Οι Ρώσοι -παρά τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα- εξοπλίζουν την Τουρκία! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2008

Οι Ρώσοι -παρά τις δεσμεύσεις τους προς την Ελλάδα- εξοπλίζουν την Τουρκία!

Από το strategy-geopolitics.blog .

Σοβαρό πλήγμα στις ελληνορωσικές αμυντικές σχέσεις προκαλεί η απόφαση της ρωσικής κυβέρνησης να πουλήσει 80 αντιαρματικά συστήματα μεγάλου βεληνεκούς Κornet-Ε (φωτογ.) στην Τουρκία, παρά τη δέσμευση που είχε αναλάβει προς την Ελλάδα, ότι δεν θα τα πουλούσε στη γείτονα χώρα.
Η πληροφορία που υπήρχε στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας εδώ και αρκετούς μήνες, για επαφές μεταξύ Τουρκίας και ρωσικής κυβέρνησης για πώληση αντιαρματικών ίδιων με αυτών που είχε πάρει η Ελλάδα, επιβεβαιώθηκε πριν από λίγες ημέρες τόσο από κύκλους του υπουργείου Αμυνας όσο και από διπλωματικούς κύκλους του υπουργείου Εξωτερικών. H συμφωνία φέρεται να έκλεισε ύστερα από επικοινωνία Ερντογάν-Πούτιν μετά τη κρίση στο Καύκασο στις αρχές Αυγούστου και αξίζει να αναφερθεί ότι απαράβατος όρος ήταν η έγγραφη διαβεβαίωση προς την Τουρκική Διοίκηση Χερσαίων Δυνάμεων (ΤΚΚΚ) για δυνατότητα χρήσης των συστημάτων χωρίς κανέναν περιορισμό (βλ. Κύπρος).«Αποτελεί πάγια τακτική μεταξύ σχέσεων δυο χωρών, που βρίσκονται σε αμυντική συνεργασία να συμφωνείται ότι η αγορά αμυντικού υλικού δεσμεύει την κατασκευάστρια χώρα να μην το πουλήσει σε χώρα που αποτελεί εν δυνάμει κίνδυνο. Το ίδιο έγινε και όταν προμηθεύτηκε η Ελλάδα το ρωσικό αντιαρματικό», αναφέρει στρατιωτική πηγή στην "Eλευθεροτυπία". Πληροφορίες επισημαίνουν ότι τέτοιες δεσμεύσεις ισχύουν και για οπλικά συστήματα όπως τα αντιαεροπορικά ΤOR-Μ1 και τα S-300, αν και τουρκικά δημοσιεύματα θέλουν να "ανοίγει ο δρόμος" για την απόκτηση των δεύτερων ή ακόμα και της αναβαθμισμένης έκδοσης S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πρώτη αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Αμυνας θα είναι η επανεξέταση, μετά τις τελευταίες εξελίξεις, της προμήθειας των ρωσικών Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης ΒΜΡ-3 που είχε αποφασιστεί κατά την επίσκεψη του Ρώσου τότε προέδρου Πούτιν στην Ελλάδα στις συνομιλίες, που είχε με τον Ελληνα πρωθυπουργό. Η προμήθεια είχε φτάσει στο τελικό στάδιο επεξεργασίας, καθώς έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί οι συνομιλίες μεταξύ υπουργείου Αμυνας και ρωσικής εταιρείας ακόμα και για τα αντισταθμιστικά ωφελήματα και απομένει η τελική υπογραφή. Το θέμα αναμένεται να πάρει και διπλωματικές διαστάσεις, καθώς το υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα ενημερώσει επισήμως εντός των επομένων ημερών και το υπουργείο Εξωτερικών, απ' όπου θα ζητήσει να υπάρξει έντονη διαμαρτυρία προς τη ρωσική κυβέρνηση.

9 σχόλια:

  1. ΑΛΗΘΗΣ ΓΡΑΦΗ

    http://ravdouhoi.blogspot.com/2008/09/blog-post_22.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχουμε γίνει σαν τις μεγάλες (σε ηλικία) πουτάνες (με συγχωρείτε για τον όρο), που ότι και να μας χώσουν πια και δεν καταλαβαίνουμε τίποτα!
    Τόσο μας υπολογίζουν...
    πάντως μου φαίνεται περίεργο αυτό, ειδικά σε μια περίοδο που υποτίθεται ρίχνουμε μπάτσες με τους Αμερικάνους και τα χουμε φτιάξει με τους Ρώσους(λόγω και Μπουργκάς-Αλεξ.)

    Μήπως έγινε ή κάναμε τίποτα που δεν έπρεπε και μας τα χώνουν τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το "έγκυρο" GREECE-SALONIKA πάντα έγκαιρα ενημερωμένο, ανεβάζει ένα μπαγιάτικο άρθρο από το strategy-geopolitics για να δημιουργήσει τι; Εντυπώσεις;

    Δε χρειάζεται να παίζετε τα παιχνίδια κάποιων ύποπτων κύκλων. Στο ίδιο ιστολόγιο, στο άρθρο:

    Α/ΓΕΕΘΑ: Πολυεθνική στο μέλλον η διοίκηση του CAOC Λάρισας

    Ο Γράψας εξηγεί: Τέλος, σε ερωτήσεις για επίκαιρα θέματα εξοπλισμών και συγκεκριμένα για την είδηση της τουρκικής προθέσεως προμηθείας αντιαρματικών βλημάτων Kornet-E, σε συνδυασμό με τις φήμες περί υπάρξεως ρωσικής δεσμεύσεως έναντι της ελληνικής πλευράς, για μη πώληση στην Τουρκία, ο Στρατηγός Γράψας σημείωσε ότι δεν είναι δυνατό να υφίσταται δέσμευση από καμμία κυβέρνηση, για την περίπτωση τέτοιων συστημάτων. Αντιθέτως, υφίστανται τέτοιες δεσμεύσεις για περιπτώσεις οπλικών συστημάτων «υψηλής τεχνολογίας» όπως τα αντιαεροπορικά συστήματα S-300PMU1 και Tor-M1.

