Για ποιά ακριβώς "φοροελάφρυνση" μιλάμε αγαπητέ κ.Πρωθυπουργέ; - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2008

Για ποιά ακριβώς "φοροελάφρυνση" μιλάμε αγαπητέ κ.Πρωθυπουργέ;

.
Μπορεί ο Έλληνας πρωθυπουργός,κ.Καραμανλής να τονίζει πως "δε θα υπάρξουν νέοι φόροι το 2009" αλλά η πραγματικότητα και οι αριθμοί λένε κάτι άλλο:
Το 2009 θα φέρει περισσότερους φόρους στους μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα που ήδη πλήττονται από την οικονομική κρίση.
Και εξηγούμαστε..

Παρά τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, άγαμοι μισθωτοί και έγγαμοι χωρίς παιδιά με μηνιαίο εισόδημα από 850 ευρώ έως και 1.500 ευρώ, φορολογούμενοι με ένα παιδί που παίρνουν μισθό 1.000 ευρώ έως 1.600 ευρώ καθώς και μισθωτοί που έχουν δύο παιδιά και μηνιαίες αποδοχές 1.100 ευρώ, θα διαπιστώσουν ότι τον επόμενο χρόνο θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου και επομένως μικρότερο διαθέσιμο εισόδημα.
Ο φόρος που θα παρακρατηθεί το επόμενο έτος στους μισθούς και τις συντάξεις θα είναι αυξημένος σε σχέση με φέτος κατά 9% ή 505 εκατ. ευρώ! Συνολικά θα ανέλθει σε 6,12 δις. ευρώ έναντι 5,61 δις. ευρώ φέτος.

Ακόμη και στην περίπτωση που η κυβέρνηση επισπεύσει την περαιτέρω μείωση των φορολογικών συντελεστών που έχει προγραμματίσει να ξεκινήσει από το 2010 και ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής μειωθεί στο 24% από 27% που είναι σήμερα, οι κρατήσεις φόρου θα είναι μεγαλύτερες για χιλιάδες μισθωτούς και συνταξιούχους με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.
Και επειδή όλα αυτά μπορεί να φαίνονται αφηρημένα,μερικά συγκεκριμένα παραδείγματα θα κάνουν πιο κατανοητή την κατάσταση:

  • Οι μισθωτοί χωρίς παιδιά και οι συνταξιούχοι, με μηνιαίες αποδοχές από 850 έως 1.500 ευρώ θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως 60,65% σε σχέση με φέτος.
  • Οι μισθωτοί που έχουν ένα παιδί και αποδοχές από 1.000 έως 1.600 ευρώ το μήνα θα έχουν αυξημένη παρακράτηση φόρου έως 38%.
  • Πιο ευνοημένοι θα είναι μόνο οι μισθωτοί με δύο παιδιά καθώς οι περισσότεροι θα διαπιστώσουν ότι η εφορία θα τους κρατάει λιγότερο φόρο από το μισθό τους.
Από όλα αυτά συμπεραίνουμε πως για ορισμένες κατηγορίες μισθωτών και συνταξιούχων ότι οι κρατήσεις φόρου θα αυξηθούν κατά ποσοστά μεγαλύτερα από τις αυξήσεις των εισοδημάτων τους. Έτσι, οι τελικές αυξήσεις που θα λάβουν επί των καθαρών μισθών ή συντάξεων θα είναι χαμηλότερες από τις αυξήσεις που θα προβλέπει η εισοδηματική πολιτική ή οι συλλογικές συμβάσεις για τις ακαθάριστες αποδοχές τους. Ένα τμήμα των εισοδηματικών αυξήσεων που θα λάβουν το 2009 θα τους το πάρει, το κράτος μέσω της εφορίας..!

*Συγγνώμη κ.Αλογοσκούφη αλλά ένας πρώην καθηγητής του London School of Economics θα έπρεπε να σκεφθεί κάτι καλύτερο.Ακόμα και για όσους έχουν βασικές γνώσεις οικονομικών η λύση φαίνεται να είναι μόνο μία:
Η κυβέρνηση πρέπει άμεσα να προχωρήσει σε τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας και να ανεβάσει τα όρια του αφορολόγητου εισοδήματος ΤΩΡΑ.
Δε χρειάζονται άλλα λόγια.
Οι καθυστερήσεις θα έχουν πραγματικά δυσάρεστα αποτελέσματα τους προσεχείς μήνες..
Bookmark and Share