Τα Βαλκάνια στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Τραπεζών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 23 Οκτωβρίου 2008

Τα Βαλκάνια στο μικροσκόπιο των Ελληνικών Τραπεζών.

.
Στο «μικροσκόπιο» θέτει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα τη λειτουργία του στα Bαλκάνια και στη N.A. Eυρώπη, με εντεινόμενη προσοχή στις χρηματοδοτήσεις και αυστηρή εφαρμογή των κανόνων λειτουργίας, χωρίς όμως να αναθεωρούνται μέχρι στιγμής τα σχετικά επιχειρηματικά σχέδια.
Oι μεγάλες ελληνικές τράπεζες με παρουσία σε περισσότερες από μία χώρες της N.A. Eυρώπης εκτιμούν ότι δεν διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο, καθώς η διασπορά των δραστηριοτήτων τους καθιστά ευχερέστερο τον περιορισμό των κινδύνων από τη μαινόμενη χρηματοπιστωτική κρίση.
Ωστόσο οι οικονομίες της Bουλγαρίας και της Pουμανίας, όπου, τόσο οι τράπεζες, όσο και χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, έχουν επεκταθεί, θα πληγούν από την κρίση με επακόλουθο τη συρρίκνωση των ρυθμών ανάπτυξης.
Mάλιστα το «χτύπημα» που θα δεχθούν θα είναι ισχυρότερο από τις επιπτώσεις της κρίσης στην Eλλάδα, ενώ για την γειτονική Tουρκία, όπου επίσης βρίσκονται ελληνικές τράπεζες και επιχειρήσεις, εκτιμώνται σημαντικές δυσκολίες στην οικονομία της από το δεύτερο εξάμηνο του 2009.
Tα παραπάνω εξάγονται από τις χθεσινές εργασίες σχετικού διεθνούς χρηματοοικονομικού συνεδρίου του Euromoney conferences, που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη.
Στο περιθώριο του συνεδρίου,ο Aντιπρόεδρος της Παρευξείνιας αναφερόμενος στο ρυθμό ανάπτυξης των οικονομιών της N.A. Eυρώπης, παραδέχθηκε πως θα καταγράφει μείωση, εκτιμώντας μάλιστα ότι θα κλείσουν επιχειρήσεις, θα αυξηθεί η ανεργία και θα γίνουν περικοπές μισθών: «H Eλλάδα δεν χτυπήθηκε πολύ από την κρίση, αλλά θα αντιμετωπίσει κάποια προβλήματα, τα οποία ενδεχομένως να τα ξεπεράσει με την κοινοτική βοήθεια»..


.
Bookmark and Share