Αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Αλβανική κινητικότητα στα Βαλκάνια.

Οι αρχές του Κοσυφοπεδίου δε φαίνεται να αρκούνται στην απόσχιση και ανεξαρτητοποίησή τους από τη Σερβία αλλά με"όχημα"την εκλογή για πρώτη φορά βουλευτή της αλβανικής μειονότητας στις πρόσφατες εκλογές της Σερβίας,ξεκινούν προσπάθειες -σε διπλωματικό επίπεδο- για τη διαμόρφωση νέου καθεστώτος για τους Αλβανούς που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο, το Μπουγιάνοβατς και τη Μέντβετζα (εκλογική περιφέρεια του αλβανού βουλευτή κ.Ριζά Χαλίμι στη νότια Σερβία).
Συγκεκριμένα,ο Ραμούς Χαραντινάι (φωτογ.) που στο παρελθόν κατηγορείτο για εγκλήματα πολέμου, βασανισμούς και δολοφονίες Σέρβων κατά την διάρκεια του πολέμου τη περίοδο 1998-1999 και τώρα είναι επικεφαλής της "Συμμαχίας για το Μέλλον του Κοσόβου",ζήτησε επισήμως απ΄την κυβέρνηση του Κοσόβου να προχωρήσει στη λειτουργία ενός γραφείου που θα ασχοληθεί με το καθεστώς των Αλβανών που ζουν στην κοιλάδα του Πρέσεβο!Τόνισε μάλιστα πως "υπάρχει λογική στο να μην ζητάμε ένα ειδικό υπουργείο, αλλά ένα γραφείο για την κοιλάδα του Πρέσεβο, που θα έχει το δικό του προϋπολογισμό και "ειδικούς", που γνωρίζουν πώς έχει η κατάσταση εκεί"..
Την ίδια ώρα στα Σκόπια είχαμε το σχηματισμό νέου Αλβανικού κόμματος από τον μέχρι πρότινος αντιπρόεδρο του αντιπολιτευόμενου " Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών" (DPA) Ίμερ Σελμάνι.Μάλιστα ο κ.Σελμάνι ονόμασε το κόμμα του.."Νέα Δημοκρατία"!
Στο νέο κόμμα προσχώρησαν συνολικά τρεις από τους έντεκα βουλευτές του DPA και αρκετές τοπικές οργανώσεις του κόμματος του Μέντουχ Θάτσι.Ο Μέντουχ Θάτσι, με την ευκαιρία του σχηματισμού νέου κόμματος από τον Σελμάνι, έκανε λόγο για "αντιαλβανική κίνηση" και κατηγόρησε τον Σελμάνι ότι έφυγε από το DPA και προχώρησε στον σχηματισμό νέου κόμματος για να συμμετάσχει στην κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι.
Ο Ιμερ Σελμάνι, είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και υπουργός Υγείας στην προηγούμενη κυβέρνηση του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία από το αλβανικό πολιτικό μπλοκ, συμμετείχε το DPA.Θεωρείται φιλικά προσκείμενος στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ και η φημολογούμενη προσχώρησή του στον κυβερνητικό συνασπισμό αναμένεται να δώσει νέα δυναμική στην ήδη ισχυρή κυβέρνηση Γκρουέφσκι..

8 σχόλια:

  1. οι αλβανοι καλα κανουν και ζητουν ολο και περισσοτερα.
    εμεις τι κανουμε ειναι το θεμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η ΠΟΛΥ ΠΑΡΕΑ ΜΕ ΤΑ ΑΜΕΡΙΚΑΝΑΚΙΑ ΤΟΥΣ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΜΑΓΚΕΣ.
    ΑΝΤΙ ΝΑ ΜΙΛΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΓΙΑ ΒΟΡΕΙΟ ΗΠΕΙΡΟ ΜΙΛΑΝΕ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΙΑ ΠΡΕΣΕΒΟ.
    ΚΑΙ ΠΟΙΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ..ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δυστυχως και εκει στο Presevo η πλειοψηφία ειναι Αλβανοι (φανταστειτε ενα αναλογο μικρο ομως Κοσοβο) στη Bujanovac εχει επισης αρκετο αλβανικο πληθυσμο οπως και στη medvena.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΙ ΑΛΒΑΝΟΙ ΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

    Μας έχουν πρήξει οι Αλβανοί με το θέμα της εκπαίδευσης των παιδιών τους στην Ελλάδα! Με δηλώσεις του στον αλβανικό Τύπο και συγκεκριμένα στην εφημερίδα "Gazeta 55", ο Αλβανός πρέσβης στην Αθήνα, Μιναρόλι, επανέρχεται για πολλοστή φορά στο θέμα της εκμάθησης της αλβανικής γλώσσας από τα παιδιά των μεταναστών.
    Και την ώρα που πετάει ξανά τη φιτιλιά, υπογραμμίζει ότι η αλβανική γλώσσα στην Ελλάδα δεν πρέπει να αντιμετωπισθεί ως πολιτικό πρόβλημα, αλλά ως κοινωνικό και παιδαγωγικό. Μας περνά, φαίνεται, για ηλίθιους!

    http://elkosmos.gr/site/index.php?option=com_content&task=view&id=1599&Itemid=1

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Παιδιά Medvedija είναι και προφέρεται Μεντβεντία. Αρκουδία δηλαδή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ALLOS ENAS YPOSTIRIKTIS TON SKOPIANON
    KAIROS NA GINOUN EKKATHARISEIS MESA STIN ELLADA APO TETOIOUS KOPRITES

    ΟΥΑΙ ΥΜΙΝ..

    Του Γιώργου Ν. Παπαδάκη

    http://www.trakyaninsesi.com/yazi3.html

    The article by George Papadakis which was published in August by the minority newspaper of Western Thrace "Trakyanin Sesi".

    ΤΟ DIMOSIEVEI TO OURANIO TOKSO

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωραίο το αρθράκι αυτού του Παπαδάκη. Ευχάριστώ φίλε που το έβαλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ENO EMIS POU I BORIA HPIROS INE AFTONOMI (STA XARTIA TOULAXISTON) ANAGNORISMENI MIONOTITA ME AMIGIS PLITHISMO, STA TETIA MAS.
    ALLA I ALBANI TOURKI KE ALLI LEXRITES KSEROUN NA XIRISONTE TETIA THEMATA.
    ANEKSSRTISIA TIS BORIA HPIROU TORA,
    ANAGNORISI TIS ELLINIKIS MIONOTITAS STA SKOPIA KE BOULGARIAS.
    ANASIKROTISI TOU APODIMOU ELLINISMOU
    KSYPNISTE RE KE DIOKSTE TOUS KLEFTES KE ANEBASTE ARXIGOUS GIATI XANOMASTE.
    THA EXOUME SE MERIKA XRONIA ENA ALBANIKO KRATOS 10 ETATOMIRION EKSOPLISMENO APO AMERIKI KE THA LIPI MONO O ALI PASAS META.
    MA INE DINATON NA EXOUME KE TETIA STATISTIKI KSENON??
    TI IMASTAN APIOKIOKRATES SAN AGLOUS , GALOUS , KTL
    TI THA GINI AN AFTI I ALBANI SE 30 XRONIA GINOUN ( KE SIGOURA) 20% TOU PLITHISMOU MAS,
    KOSOBO???????
    RE OXI KOSOBO XIROSIMA THA GINOUME.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share