Μπ.Ομπάμα..μια απ'τα ίδια. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 13 Δεκεμβρίου 2008

Μπ.Ομπάμα..μια απ'τα ίδια.

Όσοι νόμιζαν πως με τον Μπ.Ομπάμα μπορεί να αλλάξει κάτι στην Αμερικανική εξωτερική πολιτική καλό θα είναι να το ξανασκεφτούν.
Μόλις πριν λίγες ώρες ακούστηκε η πρώτη..καουμπόικου στυλ προειδοποίηση απ΄τον ίδιο τον Υπ.Άμυνας των ΗΠΑ:«Μην τολμήσετε να δοκιμάσετε τον Ομπάμα»...
Η προειδοποίηση ήταν προς όσους προσπαθήσουν να επωφεληθούν τους πρώτους μήνες της θητείας της νέας κυβέρνησης για να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά της.Ο υπουργός κ.Γκέιτς τόνισε ότι οι ΗΠΑ θα διατηρήσουν το ρόλο τους στη Μέση Ανατολή και τον Κόλπο επί διακυβέρνησης Ομπάμπα.
«Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι μια αλλαγή κυβέρνησης δε θα διαφοροποιήσει τα θεμελιώδη συμφέροντά μας, ιδιαίτερα στη Μέση Ανατολή», τόνισε ο αμερικανός υπουργός σε περιφερειακή διάσκεψη ασφαλείας στο Μπαχρέιν.
Πολλοί αναλυτές της εξωτερικής πολιτικής, υποστηρίζουν ότι εχθροί των ΗΠΑ θα επιχειρήσουν να προκαλέσουν κρίση κατά τους πρώτους μήνες της θητείας του Ομπάμα, ενώ η νέα κυβέρνηση θα προσπαθεί «να σταθεί στα πόδια της».
«Ο πρόεδρος Ομπάμα και η αρμόδια για την εθνική ασφάλεια ομάδα του, συμπεριλαμβανομένου και εμού, είμαστε έτοιμοι να υπερασπισθούμε τα συμφέροντα των ΗΠΑ από τη στιγμή που αναλάβει καθήκοντα, στις 20 Ιανουαρίου», τόνισε ο Γκέιτς, ο οποίος θα συμμετέχει και στην κυβέρνηση του Ομπάμα.
Ο Γκέιτς, πρώην διευθυντής της CIA, τόνισε ότι
η ασφάλεια στον Κόλπο ήταν πάντα στη σφαίρα των ενδιαφερόντων των ΗΠΑ και απέστειλε μήνυμα στους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή για διατήρηση της θέσης αυτής και επί Ομπάμα.
Σε ερώτηση για το Ιράν, ο αμερικανός υπουργός υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ δεν επιδιώκουν την αποπομπή της ηγεσίας του, αλλά ότι επιθυμούν να δουν αλλαγή της ιρανικής πολιτικής και συμπεριφοράς.
«Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος και η ομάδα του δεν τρέφουν αυταπάτες για τη συμπεριφορά του Ιράν και για το ποιές είναι οι ενέργειές του στην περιοχή ή όσον αφορά τα οπλικά του προγράμματα», πρόσθεσε.
Ο Γκέιτς επανέλαβε εξάλλου τις εκκλήσεις του προς τα σουνιτικά αραβικά κράτη να στηρίξουν την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση του Ιράκ με πλήρεις διπλωματικές σχέσεις.
Bookmark and Share