές αυτό το καλοκαίρι. Ξέρει κάτι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ναι ξέρουμε πολύ καλά τι συμβαίνει. Φωτιές παρόμοιες με τις περυσινές σίγουρα θα ξανασυμβούν και φέτος γιατί φέτος είναι πιο ανυδρη χρονιά από πέρυσι, δεν έχει προσληφθεί κανένας νέος πυροσβέστης απεναντίας έχουν αποχωρήσει πολλοί.
    Δεν έχουν αγοραστει νέα πυροσβεστικά οχήματα, αεροπλάνα κλπ.
    Έχει ανακοινωθεί το Εθνικό Χωροταξικό σχέδιο και άλλες διευκολύνσεις που ανοίγουν την όρεξη των οικοπεδοφάγων να εκμεταλλευτούνε δημόσια γη λύνοντας μια και καλή τα προβλήματα με το δασαρχείο.

    Και ναι οι φωτιές είναι μεγάλο θέμα εθνικής ασφάλειας αφού πέρυσι κάηκαν 100 άνθρωποι και καταστάφηκε μεγάλο κομμάτι της χώρας. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τις φωτιές τις βάζουν Αλβανοί και σκοπιανοί. ΚΑι Έλληνες που τις βάζουνε για να οικοπεδοποιήσουν τη γη ζήτημα εθνικής ασφάλειας εγείρεται άσχετα αν μερικοί από μας βλέπουν επενδυτικές ευκαιρίες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Δηλαδή οι "σύμμαχοι" μας προειδοποιούν ότι θα μας ξανακάψουν κι ο υποστηρικτής τους απ' ότι φαίνεται μας ενημερώνει ότι δεν ελήφθησαν αντιπυρικά μέτρα. Εντός των τοιχών το πρόβλημα σε κάθε περίπτωση, αφορά είτε πυροσβέστες, είτε αστυνομοπράκορες. Μήπως υπάρχει κάποιο άβατο?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η Ρωσία βιώνει αυτή την στιγμή τις χειρότερες πυρκαγιές της 30ετίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share