Ξεκίνησε στην Τουρκία η προβολή της ταινίας για τα "Σεπτεμβριανά". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Σάββατο 7 Φεβρουαρίου 2009

Ξεκίνησε στην Τουρκία η προβολή της ταινίας για τα "Σεπτεμβριανά".

Ξεκίνησε να προβάλλεται στους τουρκικούς κινηματογράφους η ταινία για τα γεγονότα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 1955 στην Κωνσταντινούπολη εναντίον των Ρωμιών ("Σεπτεμβριανά") αλλά παρά τους φόβους περί του αντιθέτου,όχι μόνο δεν υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά κατά τις 2 πρώτες εβδομάδες προβολών οι θεατές φαίνεται να τη στηρίζουν θερμά!
Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο «Φθινοπωρινός Πόνος» του Γιλμάζ Καράκογιουνλου ο οποίος ήταν από τους πρώτους Τούρκους που μίλησαν καθαρά για τα Σεπτεμβριανά. .
Δείτε το τρέιλερ της ταινίας:
.....................................
Λίγα λόγια για το σενάριο:
Η ταινία εστιάζει στον...
έρωτα του Μπαχτσέ για την Έλενα, μια πόρνη Ρωμιά η οποία ζει με την παραμάνα της στο Πέρα. Τα βράδια ο Μπαχτσέ την παρακολουθεί από το παράθυρό του. Είναι εθνικιστής και ετοιμάζεται να παντρευτεί την κόρη του προέδρου της κοινότητας «η Κύπρος είναι τουρκική». Ο Μπαχτσέ επικρίνει τον καλύτερο φίλο του Σουάτ, ο οποίος είναι αριστερός και βλέπει από άλλη σκοπιά το Κυπριακό. Ετοιμάζει ακόμη και τη λίστα με τους αριστερούς της Νομικής Σχολής, στην οποία φοιτά όπως ακριβώς του ζήτησε ο μέλλων πεθερός του. Αποφεύγει να εντάξει το όνομα του καλύτερου φίλου του, αλλά όταν ο μέλλων πεθερός του το προσθέτει στη λίστα ο Μπαχτσέ δεν βγάζει άχνα. Η σύγκρουση με τον εαυτό του αρχίζει, όταν βλέπει τον Σουάτ να ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου από τους γνωστούς-αγνώστους μπροστά στα μάτια του. Ούτε και τότε, όμως, αντιδρά. Δεν καταφέρνει να αντιδράσει ούτε και όταν μια ομάδα εθνικιστών διαδηλωτών επιτίθεται στην αγαπημένη του Έλενα. Ο έρωτάς τους κορυφώνεται την ημέρα των μεγάλων λεηλασιών. Εκείνη τη μέρα ο Μπαχτσέ επιτέλους αναλαμβάνει δράση. Τα βάζει με τους λαφυραγωγούς φίλους του. Είναι όμως πια πολύ αργά...

Bookmark and Share