Στη Χάγη μας πηγαίνει η ΠΓΔΜ! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2008

Στη Χάγη μας πηγαίνει η ΠΓΔΜ!

.
Δεν είναι αστείο..Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης προσέφυγε η κυβέρνηση των Σκοπίων κατά της Ελλάδος, κατηγορώντας την Αθήνα ότι παρεμπόδισε την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ! Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο ανακοινώθηκε επισήμως σήμερα στα Σκόπια.
Εξηγώντας την κίνηση αυτή των Σκοπίων, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε ότι σύμφωνα με την ενδιάμεση συμφωνία του 1995 υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, η Ελλάδα «δεσμεύεται να μην εμποδίζει την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ». Για το λόγο αυτό τα Σκόπια αποφάσισαν να απευθυνθούν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, που αποφαίνεται για τις διαφορές μεταξύ κρατών, ώστε η Ελλάδα να σεβαστεί αυτή τη συμφωνία, όπως είπε.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ΥΠΕΞ της γειτονικής χώρας επισημαίνεται ότι «σύμφωνα με το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, η Ελλάδα δεν θα πρέπει να φέρει αντιρρήσεις για την ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ. Όμως, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, που διεξήχθη στο Βουκουρέστι τον Απρίλιο του 2008, η Ελλάδα παρεμπόδισε την επίδοση πρόσκλησης για ένταξη της "Μακεδονίας" στο ΝΑΤΟ και με τον τρόπο αυτό παραβίασε κατάφωρα τις υποχρεώσεις της από την Ενδιάμεση Συμφωνία».
Η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο έχει ως μόνο κίνητρο την προστασία των δικαιωμάτων της ΠΓΔΜ όπως αυτά προκύπτουν από την Ενδιάμεση Συμφωνία με την Ελλάδα, διευκρίνισε ο κ. Μιλόσοσκι και πρόσθεσε:
«Σκεφτήκαμε πολύ πριν δρομολογήσουμε την εν λόγω διαδικασία, αλλά δεν βλέπουμε άλλο τρόπο για να έχουμε δικαιοσύνη και να προστατέψουμε τα δικαιώματά μας».
«Ελπίζουμε –κατέληξε- η κίνηση αυτή να ενθαρρύνει την Ελλάδα να εναρμονίσει τις ενέργειές της με τις διεθνείς νομικές υποχρεώσεις της».

.
Προστέθηκε 20:58'
Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διαμαρτυρήθηκε για το γεγονός ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός της χώρας, Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν διαβουλεύθηκαν με τον ίδιο(!!) για την απόφαση προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ελλάδας.
Ο κ. Τσερβένκοφσκι, σε ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το γραφείο του, αναφέρει ότι πληροφορήθηκε για την εξέλιξη αυτή, μόλις σήμερα, στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον πρωθυπουργό Ν. Γκρούεφσκι...
Bookmark and Share