Άκουσαν το..επιγόνιο! - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2009

Άκουσαν το..επιγόνιο!

Τον ήχο του επιγονίου, ενός μουσικού οργάνου της αρχαίας Ελλάδας, κατάφεραν να «αναστήσουν» με τη βοήθεια ηλεκτρονικών υπολογιστών φυσικοί που εργάζονται στο CERN, στη Γενεύη.
Οι επιστήμονες «πέρασαν» πληροφορίες που εκμαίευσαν από τα έργα των αρχαίων συγγραφέων σε ένα ειδικό λογισμικό, το οποίο στη συνέχεια κατάφερε να αναδημιουργήσει τον ήχο του μικρού αυτού εγχόρδου οργάνου.
Η ομάδα θα ξεκινήσει σύντομα να κάνει την ίδια διαδικασία και για τα όργανα κίθαρις και σάλπιγξ, με τελικό στόχο να φτιάξουν μια ορχήστρα αρχαίων Ελληνικών οργάνων! Σύμφωνα με αρχαίες πηγές, το επιγόνιο εφευρέθηκε από τον Επίγονο, ένα σπουδαίο μουσικό.

Ένας άλλος ερευνητής, ο Sachs υποθέτει ότι το όνομα του οργάνου προέρχεται από το επί + γόνυ, επειδή ο εκτελεστής τοποθετεί το όργανο στα γόνατα του. Την εποχή του Βυζαντίου το όργανο παιζόταν στις εκκλησίες σε όρθια θέση και ονομαζόταν «ψαλτήρι».Στη σημερινή εποχή το συναντούμε στην Ελλάδα ως κανονάκι και στην Τουρκία ως kanun. Είναι φανερό ότι η ονομασία αύτη έχει άμεση σχέση με τον κανόνα, δηλαδή το μονόχορδο του Πυθαγόρα.

*Μια παλιότερη προσπάθεια Ιταλών ερευνητών του Ωδείου του Salerno με την βοηθεια του Astra (Ancient Instruments Sound/Timbre Reconstruction Application) να αναπαραστήσουν τον ήχο του επίγονου μπορείτε να ακούσετε πατώντας εδώ.
Bookmark and Share