Τα επόμενα δανεικά είναι το πρόβλημα.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2009

Τα επόμενα δανεικά είναι το πρόβλημα..

Ο διεθνής οίκος Standard & Poor's Ratings Services μείωσε την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας σε «Α-/Α-2» από «Α/Α-1», λόγω της υποχώρησης της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, διατηρώντας τις προοπτικές σταθερές.
Η Standard & Poor's είχε τοποθετήσει στις 9 Ιανουαρίου την Ελλάδα σε «CreditWatch negative» δηλαδή σε καθεστώς επιτήρησης για πιθανή υποβάθμιση.
«Ενώ οι αξιολογήσεις της χώρας συνεχίζουν να βασίζονται κατά τη γνώμη μας στις υψηλές οικονομικές προοπτικές και τη συμμετοχή της χώρας στο ευρώ, η συνεχιζόμενη οικονομική και χρηματοοικονομική κρίση έχει, κατά την γνώμη μας χειροτερεύσει την συνεχιζόμενη μείωση της ανταγωνιστικότητας», είπε σε έκθεσή του ο ξένος οίκος, όπως μετέδωσε το Reuters.
Mετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την S&P το spread του 10ετούς ελληνικού ομολόγου έναντι του γερμανικού bund εκτοξεύτηκε σε υψηλό συνεδρίασης.
Συγκεκριμένα η διαφορά απόδοσης επεκτάθηκε κατά 10 μονάδες βάσης στα υψηλότερα επίπεδα της συνεδρίασης, στις 246,9 μονάδες, οριακά χαμηλότερα από το υψηλό των 247 μονάδων βάσης που σημειώθηκε την Τρίτη.

Μπορεί τα χθεσινά"δανεικά" να εξασφαλίστηκαν σχετικά εύκολα και με χαμηλά επιτόκια,μετά τη σημερινή εξέλιξη όμως είναι σίγουρο πως στην επόμενη κοινοπρακτική έκδοση ομολόγων που ετοιμάζει το δημόσιο, τα επιτόκια θα εκτιναχθούν στα ύψη δημιουργώντας σοβαρό πρόβλημα στο οικονομικό επιτελείο,καθώς η χώρα θα πρέπει να δανειστεί τους επόμενους μήνες περίπου 40 δις ευρώ με καθόλου ευνοικούς όρους.
πληροφορίες "Το Βήμα"
Bookmark and Share