Τρία νέα εθνικά πάρκα στα δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 1 Δεκεμβρίου 2008

Τρία νέα εθνικά πάρκα στα δέλτα Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα.

Εθνικό Πάρκο στα δέλτα του Αξιού, του Λουδία και του Αλιάκμονα, θεσμοθετείται με κοινή υπουργική απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ. Στο Εθνικό Πάρκο εντάσσονται οι χερσαίες, οι υδάτινες και οι θαλάσσιες περιοχές των εκβολών των ποταμών Αξιού, Λουδία και Αλιάκμονα, Γαλλικού, της Αλυκής Κίτρους, της λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου και της ευρύτερης περιοχής τους.
Η περιοχές είναι παγκόσμιας ορνιθολογικής σημασίας, καθώς βρίσκονται στο κεντρικό μεσογειακό μεταναστευτικό διάδρομο της παγκόσμιας ορνιθοπαγίδας και αποτελούν σημαντικό χώρο διαχείμασης για αρκετά πτηνά, όπως είναι ο αργυροπελεκάνος, η αβοκέττα, η λιμόζα, ο νυχτοκόκορας, κ.α.
Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί στην περιοχή 277 είδη πτηνών, δηλαδή ποσοστό περίπου 63% των ειδών, που έχουν παρατηρηθεί στην Ελλάδα.Επίσης, στην ευρύτερη προστατεύομενη περιοχή, έχουν καταγραφεί 31 είδη θηλαστικών.Ειδικότερα, πρόκειται για...χερσαία και θαλάσσια περιοχή, συνολικής εκτάσεως 338.000 στρεμμάτων, χωρισμένη στις εξής επιμέρους ζώνες:
- Περιοχή Απόλυτης Προστασίας της Φύσης (ΑΠ), η οποία αποτελείται από τις εκβολές των ποταμών και τα χερσαία και θαλάσσια τμήματα των Ζωνών ΑΠ1, ΑΠ2, ΑΠ3 και ΑΠ4.
- Περιοχή Προστασίας της Φύσης (ΠΔ-ΠΑ-Β), η οποία αποτελείται από τις ζώνες ΠΔ1, ΠΔ2, ΠΔ3 και ΠΔ4 (τα Δέλτα των ποταμών), η Ζώνη ΠΑ (Αλυκή Κίτρους), οι Ζώνες Β1, Β2, Β3, Β4, Β5 και Β6 (χερσαίες εκτάσεις) και Β7.
- Η Περιφερειακή Ζώνη (Γ) είναι η χερσαία περιοχή που καθορίζεται από τις Ζώνες Γεωργικών Καλλιεργειών, δηλαδή τις ζώνες Γ1, Γ2, Γ3, Γ4, Γ5 και Γ6.
- Η Περιοχή Ελεγχόμενης οικιστικής Ανάπτυξης των Αλυκών Κίτρους (Ζώνη Δ).
Bookmark and Share