40.000 νέοι άνεργοι στον τουριστικό τομέα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 1 Νοεμβρίου 2008

40.000 νέοι άνεργοι στον τουριστικό τομέα..

.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης κινδυνεύουν να βρεθούν οι τοπικές αγορές εργασίας σε 6 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, δημιουργώντας ένα επιπλέον αρνητικό «αποθεματικό» τουλάχιστον 40.000 ανέργων μέσα στο καλοκαίρι του 2009, εάν τα αποτελέσματα της διεθνούς οικονομικής ύφεσης επηρεάσουν την πραγματική οικονομία της χώρας.
Οι περιοχές της Κεντρικής, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, του Βόρειου και Νότιου Αιγαίου, της Κρήτης και των Ιόνιων Νήσων μπορεί να αντιμετωπίσουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα σε σχέση με τις υπόλοιπες περιφέρειες. Ο βασικότερος λόγος είναι η άμεση σχέση την οποία έχουν οι τοπικές οικονομίες των περισσότερων νομών τους με τον παράγοντα «τουρισμός».Μεγάλο ποσοστό των κατοίκων τους αναμένει κάθε χρόνο τους καλοκαιρινούς μήνες για να απασχοληθεί επισήμως σε κάποια εποχική εργασία (κυρίως σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφετέριες ή κέντρα διασκέδασης). Κατ’ αυτό τον τρόπο έχουν τη δυνατότητα να συγκεντρώνουν ένα εισόδημα ικανό για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες, καθώς και για να εξασφαλίσουν ένα μικρό αριθμό ενσήμων που διατηρεί ζωντανή την ελπίδα τους για μια σύνταξη.
Δεν είναι τυχαίο ότι στους νομούς των τουριστικών περιοχών της χώρας η εγγεγραμμένη ανεργία μειώνεται έως 80% (όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Κέρκυρα) κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών, σε σχέση με τη χειμερινή περίοδο. Ανάλογα είναι τα ποσοστά μείωσης της ανεργίας το καλοκαίρι σε πολλές ακόμη περιοχές της χώρας οι οποίες αποτελούν τουριστικά θέρετρα. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι στα Δωδεκάνησα, τους θερμούς μήνες του χρόνου, οι άνεργοι μειώνονται κατά 64% και στις Κυκλάδες κατά 57%.Λόγω των αυξημένων καταναλωτικών αναγκών και της εμπορικής κινητικότητας σε συγκεκριμένους τομείς της αγοράς, το καλοκαίρι επηρεάζεται θετικά η απασχόληση ακόμη και σε νομούς οι οποίοι δεν εξαρτούν άμεσα την οικονομία τους από την πορεία του τουρισμού. Ετσι, ακόμη και σε περιοχές οι οποίες δεν γειτνιάζουν με τη θάλασσα, όταν ο υδράργυρος σκαρφαλώνει πάνω από τους 30 βαθμούς, τα ποσοστά ανεργίας μειώνονται από 10% έως 20% κατά μέσο όρο.Συνολικά, με βάση τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν από την ανάλυση των στατιστικών δεδομένων από το 2004 μέχρι και φέτος (αφορούν δηλαδή στην περίοδο κατά τη διάρκεια της οποίας ο τουρισμός και η απασχόληση στη χώρα κατέγραψαν πορείες παράλληλες και φυσικά ιδιαίτερα θετικές), τους θερμούς μήνες του χρόνου η ανεργία μειώνεται από μία έως και μιάμιση ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με το χειμώνα. Το ποσοστό αυτό αναλογεί συνήθως σε περίπου 70.000 με 80.000 άτομα.Αν λοιπόν η τουριστική κίνηση μειωθεί σημαντικά το καλοκαίρι του 2009, τότε εύλογα προκύπτει το συμπέρασμα ότι πολλές από τις θέσεις αυτές δεν θα δημιουργηθούν εξαιτίας του περιορισμένου κύκλου εργασιών των επιχειρήσεων του τουριστικού κλάδου και οι συνέπειες θα είναι ιδιαίτερα σοβαρές για τις τοπικές οικονομίες», ανέφερε στον ΕΤ παράγοντας του υπουργείου Απασχόλησης, προχωρώντας σε μια πρώτη ανάλυση των κινδύνων τους οποίους εγκυμονεί για την απασχόληση η διεθνής οικονομική ύφεση.
πηγή e-tipos.
Bookmark and Share