Tράπεζες:Δανείζονται φθηνά,αλλά συνεχίζουν να δανείζουν ακριβά.. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Πέμπτη 1 Ιανουαρίου 2009

Tράπεζες:Δανείζονται φθηνά,αλλά συνεχίζουν να δανείζουν ακριβά..

Αρχισε η υλοποίηση του προγράμματος ενίσχυσης των τραπεζών με τη Eurobank και την Τράπεζα Πειραιώς να παραλαμβάνουν χθες τα πρώτα κρατικά ομόλογα, τα οποία θα χρησιμοποιήσουν για να δανειστούν 2 δισ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις επόμενες ημέρες θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα πιστωτικά ιδρύματα. Ετσι, θα ενισχύσουν τη ρευστότητά τους και μάλιστα με χαμηλό κόστος, της τάξης του 3% - 3,2% (επιτόκιο ΕΚΤ 2,5% συν προμήθεια υπέρ του Δημοσίου 0,5% - 0,7%). Ταυτόχρονα όμως θα συνεχίσουν να δανείζουν με υψηλά επιτόκια που κυμαίνονται από 5% για τα στεγαστικά και φτάνουν το 7% για τα επιχειρηματικά δάνεια, ενώ ακόμη υψηλότερο είναι το κόστος για τα καταναλωτικά δάνεια. Οπως υποστηρίζουν τραπεζικά στελέχη, τα επιτόκια χορηγήσεων θα παραμείνουν προς το παρόν σε υψηλά επίπεδα, εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων που προσφέρουν για τις προθεσμιακές καταθέσεις, οι οποίες αποτελούν τη βασική πηγή άντλησης κεφαλαίων των ελληνικών τραπεζών.
Ωστόσο, εκτιμούν ότι η υλοποίηση του σχεδίου κρατικής στήριξης των τραπεζών θα επιτρέψει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, έστω και με υψηλότερο κόστος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, τον Νοέμβριο συνεχίστηκε η επιβράδυνση των χορηγήσεων, με τις οφειλές επιχειρήσεων και νοικοκυριών να ξεπερνούν το 100% του ΑΕΠ.

Bookmark and Share