Για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου και την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας. - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2009

Για τα επεισόδια του Δεκεμβρίου και την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας.

Τα αίτια που προκάλεσαν τα επεισόδια του Δεκεμβρίου αλλά και την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας στην Ελλάδα αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στρογγυλής τραπέζης που διοργάνωσε στην πόλη Τρίερ της Γερμανίας ένα από τα μεγαλύτερα "think tanks" της χώρας,η Εταιρεία Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Südosteuropa Gesellschaft).
Δύο απ΄τις πιο ενδιαφέρουσες απόψεις που ακούστηκαν,όπως μεταδόθηκαν απ΄τη Ντόιτσε Βέλλε, δημοσιεύουμε παρακάτω.
  • Ο καθηγητής Πολιτκής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Έσσεν-Ντούισμπουργκ, Χάιντς Γιούργκεν Αξ τόνισε:
«Αποδίδω την έκρηξη στο γεγονός ότι η νεολαία, κυρίως οι μορφωμένοι και εξειδικευμένοι νέοι, έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην αγορά εργασίας και στα σχετικά με τις σπουδές τους επαγγέλματα. Αυτό είναι το ένα πρόβλημα. Το άλλο που έρχεται να συναντήσει το πρώτο είναι ότι υπάρχει ένας ριζοσπαστικοποιημένος χώρος με μια δυναμική παράδοση από τον Νοέμβριο του 1973. Ο χώρος αυτός αξιοποιεί κάθε ευκαιρία προκειμένου να διαδηλώσει την αντίθεσή του στο κράτος, χρησιμοποιώντας και εγκληματικές μεθόδους. Αυτά τα δύο στοιχεία συναντήθηκαν».
Ενώ για την επανεμφάνιση της τρομοκρατίας υποστήριξε πως:
«Νομίζω ότι πρόκειται για μικρές ομάδες που έλκουν τα φώτα της δημοσιότητας με το να πυροβολούν αστυνομικούς, οι οποίοι και ανταποδίδουν τα πυρά. Είναι κάτι που αποδίδουν με συναρπαστικό τρόπο τα μέσα ενημέρωσης. Νομίζω ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμήσουμε την επιρροή αυτών των ομάδων. Είναι ασφαλώς άκρως βίαιες και επικίνδυνες και για τον λόγο αυτό συγκεντρώνουν τα φώτα της δημοσιότητας»
  • Η δημοσιογράφος Κριστιανε Σλέτσερ προβληματίζεται, καθώς όπως λέει δεν είναι εύκολη η ερμηνεία της εμφάνισης νέων τρομοκρατικών ομάδων:
«Δεν είμαι βέβαιη για το τι ακριβώς είναι αυτό που παρατηρούμε. Δεν είμαι βέβαιη εάν πρόκειται για την αναβίωση ή της εμφάνιση μιας νέας τρομοκρατικής οργάνωσης στο πρότυπα της 17 Νοέμβρη. Σήμερα βλέπουμε κάποιες ομάδες, που με κυνική φρασεολογία απειλούν να εκτελέσουν πολιτικούς και αστυνομικούς. Δεν είμαι καθόλου βέβαιη ότι οι άνθρωποι αυτοί έχουν κάποιους πολιτικούς στόχους ή αν εκτελούν μόνο αξιόποινες πράξεις. Ακόμη δεν ξέρουμε περί τίνος πρόκειται»..
Bookmark and Share