Ταινία για τα Σεπτεμβριανά. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Ταινία για τα Σεπτεμβριανά.

Τα Σεπτεμβριανά γίνονται ταινία.Όχι όμως από Έλληνες παραγωγούς αλλά από Αρμένιους και Τούρκους!
Το βιβλίο του Γιλμάζ Καρακογιουνλού “Φθινοπωρινός πόνος”μεταφέρεται στις μεγάλες αίθουσες και ο αρμένιος δημοσιογράφος Ετιέν Μαχτσουπιάν, που εργάστηκε στη μετατροπή του βιβλίου σε σενάριο, προχωρεί σε μια ανατομή των γεγονότων που σηματοδότησαν τις δραματικές ώρες της 6ης και της 7ης Σεπτεμβρίου και τη φυγή των Ρωμιών από την Πόλη, οι συνέπειες των οποίων φτάνουν μέχρι σήμερα.
Τα Σεπτεμβριανά έχουν στιγματίσει ανεξίτηλα τη φυγή και το διωγμό στη συλλογική μνήμη των εθνικών μειονοτήτων της Τουρκίας, αλλά και τη σκοτεινή δράση παρακρατικών ομάδων που ακόμη και σήμερα βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως σημειώνει ο αρμενικής καταγωγής δημοσιογράφος Ετιέν Μαχτσουπιάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πολιτικό περιοδικό “Ακτουέλ”.

Ο Μαχτσουπιάν συνέγραψε μαζί με τη Νιλγούν Ονές το σενάριο της ταινίας που βασίζεται στο μυθιστόρημα του Γιλμάζ Καρακογιουνλού “Φθινοπωρινός πόνος”, τα γυρίσματα της οποίας θα αρχίσουν το επόμενο διάστημα.
Μιλά σήμερα για τα γεγονότα της 6ης - 7ης Σεπτεμβρίου 1955, που σημάδεψαν τραγικά την ελληνική παρουσία στην Πόλη και ανάγκασαν σε φυγή τουλάχιστον 100.000 ελληνικής καταγωγής πολίτες από πατρογονικές εστίες, αλλά παράλληλα επηρέασαν την ψυχολογία και τη στάση και των υπόλοιπων εθνικών μειονοτήτων που διαβιούσαν και διαβιούν στην Πόλη. Για το συμβολικό χαρακτήρα της ταινίας, για τα γεγονότα τότε, για τις πολιτικές ευθύνες και το ρόλο του παρακράτους, για το πόσο σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη και των υπόλοιπων εθνικών μειονοτήτων, αλλά και για τις αντιστοιχίες στο σήμερα μίλησε αναλυτικά στη συνέντευξή του στο “Ακτουέλ”, αποσπάσματα της οποίας μεταφέρουμε:

  • "Πρόκειται για μια ταινία που, παρά το συμβολικό αφηγηματικό της ύφος, εκπέμπει και πολιτικά μηνύματα σε ό,τι αφορά τους υποκινητές των Σεπτεμβριανών, ενώ παρέχει στο θεατή τη δυνατότητα διασύνδεσης των γεγονότων εκείνων με τη σημερινή δράση τού βαθέος κράτους στην Τουρκία. Παράλληλα, αναμένεται να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου να ερευνήσει τη συγκεκριμένη ιστορική περίοδο, πλησιάζοντας έτσι περισσότερο στην αλήθεια.
  • "Στις μέρες μας τα Σεπτεμβριανά είναι ένα συμβολικό γεγονός, που επανέρχεται στις μνήμες των μειονοτήτων στην Τουρκία και, σε κάθε δύσκολη στιγμή, παραπέμπει στην ιδέα της φυγής. Δεν είναι μόνο μια πράξη άξεστης βίας που έγινε τότε. Ερμηνεύεται ως ενέργεια μίσους, που έχει να κάνει με την ταυτότητα του άλλου. Ενός μίσους που τράφηκε, βήμα-βήμα, από τις αρχές του 1900."
  • "Στην Τουρκία, η έννοια του βαθέος κράτους υπονοεί τους ανθρώπους που βρίσκονται πίσω από το κράτος, αυτούς τους οποίους εμείς δεν βλέπουμε. Όμως όσα διαπράττουν δεν είναι και τόσο καλά σχεδιασμένα. Βέβαια, όταν τους έχετε εγγυηθεί ότι η υπόθεση θα μείνει κρυφή, τότε δεν χρειάζεται να είσθε και πολύ έξυπνος. Δείτε τα Σεπτεμβριανά, μια απλή κίνηση υποδαύλισης... Ήταν τόσο βέβαιοι ότι δεν θα το μάθαινε κανείς, ώστε προέβησαν και σε βομβιστική ενέργεια στο σπίτι του Ατατούρκ στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, τη δουλειά αυτή την ανέθεσαν σε άτομο που εργαζόταν στο προξενείο.."

  • πηγή μακεδονία

    Bookmark and Share