Το "καρτέλ" διακίνησης και εμπορίας καυσίμων συνεχίζει το όργιο κερδοσκοπίας - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 17 Φεβρουαρίου 2009

Το "καρτέλ" διακίνησης και εμπορίας καυσίμων συνεχίζει το όργιο κερδοσκοπίας

ενώ το Υπουργείο Ανάπτυξης,οι επιτροπές Ανταγωνισμού και καταναλωτικές οργανώσεις περί άλλα τυρβάζουν..
,
Μάθημα αριθμητικής Greece Salonika:
Το περασμένο καλοκαίρι η τιμή αργού πετρελαίου στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης για συμβόλαια με ημερομηνία παράδοσης Ιουλίου 2008 κινούνταν στα επίπεδα των 150 δολαρίων.
O δε πληθωρισμος στην Ελλάδα έφθανε στο 4,9%.
Η τιμή που έβλεπε ο Έλληνας καταναλωτής στα πρατήρια ήταν περίπου 1,25- 1,35 €/lt..
,
Η τιμή του αργού για συμβόλαια Μαρτίου 2009 έκλεισε στη Νέα Υόρκη στα 34,63 δολάρια το βαρέλι παρουσιάζοντας δηλαδή πτώση σε σχ΄ρση μετον περασμένο Ιούλιο περίπου 115 δολάρια ή 77%!
Παρά όμως την κατά 77% πτώση στην τιμή του βαρελιού και με έναν εγχώριο πληθωρισμό της τάξης του 1,8%, οι τιμές που βλέπει ο Έλληνας καταναλωτής εξακολουθεί να πληρώνει την αμόλυβδη βενζίνη σε τιμές που αγγίζουν και ξεπερνούν τα 0,90€!
,
Το εντυπωσιακό είναι ότι σε τρεις εβδομάδες πτώσης για την διεθνή τιμή, χωρίς μεταβολές στην ισοτιμία ευρώ – δολαρίου, η εγχώρια αμόλυβδη καταγράφει τρεις εβδομάδες ανόδου!
Είναι χαρακτηριστικό ότι η διεθνής τιμή της αμόλυβδης διαμορφωνόταν προ φόρων στα 349 ευρώ ανά λίτρο στις 30 Ιανουαρίου, στα 338 ευρώ στις 6 Φεβρουαρίου και στα 326 ευρώ την προηγούμενη Παρασκευή …και 13 του μήνα.
Η υποχώρηση μέσα σε αυτές τις τρεις εβδομάδες είναι της τάξης του 6,5% προ φόρων και θα έπρεπε να βγαίνει στην τελική τιμή που πληρώνουν οι καταναλωτές, έστω και σε μικρότερο ποσοστό.
Όμως η μέση τιμή της αμόλυβδης στα ρεζερβουάρ έχει στο ίδιο διάστημα αυξηθεί κατά 2,5%, συγκεκριμένα από τα 86,9 λεπτά στα 89,1 λεπτά το λίτρο!
,
Δεν χρειάζονται γνώσεις μάκρο ή μίκρο οικονομίας,
δεν χρειάζονται ούτε γνώσεις μαθηματικών..Απλή αριθμητική είναι.
Η Ελληνική παράνοια συνεχίζεται χωρίς κανένας να παρεμβαίνει και η περιέργεια όσων παρακολουθούν την αγορά καυσίμων είναι για το τι πρόκειται να συμβεί με τις εγχώριες τιμές εάν οι διεθνείς τιμές σημειώσουν απότομη άνοδο το επόμενοο διάστημα..
Bookmark and Share