98% η πτώση στα στεγαστικά δάνεια! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

98% η πτώση στα στεγαστικά δάνεια!

Στο διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια κινείται στο 1%-2% της αντίστοιχης ζήτησης πέρυσι, ή αντιστρόφως, η ζήτηση έχει μειωθεί κατά 98%!
Για παράδειγμα ενώ πέρυσι η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια στις 5 μεγαλύτερες τράπεζες ήταν κατά μέσο όρο της τάξεως των 100 – 120 δανείων την ημέρα, ενώ τώρα η ζήτηση έχει γκρεμισθεί στα 6 – 10 δάνεια την ημέρα.
Η κατάσταση αυτή που έδειξε το προηγούμενο διάστημα σχεδόν να παγιώνεται, εξανάγκασε τις τράπεζες να αντιδράσουν αρχής γενομένης από τις διαφημιστικές καμπάνιες...

Είναι επίσης χαρακτηριστικό οτι 6 στα 10 νέα δάνεια που εγκρίνουν οι τράπεζες προορίζονται για αναχρηματοδότηση παλαιότερων δανείων. Τα δάνεια αυτά εμφανίζονται λογιστικά στις τράπεζες ως νέες εκταμιεύσεις στην πραγματικότητα όμως οι καθαρές νέες εκταμιεύσεις δανείων φθάνουν μετά βίας το 20% - 25% του συνόλου.
Παράλληλα, το γεγονός οτι η ροή ρευστότητας στην διατραπεζική έχει αρχίσει να ομαλοποιείται σε ένα βαθμό επιτρέπει στις τράπεζες να μειώσουν και τα περιθώρια κέρδους τα οποία, από τα επίπεδα του 2,5%, έχουν υποχωρήσει στο 1,5% περίπου, κάνοντας πιο ελκυστικούς τους όρους των νέων δανείων.
Bookmark and Share