Άμεση αποφυλάκιση 1500 κρατουμένων.Έληξε η απεργία πείνας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Άμεση αποφυλάκιση 1500 κρατουμένων.Έληξε η απεργία πείνας.

Ανανεωμένο.

"Τα (παρακάτω) εξαγγελθέντα μέτρα ικανοποιούν κατά συντριπτική πλειοψηφία τα αιτήματα των κρατουμένων και θα οδηγήσουν στην άμεση αποφυλάκιση 1.500” υποστήριξε ο υπ.Δικαιοσύνης κ.Σωτ.Χατζηγάκης ενώ μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο "οι αποφυλακίσεις ενδέχεται να φθάσουν τις 5.500":

  1. Όλοι οι κρατούμενοι για πλημμελήματα απολύονται ή απαλλάσσονται εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 για διετή καταδίκη και το 1/3 αυτής για καταδίκη μεγαλύτερη των 2 ετών. Γι' αυτές τις κατηγορίες δεν προβλέπεται η εξαγορά.
  2. Δυνατότητα μετατροπής μέχρι πέντε έτη ποινής για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή. Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως.
  3. Στις διατάξεις που ισχύουν για όλους τους κατάδικους υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών, εφόσον εκτίσουν τα 3/5 της ποινής αντί των 4/5 που ισχύει. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ’ επάγγελμα.
  4. Θα επεκταθεί η υφ' όρων απόλυση, πέραν από τους πάσχοντες από AIDS και για τους τετραπληγικούς, τους πάσχοντες από χρόνια νεφρική ανεπάρκεια και ανθεκτική φυματίωση.
  5. Καταργείται το καθεστώς της αθροιστικής μέτρησης των πειθαρχικών ποινών και καθιερώνεται η συγχώνευσή τους.
  6. Αυξάνεται κατά μία μέρα η άδεια των κρατουμένων (από 5 σε 6 μέρες και από 8 σε 9, ανά δίμηνο), ενώ εξομοιώνονται οι προϋποθέσεις για τη χορήγηση αδειών στους κατάδικους και για εγκλήματα του νόμου περί ναρκωτικών.
  7. Για τη χορήγηση της άδειας απαιτείται πλέον η έκτιση του 1/5 της ποινής και η κράτηση να έχει διαρκέσει τρεις μήνες.
Oι κρατούμενοι πάντως δηλώνουν "μη ικανοποιημένοι" και συνεχίζουν την απεργία πείνας..
.
Aνανέωση 19:o8'.
.
Τη λήξη της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από 18 ημέρες οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας ανακοίνωσε η Επιτροπή Κρατουμένων.Σε ανακοίνωσή της, η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει ότι από την Παρασκευή οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας διακόπτουν την απεργία πείνας, θεωρώντας τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα «ως ένα πρώτο βήμα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν, ωστόσο, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει λίγα από τα αιτήματά τους και παράλληλα καλούν τον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη να κάνει δεκτό το σύνολο των διεκδικήσεών τους.
Bookmark and Share