Η διακυβέρνηση στα χρόνια του Διαδικτύου.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 24 Ιανουαρίου 2009

Η διακυβέρνηση στα χρόνια του Διαδικτύου..

Toυ Ν.Δανδράκη,
Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου.
.
Η διακυβέρνηση των κρατών μπαίνει στην εποχή του Διαδικτύου, με πρώτο πρόεδρο – προϊόν της τον Ομπάμα..
Την ώρα που ο Μπαράκ Ομπάμα ορκιζόταν 44ος πρόεδρος των ΗΠΑ, το καλωδιακό κανάλι Current TV (ιδιοκτησίας του πρώην αντιπροέδρου Αλ Γκορ) έκανε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα: Μετέδιδε ζωντανά την ομιλία του νέου προέδρου, ενώ ταυτόχρονα πέρναγαν σε πραγματικό χρόνο στην οθόνη τα μηνύματα εκατομμυρίων χρηστών της δημοφιλούς ιντερνετικής υπηρεσίας Twitter σχετικά με την ορκωμοσία. Η σύγκλιση παραδοσιακών και νέων Μέσων στον 21ο αιώνα έχει αρχίσει. Οσες υπηρεσίες ανέλαβαν τη ζωντανή μετάδοση της ορκωμοσίας μέσω του Internet έσπασαν κάθε ιστορικό ρεκόρ επισκεψιμότητας. Την ίδια ώρα, η ιστοσελίδα change. gov που είχε αναλάβει τον διάλογο ανάμεσα στους Αμερικανούς πολίτες και τη νέα κυβέρνηση κατά την περίοδο της μετάβασης, έπαυε τη λειτουργία της και στη θέση της εμφανιζόταν η νέα επίσημη σελίδα του Λευκού Οίκου: whitehouse. gov. Με την έναρξή της ήδη, η νέα ιστοσελίδα της κυβέρνησης δίνει το στίγμα: Η καθημερινή συνομιλία του Μπ. Ομπάμα με τους Αμερικανούς πολίτες που ξεκίνησε στην προεκλογική περίοδο μέσα από το Διαδίκτυο, θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Μια φράση από το whitehouse. gov είναι χαρακτηριστική: «…δημοσίευση κάθε μη επείγοντος νομοθετήματος στην ιστοσελίδα για 5 μέρες, ώστε οι πολίτες να μπορούν να πουν την άποψή τους πριν ο πρόεδρος τo υπογράψει». Οχι μόνον αυτό, αλλά τα περιεχόμενα της ιστοσελίδας του Λευκού Οίκου διατίθενται πλέον στους πολίτες μέσω αδειοδότησης Creative Commons, που σημαίνει ότι μπορεί κάποιος να τα χρησιμοποιήσει όπου νομίζει χωρίς να φοβάται κυρώσεις για πνευματικά δικαιώματα. Την ώρα που στην Ελλάδα, για να μπορέσει κάποιος ακόμη και να διαβάσει τους νόμους του κράτους, πρέπει να πληρώσει συνδρομή στο Εθνικό Τυπογραφείο.
Η πρώτη εγκύκλιος που απέστειλε ο Ομπάμα στους κυβερνητικούς φορείς, περιείχε τη φράση: «Η γνώση είναι διασκορπισμένη σε όλη την κοινωνία, και οι δημόσιοι λειτουργοί διευκολύνονται όταν έχουν πρόσβαση σε αυτή τη γνώση». Και συνέχιζε με την προτροπή οι δημόσιες υπηρεσίες να χρησιμοποιήσουν κάθε δυνατό μέσο (με κυρίαρχο το Διαδίκτυο) για να συλλέγουν και να αξιοποιούν αυτή τη «συλλογική ευφυΐα».
Στην αρχή του 21ου αιώνα η διακυβέρνηση των κρατών μπαίνει στην εποχή του Ιντερνετ, και ο Ομπάμα είναι ο πρώτος πρόεδρος - προϊόν του. Αν ο πρώτος πρόεδρος - προϊόν της τηλεόρασης (Τζ. Κένεντι) χρειαζόταν να «γράφει καλά» στο γυαλί, ο Ομπάμα χρειάζεται να καταλαβαίνει άριστα τη δύναμη του δικτυωμένου κόσμου.
Αλλά αυτό δεν είναι δύσκολο για έναν πρόεδρο που αρνείται να αποχωριστεί το Blackberry και το email του, ακόμη κι όταν του το ζητάει η Υπηρεσία Εθνικής ασφάλειας.
Bookmark and Share