Αυστηρότεροι οι όροι ένταξης των τραπεζών στο σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ.€. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 31 Οκτωβρίου 2008

Αυστηρότεροι οι όροι ένταξης των τραπεζών στο σχέδιο ενίσχυσης των 28 δισ.€.

.
Οι αλλαγές ανακοινώθηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και είναι συνέπεια της κριτικής που δέχεται από στελέχη της αντιπολίτευσης, παραγωγικών φορέων, αλλά και κυβερνητικών στελεχών, ότι το σχέδιο των 28 δισ. ευρώ ενισχύει μόνο τις τράπεζες και όχι την πραγματική οικονομία. Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι στόχος του σχεδίου είναι μέσω της ρευστότητας να επωφεληθεί ολόκληρη η οικονομία.Ετσι αυστηρότεροι καθίστανται οι όροι ένταξης των τραπεζών στο σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας της ελληνικής οικονομίας, με κυριότερο τον περιορισμό του διανεμόμενου μερίσματος στο 35% των κερδών, ενώ ιδρύεται και ειδική επιτροπή που παράλληλα με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος θα εποπτεύει την εφαρμογή του Σχεδίου.
Οι αλλαγές που επέρχονται είτε στις διατάξεις του νομοσχεδίου που ήδη βρίσκεται στη Βουλή είτε με την έκδοση των υπουργικών αποφάσεων, που προβλέπονται για την ενεργοποίηση της εφαρμογής του Σχεδίου είναι:

  1. Στη διάρκεια εφαρμογής του σχεδίου, καμία από τις συμμετέχουσες τράπεζες δεν θα μπορεί να διανέμει ως μέρισμα στους μετόχους ποσό μεγαλύτερο από το 35% των συνολικών κερδών της.
  2. Καταργούνται τα bonus των στελεχών των τραπεζών που θα κάνουν χρήση των διατάξεων, ενώ ορίζεται πλαφόν στις αποδοχές των υψηλόβαθμων στελεχών, οι συνολικές αποδοχές του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.
  3. Συστήνεται Συμβούλιο Εποπτείας Εφαρμογής του νόμου το οποίο θα συνεδριάζει μια φορά το μήνα και θα διασφαλίζει ότι η χρηματοδότηση των τραπεζών μέσω ομολόγων ύψους 8 δισ. ευρώ θα κατευθύνεται αποκλειστικά σε στεγαστικά και δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ανταγωνιστικούς όρους.
    (...για τη συνέχεια πατήστε
    εδώ )
Bookmark and Share