Τούρκοι:"Eρευνήσαμε σε δικά μας νερά".. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2008

Τούρκοι:"Eρευνήσαμε σε δικά μας νερά"..

Εmail από εφημερίδα "Τα Νέα".

ΕΜΜΕΝΕΙ η Άγκυρα ότι η περιοχή στην οποία έκανε έρευνες για πετρέλαιο επί της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, 80- 100 μίλια νοτίως του Καστελλόριζου, ανήκει στις «θαλάσσιες αρμοδιότητές της».
Ταυτόχρονα διατείνεται ότι το πρόγραμμα ερευνών που είχε προαναγγείλει ολοκληρώθηκε κανονικά, «ξεχνώντας» και τις ελληνικές παρεμβάσεις, αλλά και την αναφορά του Νορβηγού κυβερνήτη ότι σταμάτησε τις έρευνες και ότι αποχωρεί «λόγω βλάβης».
Η τουρκική προκλητική θέση- με την οποία αμφισβητεί στην πράξη την ύπαρξη υφαλοκρηπίδας στα νησιά- εμπεριέχεται σε ανακοίνωση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας με μορφή απάντησης σε σχετική ερώτηση: Σύμφωνα με αυτήν, ο Οργανισμός Πετρελαίων της Τουρκίας (ΤΡΑΟ) «πραγματοποίησε γεωφυσικές έρευνες μεταξύ 14- 18 Νοεμβρίου 2008 με το υπό νορβηγική σημαία πλοίο ερευνών “Μ/V Μalene Οstervold” στην Ανατολική Μεσόγειο εντός των θαλασσίων αρμοδιοτήτων της χώρας μας και εντός του τομέα ερευνών, όπως ανακοινώθηκε με τη γνωστοποίηση πορείας του πλοίου, που εκδόθηκε νωρίτερα (Νavtex)».
Η ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έρχεται να επιβεβαιώσει τις πλέον απαισιόδοξες εκτιμήσεις από την ελληνική πλευρά, σύμφωνα με τις οποίες η αποστολή του νορβηγικού πλοίου συνοδεία της φρεγάτας «Gediz», για γεωφυσικές έρευνες σε περιοχή που περιελάμβανε και ελληνική υφαλοκρηπίδα, ήταν μια καλοστημένη ενέργεια και μέρος ευρύτερου σχεδιασμού. Ο οποίος στόχευε στον προσδιορισμό της υφαλοκρηπίδας και στα πετρέλαια που (τυχόν) υπάρχουν σε περιοχές του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου...
Bookmark and Share