"Επίσημος στρατός Κοσόβου",μέρα 1η.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 21 Ιανουαρίου 2009

"Επίσημος στρατός Κοσόβου",μέρα 1η..

Το Κόσοβο από σήμερα απέκτησε και τυπικά δικό του στρατό.Η νέα στρατιωτική δύναμη (αποψινή φωτογραφία Reuters) οποία αριθμεί συνολικά 2.500 ενεργά μέλη και 800 εφέδρους, φέρει την ονομασία Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου (FSK) και συγκροτήθηκε κυρίως από πρώην μέλη του Απελευθερωτικού Στρατού (UCK), που μέχρι σήμερα υπηρετούσαν στο Σώμα Προστασίας Κοσόβου.
Η λειτουργία της νέας μονάδας προβλέπεται από το σχέδιο Αχτισαάρι, το οποίο μάλιστα ορίζει ότι το 10% των μελών θα πρέπει να προέρχεται από μη αλβανικές εθνικές κοινότητες.
Οι οπλίτες θα φέρουν ελαφρό οπλισμό και, σύμφωνα με το σχέδιο Αχτισαάρι, «θα συμμετάσχουν σε κρίσιμες επιχειρήσεις και θα έχουν δικαίωμα χρήσης των όπλων, μόνον όταν απειλείται άμεσα η ζωή τους».
Την εκπαίδευσή τους, που θα αρχίσει στις 2 Φεβρουαρίου, θα αναλάβουν Βρετανοί αξιωματικοί, το ρουχισμό και τα όπλα εξασφάλισαν οι ΗΠΑ και τα οχήματα προσέφερε η Γερμανία.

*Ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Βουκ Γέρεμιτς, χαρακτήρισε παράνομη, παραστρατιωτική οργάνωση τη Δύναμη Ασφαλείας Κοσόβου και τόνισε ότι από το αμυντικό σύστημα της Σερβίας αναγνωρίζεται ως άμεση απειλή για την εθνική ασφάλεια, την ειρήνη και την σταθερότητα.
Bookmark and Share