Διάσταση απόψεων στις συνομιλίες για το Κυπριακό - Greece-Salonika| Ενημέρωση και Άποψη

NEWSROOM

Post Top Ad

Κυριακή 8 Μαρτίου 2009

Διάσταση απόψεων στις συνομιλίες για το Κυπριακό

"Η ελληνική πλευρά πρότεινε μεθόδους που δεν τέθηκαν και δεν συζητήθηκαν μέχρι σήμερα" τόνισε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
.
"Έχουμε εξασφαλίσει σημαντική προσέγγιση στο θέμα των αρμοδιοτήτων του ιδρυτικού κράτους και της ομόσπονδης κυβέρνησης,αλλά ανέκυψε σοβαρή διάσταση απόψεων στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας", δήλωσε ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ,μιλώντας σε τούρκους δημοσιογράφους στην Κωνσταντινούπολη, σχετικά με τις συνομιλίες για το Κυπριακό,σύμφωνα με τηλεγράφημα του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου "Ανατολή".
"Ο λόγος της διάστασης απόψεων είναι το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά πρότεινε μεθόδους που δεν τέθηκαν και δεν συζητήθηκαν μέχρι σήμερα",είπε ο Ταλάτ και αφού ανέφερε πως η τουρκική πλευρά θεωρεί ότι οι προτάσεις αυτές είναι εκτός του πλαισίου των παραμέτρων του ΟΗΕ, δήλωσε πως μία από αυτές ήταν "η εκλογή του προέδρου και του αντιπροέδρου με ψήφο".
"Η πρόταση αυτή με την οποία οι Ελληνοκύπριοι θα επιδρούν στην εκλογή του ηγέτη των τουρκοκυπρίων,έρχεται σε αντίθεση με την αρχή των δύο κοινοτήτων και της πολιτικής ισότητας",είπε ο Ταλάτ. Ο τουρκοκύπριος ηγέτης έκανε λόγο για... "πλήρη συμφωνία" στο θέμα της Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι "υπάρχει προσέγγιση σε θέματα,όπως το εμπορικό, ναυτικό και η πολιτική αεροπορία,όπου αρχικά φαινόταν ότι υπάρχει σημαντική διάσταση απόψεων". Ο Ταλάτ αναφερόμενος στο περιουσιακό είπε ότι "έχουμε διαφορές ως προς τα κριτήρια,αλλά αφήσαμε το περιουσιακό,μέχρις ότου υπάρξει μία πλήρης προσέγγιση σε γενικές γραμμές". "Δώσαμε στην ελληνική πλευρά το μήνυμα ότι δεν έχουμε αντίρρηση στην αύξηση των αρμοδιοτήτων της ομόσπονδης κυβέρνησης, σε περίπτωση που λάβουμε μέρος στην ομόσπονδη αυτή κυβέρνηση,με την προϋπόθεση ότι δεν θα τεθούμε υπό κυριαρχία",είπε ο Ταλάτ και αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των συνομιλιών είπε ότι "κύριος στόχος είναι να καταλήξουμε στη λύση εντός του 2009". Ο Ταλάτ αναφερόμενος στη σημασία της εξεύρεσης λύσης εντός του 2009 είπε πως "υπάρχουν δύο φυσικά όρια" και διευκρίνισε:"Το πρώτο είναι ένα σημαντικό σημείο αξιολόγησης που θα έχουμε στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στο τέλος του έτους και το δεύτερο οι τουρκοκυπριακές προεδρικές εκλογές τον Απρίλιο του 2010". Σύμφωνα με τον Ταλάτ,"είμαστε υποχρεωμένοι να λύσουμε το Κυπριακό πρόβλημα μέχρι το τέλος του 2009 για να προχωρήσουμε στο τέλος του έτους στο δημοψήφισμα και να πραγματοποιήσουμε τις εκλογές του ενωμένου και του ιδρυτικού κράτους πριν από τις -τουρκοκυπριακές- προεδρικές εκλογές,έτσι ώστε να τοποθετήσουμε σε σταθερό έδαφος το νέο σχηματισμό".
Bookmark and Share