Τα μπλόκα στον Ευρωπαικό Τύπο.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2009

Τα μπλόκα στον Ευρωπαικό Τύπο..

"Μπλόκα στους δρόμους με σημαντικές οικονομικές συνέπειες". Αυτός είναι ο τίτλος δημοσιεύματος στην ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung για τα μπλόκα των αγροτών που συνεχίζονται για 8η ημέρα:
"Με τις πανελλαδικές κινητοποιήσεις τους οι αγρότες θέλουν να εξαναγκάσουν την κυβέρνηση να πληρώσει επιδοτήσεις δισεκατομμυρίων. Η συντηρητική κυβέρνηση από την πλευρά της έθεσε όριο 500 εκατομμυρίων ευρώ για τα αιτήματα των αγροτικών συνδέσμων. Η υποχώρησή της στη διαμάχη με τους αγρότες θα έδινε κίνητρα και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες να διεκδικήσουν χρήματα από τα άδεια κρατικά ταμεία.
Όπως και στον τομέα της παιδείας, όπου η χρονίζουσα μετάθεση των μεταρρυθμίσεων είχε τον περασμένο μήνα ως συνέπεια να ξεσπάσουν ταραχές που κράτησαν εβδομάδες, έτσι και στον αγροτικό τομέα εκδικείται το γεγονός ότι επί ένα τέταρτο του αιώνα δεν έγινε καμία δομική αλλαγή.
Οι παχυλές επιδοτήσεις από την ΕΕ, διογκωμένες και με κρατικά κονδύλια, διοχετεύτηκαν κατά κανόνα στην κατανάλωση. Αυτό προκάλεσε μία άνευ προηγουμένου άνοδο της ευημερίας στην επαρχία, αλλά δεν διαμόρφωσε ανταγωνιστική αγροτική οικονομία."
Και η εφημερίδα συνεχίζει:
"Οι σοσιαλιστικές κυβερνήσεις στη δεκαετία του '80 ενίσχυσαν την...
ίδρυση αγροτικών συνεταιρισμών. Αυτοί όμως αξιοποιήθηκαν κυρίως για τη μοιρασιά των επιδοτήσεων και τη διατήρηση της ηγεμονίας των Σοσιαλιστών στην επαρχία. Οι κυβερνήσεις της συντηρητικής Ν.Δ. παρέλαβαν από τους προκατόχους τους το σύστημα χωρίς να κάνουν ουσιαστικές αλλαγές.
Αυτό ισχύει κυρίως για τις μικρές καλλιέργειες και για προϊόντα που δεν είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της αγοράς.
Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αγρότες στον κάμπο της Λάρισας εκτός από υψηλότερες επιδοτήσεις ζητούν επίσης φτηνότερα λιπάσματα και κρατική βοήθεια για την άρδευση. 'Ο κάμπος διψά΄, γράφει ένα πανό των αγροτών, αλλά στη δεκαετία του '60 η τότε κυβέρνηση είχε προωθήσει την καλλιέργεια βαμβακιού, μολονότι οι ειδικοί προειδοποιούσαν από τότε ότι η φτωχή σε υδάτινους πόρους χώρα δεν αντέχει τη βαμβακοκαλλιέργεια", καταλήγει η εφημερίδα
.
Bookmark and Share