    Δε χρειάζεται ένα σοβαρό site σαν το GREECE-SALONIKA να αρχίζει να παίρνει τον κατήφορο της κίτρινης δημοσιογραφίας που τόσο επάξια πρεσβεύει το press-gr όπως πολύ εύστοχα τονίζει και ο τίτλος του: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΗΜΑΓΩΓΙΚΗ ΚΑΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχως TA ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ , γιατι εν δειτε στην εν λογω ιστοσελιδα :
    http://www.defencenet.gr/defence/index.phpoption=com_content&task=view&id=5371&Itemid=47 που παραπεμπει σε τευχος της ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ, διαπιστωνουμε με περισσοτερο θλιψη οτι ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΡΩΣΣΟΙ - ΑΛΛΑ ΕΜΕΙΣ !

    Δηλαδη =
    1/ εμεις ΔΕΝ ΒΑΛΑΜΕ κανενα ορο στους Ρωσσους - ΑΡΑ οι Ρωσσοι καλα κανανε.... ΕΜΕΙΣ , Η ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΥΕΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΛΑΚΕΣ.

    2/ 'κυκλοι' λενε του Υπ Ε Αμυνης λεγανε οτι 'το περιμενανε αυτο να το κανουν οι τουρκοι' (ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΗΛΙΘΙΟΙ ΔΕΝ ΛΕΓΑΝΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΡΗΤΡΑ) και ακομη 'οτι η επιλογη των τουρκων αποδεικνυει τον φοβο τους για τα τεθ/να μας αλλα και το σωστο της επιλογης μας' ΔΗΛΑΔΗ ΟΙ ΚΡΕΤΤΙΝΟΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΟΤΙ Η ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ ΤΩΝ ΚΟΡΝΕΤ ΑΠΟ ΤΟΥΡΚΙΑ (ΠΟΥ ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΑ ΤΕΘΩΡΑΚΙΣΜΕΝΑ ΜΑΣ ΠΙΑ) αποδεικνυει αλλα και ΑΚΥΡΩΝΕΙ ΣΥΝΑΜΑ την καλη (αλλα για λιγο χρονο μονο) ΕΠΙΛΟΓΗ ΜΑΣ...

    ΡΕ ΔΕΝ ΠΑΝΕ ΣΤΟ ΔΙΑΟΛΟ ΟΛΟΙ ΠΙΑ ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ειμαι ο 6:26

    παρακαλω διορθωστε στο ανωτερω την URL :

    http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=5371&Itemid=47

    EYΧΑΡΙΣΤΩ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. EKSO APO TO THEMA
    ALLA PREPEI NA TO DIABASETE

    Ο Νίμιτς είναι πρόεδρος φιλοσκοπιανού μη κυβερνητικού οργανισμού!!!
    Σόρος και Coca Cola είναι πίσω

    από όλες τις ανθελληνικές κινήσεις

    http://kostasxan.blogspot.com/2008/09/blog-post_7480.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ λέω (για όλους αυτούς που ανησυχούνε) να αγοράσουμε τα διπλά εμείς από την Ρωσία. Έτσι θα είμαστε από πάνω. Θα είμαστε και καλύτεροι πελάτες και θα τους κάνουμε και διακανονισμούς τώρα που μάθαμε. Τι λέτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ΑΝ ΥΠΗΡΧΕ Η ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΛΑΝ
    -που όλος ο κόσμος ξέρει ότι όταν κάνεις συμφωνία προσπαθείς και ζητάς τα περισσότερα, αυτοί κοιτάνε μάλλον τη μίζα , προμήθεια-
    Ή ΕΙΝΑΙ ΗΛΙΘΙΟΙ Ή ΠΟΥΛΗΜΕΝΑ ΤΟΜΑΡΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Όταν οι Ρώσοι μας προμήθευαν με τους S-300 (για την Κύπρο βασικά), και όταν αργότερα μας πουλούσαν τους TOR-M1, υπήρχε ένας απαράβατος όρος για τον οποίο η "Ελληνική" ρητά είχε συμφωνήσει.

    Ο όρος με απλά λόγια έλεγε... απαγορεύεται η συμμετοχή και η ενεργοποίηση αυτών των συστημάτων σε ΝΑΤΟΙΚΕΣ ασκήσεις και επί πλέον ρητά δεσμευομαστε να μην "ακουμπήσουν άλλα χέρια" τα συστήματα.

    Είναι γνωστό ότι με τα ελληνο-ισραηλινές και άλλες νατοϊκές ασκήσεις που ακολούθησαν, πουλήσαμε αφενός την άμυνα μας και αφενός παραβιάσαμε την ρητή δέσμευση μας προς τους Ρώσους.

    Το αποτέλεσμα ήταν η αποδέσμευση ρωσικής πλευράς η οποία δεν νομίζω να μας ξαναπουλήσει αντιεροπορικά συστήματα.

    Και για όλους αυτούς που λένε: ότι δεν ενεργοποιήσαμε τους S-300 και τους TOR τι άλλο να πούμε παρά...

    χα χα χα χα

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share