Ο αμερικανός Πρέσβης μιλά για τη..."σπουδαιότητα της Ελλάδας". - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Ο αμερικανός Πρέσβης μιλά για τη..."σπουδαιότητα της Ελλάδας".


O Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Daniel Speckhard, αναφέρθηκε στην... "σπουδαιότητα του ρόλου" που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή της κατά την διάρκεια ομιλίας του χθες στο Κέντρο Woodrow Wilson, μια γνωστή δεξαμενή σκέψης της Ουάσιγκτον.
«Παρά τις αλλαγές που επήλθαν στον κόσμο από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η Ελλάδα παραμένει γεοστρατηγικά σημαντική χώρα στο σταυροδρόμι Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Μουσουλμανικού κόσμου. Τα συμφέροντά μας είναι κοινά στον σημερινό αλληλένδετο κόσμο. Για μια Τουρκία αγκυροβολημένη στην... στην οικογένεια των δημοκρατικών κρατών, ο ρόλος της Ελλάδας υπέρ της Ευρωπαϊκής προσέγγισης της Άγκυρας και υπέρ της διατήρησης σχέσεων καλής γειτονίας μαζί της, είναι κρίσιμος. Η Ελλάδα είναι επίσης κλειδί της συνεργασίας για την αντιμετώπιση της διεθνούς τρομοκρατίας».
Υπάρχουν όμως και άλλοι λόγοι για τους οποίους η Ελλάδα είναι σημαντική. Να μερικοί ακόμα από αυτούς που παρέθεσε ο κ. Speckhard. «Αν η διατήρηση της σταθερότητας στα Βαλκάνια είναι απαραίτητη για την ειρήνη και την ευημερία της Ευρώπης, η Ελλάδα είναι ζωτική άγκυρα για την περιοχή και συνεργάτης για την περιφερειακή ανάπτυξη. Καθώς ετοιμαζόμαστε να γιορτάσουμε τα 60 χρόνια του ΝΑΤΟ ας σημειωθεί επίσης ότι η Ελλάδα ήταν πάντα και παραμένει σημαντικός σύμμαχος σε επιχειρήσεις ανά τον κόσμο, παρέχοντας υποστήριξη μέσω της Σούδας, συμβάλλοντας στρατιωτικά στο Κόσσοβο, την Βοσνία, το Αφγανιστάν, και τον Λίβανο και συνεργαζόμενη για την εξάρθρωση της πειρατείας στα ανοιχτά της Σομαλίας. Η σχέση αυτή είναι ζωτικής σημασίας για τις δύο χώρες μας. Τούτο αναγνωρίζεται από την νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών η οποία δίνει, όπως έχει τονίζει ο Πρόεδρος, έμφαση στην ανανέωση παλαιών συμμαχιών και την δημιουργία νέων συνεργασιών».
Ο Daniel Speckhard είπε ότι ακόμα όλα τα περιφερειακά θέματα που απασχολούν την Ελλάδα είναι σημαντικά κι επιβάλλεται να συνεχιστούν εντατικές προσπάθειες για την διευθέτησή τους. Αλλά όμως πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αυτά. Μιλώντας στην Φωνή της Αμερικής επεξήγησε:
«Κάτι που θα ήθελα να συγκρατήσουν όλοι από την σημερινή συζήτηση είναι ότι έχουμε μια ιστορική ευκαιρία για θεμελιώδη ενίσχυση και αλλαγή της πορείας των σχέσεων Ελλάδας-ΗΠΑ. Για να γίνει αυτό δεν πρέπει να κάνουμε λιγότερα ούτε να μειώσουμε την σημασία των έργων μας αλλά να προχωρήσουμε ένα βήμα πιο πέρα.Τριγύρω μας βλέπουμε μια παγκόσμια οικονομική κρίση, προβλήματα στο Αφγανιστάν, κύματα προσφύγων που περνούν από την Ελλάδα, διασπορές όπλων και δυσκολίες στην Μέση Ανατολή. Αυτά είναι σημαντικά θεμελιώδη θέματα που πρέπει να βρίσκονται στο επίκεντρο των διπλωματικών συζητήσεών μας. Μια τέτοιανέα διάσταση στις σχέσεις μας δεν θα πρέπει να επικεντρώνεται μόνον στις προκλήσεις αλλά και στις ευκαιρίες που παρουσιάζονται».
Ο Αμερικανός Πρέσβης κατάληξε με τούτα τα λόγια: «Πρέπει να μετράμε την πρόοδο με βάση όχι τις ειδήσεις μιας μέρας αλλά τα αποτελέσματα της κοινής μακρόχρονηςπροσήλωσης μας στην αναβάθμιση των διμερών μας σχέσεων. Ας εμπιστευόμαστε ο ένας τον άλλον ότι είμαστε ειλικρινείς στην επιδίωξη αυτή κι ας δώσουμε στον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, που έχει αναπτερώσει τις ελπίδες πολλών τόσο στην Αμερική όσο και στον υπόλοιπο κόσμο, τον χρόνο που χρειάζεται για να χτίσει νέες σχέσεις και να αντιμετωπίσει τις αληθινά μεγάλες προκλήσεις των καιρών μας».
Την εκδήλωση στο Κέντρο Wilson διοργάνωσε ο John Sitilides, που διευθύνει το Πρόγραμμα Μελετών Νοτιοανατολικής Ευρώπης που λειτουργεί κάτω από την ομπρέλα του ίδιου ιδρύματος. Κατά την παραμονή του στην Αμερικανική πρωτεύουσα ο Πρέσβης Daniel Speckhard πήρε επίσης μέρος και στις εκδηλώσεις που έγιναν στον Λευκό Οίκο, το Κογκρέσο και την Πρεσβεία της Ελλάδας για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου.

(πηγή voice of America)
Bookmark and Share