Περισσότερο απ΄τη μισή επιφάνεια της χώρας καλύπτεται από δάση; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 25 Οκτωβρίου 2008

Περισσότερο απ΄τη μισή επιφάνεια της χώρας καλύπτεται από δάση;

.
Το 51% της έκτασης της Ελλάδας καλύπτεται από δάση και άλλες δασικές εκτάσεις, δείχνουν τα στοιχεία της Eurostat. Η συνολική επιφάνεια των ελληνικών δασών έχει αυξηθεί ελαφρώς από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο καθώς περιορίστηκαν οι εκτάσεις που χρησιμοποιούνται ως βοσκοτόπια.
Στην ΕΕ-27, το ποσοστό υπολογίζεται σε 42%, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1, 77 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα.
Όσον αφορά το ποσοστό δασοκάλυψης, η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στην ΕΕ-27, κάτω από τη Φινλανδία (77%), τη Σουηδία (75%), τη Σλοβενία (65%), την Ισπανία (57%) και την Εσθονία (56%).
Σε απόλυτους αριθμούς, οι μεγαλύτερες εκτάσεις που καλύπτονται από δάση και άλλες δασικές εκτάσεις καταγράφονται στη Σουηδία (310.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα), την Ισπανία (280.000), τη Γαλλία (170.000), τη Γερμανία (110.000) και την Ιταλία (επίσης 110.000).
Στις έξι αυτές χώρες αντιστοιχούν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής επιφάνειας των δασών στην ΕΕ.
Από τα 65.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα που καταλαμβάνουν οι δασώδεις περιοχές στην Ελλάδα, το 53% είναι διαθέσιμο για παραγωγή ξυλείας, δείχνει η έκθεση της Στατιστικής Υπηρεσίας των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων που δημοσιοποιείται τη Δευτέρα με αφορμή την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Δασών.
Παρόλα αυτά, η συνολική ποσότητα ξυλείας που αφαιρείται κάθε χρόνο από τα ελληνικά δάση μειώθηκε από τους 1,9 εκατ. τόνους το 2001 στους περίπου 1,5 εκατ. τόνους το 2006, ενώ το ίδιο διάστημα αυξήθηκε στις περισσότερες χώρες της ΕΕ.

*Στην ιστοσελίδα της WWF πάντως διαβάζουμε πως:"Tο 25,4% της συνολικής έκτασης της χώρας μας αποτελείται από δάση που στην πλειοψηφία τους είναι φυσικά και χαρακτηρίζονται από υψηλή βιοποικιλότητα. Άλλο ένα 23,9% της ελληνικής επικράτειας καλύπτεται από δασικές εκτάσεις, οι οποίες όμως είναι υποβαθμισμένες καθώς βρίσκονται συνήθως κοντά σε αστικές και τουριστικές περιοχές".
.

6 σχόλια:

  1. Από πότε είναι αυτά τα στοιχεία ? Πριν την περσινή "φωτιά και τσεκούρι" ? Γιατί άμα είναι μετά την καμπάνια με μαζικούς εμπρησμούς, ουδείς λόγος ανησυχίας. Εχουμε ακόμα καύσιμη ύλη για 5-6 τέτοια πολύ θερμά καλοκαίρια. Αλλωστε μόνο η Πελοπόννησος ερήμωσε οριστικά, η Εύβοια παραμένει, έχει ακόμα τοπική οικονομία και ζωντανά χωριά, η Κρήτη το ίδιο, στη Βόρεια Ελλάδα ο ελληνικός πληθυσμός παραμένει στις εστίες του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σκοπιανή πρόκληση! Στρατιωτική άσκηση με πραγματικά πυρά στα σύνορα με την Ελλάδα! Άριστη η στρατιωτική συνεργασία Τουρκίας-Σκοπίων


    Την ίδια ώρα που κάποιοι «αγανακτισμένοι» πολίτες εμποδίζουν τον Ελληνικό Στρατό να κάνει γυμνάσια σε ένα πεδίο βολής που υπάρχει περισσότερο από 50 χρόνια, σε απόσταση αναπνοής από τα σύνορά μας, οι Σκοπιανοί που έχουν τις ευλογίες των Τούρκων και των Αμερικανών προχωρούν σε στρατιωτικά γυμνάσια - πρόκληση.

    Όπως έγινε γνωστό, ξεκίνησε η μεγαλύτερη άσκηση στην ιστορία των Σκοπίων, η οποία θα διαρκέσει μέχρι τις 2 Νοεμβρίου. Στην άσκηση με την επωνυμία “Macedonian Flash - 04″ που λαμβάνει χώρα στο πεδίο βολής του Krivolak, 20km από την ελληνοσκοπιανή μεθόριο. Σε αυτήν θα συμμετάσχουν στρατιώτες της 1ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της στρατονομίας των Χερσαίων Δυνάμεων (ARM) καθώς και μοίρα ελικοπτέρων της Πολεμικής Αεροπορίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @ 25 Οκτώβριος 2008 1:09 μμ

    Φιλαράκο, μας τάχεις πρήξει. Πάρε τα κουβαδάκια σου να παίξεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
    ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΨΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟΠΟΙΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Bookmark and Share