Άδεια για πυρ εναντίον των Σομαλών πειρατών. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου 2008

Άδεια για πυρ εναντίον των Σομαλών πειρατών.

Το πράσινο φως για να κάνουν χρήση των όπλων τους όταν το κρίνουν αναγκαίο έλαβαν από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τα πολεμικά πλοία που περιπολούν στον κόλπο του Αντεν στο πλαίσιο της προστασίας των εμπορικών πλοίων από τις πειρατικές επιθέσεις των Σομαλών. Με την απόφαση 1846, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε πρόταση του γενικού γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού κ. Ευθύμιου Μητρόπουλου για παράταση κατά 12 μήνες της παρουσίας των πολεμικών πλοίων στην περιοχή. Με βάση ταμέχρι τώρα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας αναφορικά με το θέμα αυτό τα πολεμικά πλοία που επιχειρούν στην περιοχή τόσο με την «ομπρέλα» του ΝΑΤΟ όσο και με την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) μπορούν να επεμβαίνουν στα χωρικά ύδατα της Σομαλίας χωρίς την προηγούμενη έγκριση της τοπικής κυβέρνησης.
Η πολιτική αστάθεια όμως που επικρατεί εδώ και χρόνια στην περιοχή καθιστά αδύνατη τη συνεννόηση των ναυτικών δυνάμεων με αξιόπιστους κυβερνητικούς παράγοντες στη Σομαλία και έτσι το Συμβούλιο Ασφαλείας έδωσε ακόμη μεγαλύτερες εξουσιοδοτήσεις στις ναυτικές δυνάμεις. Η πλέον εντυπωσιακή άδεια που λαμβάνουν πλέον οι ναυτικές δυνάμεις που βρίσκονται στον κόλπο του Αντεν είναι το δικαίωμα «να εκτιμούν επί τόπου τις συνθήκες και τα δεδομένα και να αποφασίζουν εκείνη τη στιγμή χωρίς προηγούμενη εξουσιοδότηση αν θα κάνουν χρήση των όπλων τους ή όχι». Ως τώρα τα πολεμικά πλοία είχαν τη δυνατότητα να αμύνονται μόνο όταν δέχονταν επίθεση.
Από τώρα και στο εξής έχουν πλέον τη δυνατότητα να αντιδρούν πρώτα κατά των πειρατών οργανώνοντας ακόμη και επιδρομές στα σημεία εκείνα που έχουν πληροφορίες ότι υπάρχουν κρησφύγετα πειρατών.
Μιλώντας στο «Βήμα» ο κ. Μητρόπουλος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας επισημαίνοντας ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή δικαιολογούν πλήρως τη δυναμική αντίδραση της διεθνούς κοινότητας. «Είμαι πολύ ικανοποιημένος που οι παρεμβάσεις μου αυτές έπιασαν τόπο και το Συμβούλιο Ασφαλείας κατέληξε σε αυτή την πραγματικά σημαντική απόφαση.Τώρα νομίζω ότι η διεθνής κοινότητα έχει πλέον την ευκαιρία να αντιδράσει δυναμικά για να εξαλείψει το τρομακτικό φαινόμενο της πειρατείας».
«Από εδώ και πέρα», κατέληξε, «τα δεδομένα αλλάζουν και έχουν πλέον τα πολεμικά σκάφη που περιπολούν εκεί τη δυνατότητα και την άδεια να κάνουν περισσότερο έντονη την παρουσία τους ό,τι κι αν σημαίνει αυτό».(από το"Βήμα")


Bookmark and Share